Op 05-11-2021 werd door Cathérine Vincent, DEWACO -WERKERSWELZIJN-, een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het oprichten van een sociaal woonproject met de nieuwbouw van 41 sociale woongelegenheden met aanleg van weg- en rioleringsinfrastructuur en de opheffing van buurtweg nr 75 gelegen te Lindeveld, Torensveld, Doriksveld , 9308 Hofstade (kadastraal 5e AFD, sectie C, nummers 341C, 887A, 339V, 291H2, 885A, 336Y (deel)).
De aanvraag voorziet in de realisatie van een volledig nieuw sociaal woonproject in het bewuste gebied. Hiertoe zal eerst de (beperkte) bestaande verharding, grenzend een de tuinen van de woningen in de Lindeveldstraat, verwijderd worden. Daarna wordt voorzien in [1] de nieuwbouw van 41 sociale eengezinswoningen voor huur en koop, [2] de aanleg van nieuwe wegenis, [3] de aanleg van de nieuwe publieke ruimte, [4] aanpassingen aan de waterloop 2e categorie, [5] de realisatie van een nieuwe brug, [6] afschaffing van buurtweg nr 75.
De hoofdontsluiting van het project wordt voorzien langs de Noordzijde via het Doriksveld. Hier wordt een nieuwe brug aangelegd over de aanwezige waterloop.
Aan de kant van de Lindeveldstraat vindt het project eveneens een aansluiting op de weg maar hier wordt enkel een secundaire uitgang voorzien in functie van de brandweer. De toegang wordt afgesloten door middel van wegneembare paaltjes. Deze secundaire uitgang is tevens bedoeld voor fiets- en voetgangersverkeer die hier kunnen aansluiten op het fietspad/Notelaarspad.
De wegenis die wordt aangelegd zal tot een minimum beperkt worden in functie van het bereiken van de woningen en de parkeerpockets. Verder wordt de wegenis afgestemd op de bereikbaarheid voor de brandweer.
Vóór de woningen worden een ‘stoep’ voorzien van 1,5 m met daarnaast een zone van 0,5 m breed voor het aanplanten van een haag. In deze strook wordt ook de openbare verlichting geplaatst. Naast deze haag wordt een rijbaan aangelegd met een breedte van 4 m. De rijweg wordt beschouwd als gebruikersruimte/terras rond de centrale groene ruimte waar de auto enkel te gast is voor in- en uitladen.
Alle wegenis ifv voertuigen wordt aangelegd in cementbetonverharding. De zones voor voetgangers worden uitgevoerd in grijze betontegels. De zones voor brandweervoertuigen naast de wegenis in beton zullen worden voorzien in gefundeerd gras.
In het toekomstig openbaar domein wordt infiltratie naast de nieuwe verharding in de groene zones gerealiseerd. De wadi’s in de erven worden gekoppeld en voorzien van een overloop die voert naar het waterlandschap. De beplantingen worden vrij eenvoudig gehouden met de aanplant van bomen en hagen. Tevens worden een aantal speel- en zitelementen voorzien voor collectief gebruik.
De voorliggende aanvraag gaat gepaard met de opmaak van een nieuw rooilijnplan en de opheffing van buurtweg nr 75.
De aanvraag werd voor advies voorgelegd zowel aan interne diensten ([1] dienst Planning, stadsvernieuwing en wonen, [2] dienst Milieu en natuur, [3] dienst Mobiliteit en openbare werken en [4] dienst Onderhoud openbaar domein) als aan externe instanties ([1] Hulpverleningszone Zuid-Oost, [2] Gecoro, [3] Telenet, [4] Fluvius, [5] Proximus, [6] Farys, [7] Aquafin, [8] provincie Oost-Vlaanderen – dienst Integraal waterbeleid). Deze diensten en instanties brachten ofwel (nog) geen advies uit ofwel een - soms mits voorwaarden - gunstig advies uit. Deze voorwaarden hebben in sommige gevallen betrekking op de in de aanvraag voorgestelde weg- en rioleringsinfrastructuur.
De voorliggende aanvraag werd van 09-12-2021 tot en met 07-01-2022 aan een openbaar onderzoek onderworpen. Gedurende deze periode werden 555 bewaren ingediend (495 analoge en 60 digitale bezwaren – waarvan meerdere identiek).
