De landbouw in Aalst staat de laatste decennia meer en meer onder druk door verschillende mechanismen. Een steeds toenemende versnippering van de landbouwruimte door allerlei factoren zorgt er onder meer voor dat landbouwers moeilijk toegang hebben tot grond (beschikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid). De veelheid aan kleinschalige landbouwpercelen, werkt de aankoop van landbouwpercelen voor geprivatiseerde doeleinden dan weer in de hand. Dit heeft als gevolg dat niet alleen het landbouwgebruik, maar ook de landbouwgrond verdwijnt uit het landbouwareaal. Pensioenboeren zijn omwille van diverse redenen vaak niet bereid om hun akkers te verpachten aan startende (jonge) boeren. Omwille van subsidie- of andere financiële voordelen vertonen landbouwgronden die geregistreerd zijn als professioneel landbouwgebruik vaak een ander feitelijk gebruik op terrein. Het landbouwbeleidsplan brengt deze drukmechanismen scherper in beeld.
Daarnaast staat landbouw op het Aalsterse grondgebied – net zoals de rest in Vlaanderen – voor een grote uitdaging: klimaatadaptatie en -mitigatie. Landbouw in Vlaanderen is vandaag doorgaans intensief, gespecialiseerd, kennis-gedreven en grondgebonden. Deze efficiëntieverhoging in landbouw is steeds minder afgestemd op de capaciteiten van het landschap en de lokale (voedsel-)uitdagingen door onder meer de prijsdruk op landbouw. Grondstoffen en landbouwgronden kosten steeds meer, maar de prijzen voor landbouwproducten blijven quasi onveranderd. De impact van landbouw op het milieu, het klimaat, de biodiversiteit en op de ruimte is bijgevolg groot. Daar tegenover staat dat de toenemende droogte, waterschaarste en wateroverlast een aanzienlijke impact hebben op de landbouwsector. De grondwatertafels staan onder druk door minder regen in de zomermaanden en meer regen in de winter en herfst. De komende jaren zal er bijgevolg moeten gewerkt worden aan een ‘sterkere landbouw’ oftewel landbouw klimaatbestendig maken van zijn omgeving door waterproblemen geïntegreerd aan te pakken.
Door de opmaak van een geïntegreerd landbouwbeleidsplan neemt de stad Aalst de tijd om deze uitdagingen gefundeerd én integraal te beantwoorden. De focus ligt hierbij op een duidelijk en vooral actiegericht beleid dat beantwoord aan de verwachtingen, behoeften en knelpunten van de landbouwsector.
het Landbouwbeleidsplan Aalst, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.