De bezwaren hebben betrekking op volgende zaken:
1.Wateroverlast
2.Mobiliteit
3.Betonstop
4.Natuur
5.Trage weg – zaak der wegen
6.sociaal woonbeleid
7.Extra inwoners
8.Project Somergempark Dewaco - belangenvermenging
9.Torensbeek
10.Opmeting percelen
11.visie perceel 340 L
12.Onderhoud
13.Informatievergadering dewaco
14.Privacy
15.Arrest
16.Omgevingsloket
17.Aanvraag is onvolledig en onontvankelijk
18.Project MER screening
19.Architectuur
20.Doelstellingen RUP – beleidslijn Stad Aalst
21.Strijdigheid met de goede ruimtelijke ordening
22.Woonuitbreidingsgebieden – gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘afbakening regionaalstedelijk gebied Aalst’
Enkel punt 5 “Trage weg - zaak der wegen” betreffen bezwaren die directe betrekking hebben op de in de aanvraag voorgestelde weginfrastructuur en/of opheffing van buurtweg nr 75:
Bezwaar Trage weg – zaak der wegen
-Afschaffing van deze trage weg op het goed is geen verbetering want die wordt dagelijks veelvuldig gebruikt. Deze weg zou onlangs opgelijst zijn door vzw Trage wegen en de stad Aalst.
-Het projectgebied wordt verder doorkruist door een buurtweg “Sentier nr. 75”. Deze buurtweg bestaat tot op vandaag, en verhindert dat het project zou kunnen worden gerealiseerd. In het project is totaal geen rekening gehouden met deze voetweg, laat staan dat deze na uitvoering nog verder gebruikt zou kunnen worden
-In de motiverende nota wordt aangegeven dat de buurtweg voor een deel zal worden verlegd (hiervoor wordt het traject conform het Gemeentewegendecreet opgestart); het resterende deel zal in de openbare weg worden opgenomen.
De verbreding van een gemeenteweg wordt eveneens als een wijziging van de gemeenteweg beschouwd (artikel 2, 12° Gemeentewegendecreet). Bijgevolg dient ook voor deze verbreding de gemeenteraadsprocedure conform het Gemeentewegendecreet te worden gevolgd (artikel 8 Gemeentewegendecreet).
-De gemeenteraad dient eerst een beslissing te nemen over de zaak der wegen alvorens de deputatie een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag zelf.
-In plaats van deze voetweg te negeren, zou er veel meer aandacht moeten besteed worden aan de herwaardering en het creëren van een zachte en veilige, trage verbinding langs het tracé van de bestaande voetweg.
Bespreking bezwaar:
Buurtweg 75 te Hofstade wordt volgens het plan tot opheffing ook op perceel 340L afgeschaft.
Buurtweg 75 loopt van de Lindeveldstraat (buurtweg 51) tot aan buurtweg 52. De dag van vandaag is het tracé totaal onbruikbaar/ verloren gegaan. De buurtweg is opgenomen in tuinen en er is geen brug over de beek op het tracé waardoor de buurtweg verbinding kan maken met buurtweg 52. Het nieuwe project zorgt wel dat een verbinding tussen buurtweg 51 en 52 wel mogelijk is. Dit betekent dat de verbinding die buurtweg 75 te Hofstade maakt terug wordt gerealiseerd en dit op een minder belastende manier dan met het huidige tracé. De verplaatsing van het tracé die deze verkaveling met zich mee brengt zorgt voor een direct effect op de buurt. Er wordt een veilige verbinding en korte verbinding gecreëerd van het Doriksveld naar de Lindeveldstraat en het principe van het tracé van buurtweg 75 wordt behouden : de verbinding van buurtweg 51 en 52.
Het decreet houdende gemeentewegen stelt in art 12:
“§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.”
In voorliggende aanvraag maakt de aanleg van de nieuwe wegenis alsook de afschaffing van de buurtweg nr 75 deel uit van de aanvraag tot omgevingsvergunning. Alvorens de deputatie een beslissing zal nemen over het dossier zal dit voorgelegd worden aan de gemeenteraad op 27-04-2021.
De gemeenteraad zal zich uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de opname in het openbaar domein.
Uit het voorgaande kan worden geconcludeerd dat de bezwaarschriften ontvankelijk maar vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet gegrond zijn.
De in de aanvraag voorgestelde werken staan in functie van een vlotte ontsluiting van de voorgestelde nieuwe woningen alsook in functie van de bereikbaarheid voor de brandweer.
De breedte van de in de aanvraag voorgestelde wegenis wordt tot een minimum beperkt. De breedte van de nieuwe wegenis staat ook in verhouding tot het geplande gebruik.
Onder meer op basis van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat de aanvraag verenigbaar is met de doelstellingen en principes zoals vermeld in artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen.
Op 17-01-2021 werd het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen waarin wordt voorgesteld om – mits voorwaarden en lasten (onder meer gebaseerd op de voorwaarden uit de boven vermelde adviezen) – een gunstig advies te verlenen in het kader van de voorliggende aanvraag. Een omgevingsvergunning kan evenwel pas worden verleend (door de vergunningverlenende overheid, zijnde de Provincie Oost-Vlaanderen) nadat de gemeenteraad zijn goedkeuring, al dan niet met voorwaarden en/of lasten, heeft verleend aan de in de aanvraag voorgestelde weg- en rioleringsinfrastructuur binnen het (toekomstig) openbaar domein.
Raadslid Vincent Delforge vraagt bij amendement om het beslissend gedeelte van dit besluit aan te passen.
MOTIVATIE:
Conform artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning is de gemeenteraad bevoegd voor aanvragen tot omgevingsvergunning die betrekking hebben op de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. Deze bevoegdheid beperkt zich tot het aspect van de zaak der wegen. In het decreet betreffende de gemeentewegen dat van kracht is sinds 1 september 2019 staat in artikelen 3 en 4 welke aspecten de gemeenteraad in beschouwing kan nemen bij haar beslissing over de zaak der wegen. Het gaat daarbij onder meer over de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau.
In de voorliggende aanvraag wordt in functie van het realiseren van 41 sociale woningen wegenis aangelegd om alle woningen bereikbaar te maken. Deze wegenis bestaat uit een primaire ontsluiting via Doriksveld waarbij een brug wordt aangelegd om deze ontsluiting te realiseren. Het eigenlijke projectgebied bevindt zich verder naar het zuidoosten alwaar wegenis wordt aangelegd met meerdere parkeerhavens. Dit wordt verder ontsloten door een secundaire ontsluiting voor fiets- en voetgangersverkeer op het Notelaarspad.
De gemeenteraad acht de aanleg van een veilig wegennet een cruciaal onderdeel van haar taken. Het is erg belangrijk te zorgen dat alle inwoners en bezoekers van het grondgebied van de stad Aalst zich op elk moment op een veilige manier kunnen verplaatsen.
De voorgestelde aanleg van de wegenis beantwoordt niet aan de kwaliteit die vereist is om tot een veilige verkeerscirculatie te kunnen komen die ook de ontsluiting van de omgeving respecteert om de volgende redenen:
Deze potentieel verkeersonveilige situatie wordt versterkt doordat de nieuwe aan te leggen wegenis wordt voorzien als een nieuwe verbinding tussen de Lindeveldstraat en Doriksveld zoals die officieel voorzien is in het tracé van buurtweg 75. Hoewel het een goede zaak is dat deze verbinding opnieuw gecreëerd wordt, is het nieuwe tracé wel eveneens toegankelijk voor auto’s. Dat is een belangrijk verschil met de onverharde buurtweg 75 die uitsluitend geschikt was voor voetgangers en fietsers.
Zoals tijdens het vorige punt reeds gemeld wil de gemeenteraad de focus behouden op de functie trage weg, waardoor de weg enkel en alleen mag gebruikt worden door trage weggebruikers en niet door gemotoriseerd verkeer.
Omwille van de bovenvermelde redenen kunnen we de voorgestelde wegenis niet goedkeuren aangezien zij strijdig is met bepalingen uit artikelen 3 en 4 van het decreet betreffende de gemeentewegen. De noodzaak tot een hoog aantal verspreid gelegen parkeerhavens vloeit voort uit het voorgestelde aantal wooneenheden in het project. Dit kan een indicatie zijn dat het project niet passend is voor de omvang van het projectgebied en dat de ruimtelijke draagkracht wordt overschreden. Deze laatste opmerking wenst de gemeenteraad evenwel louter informatief mee te geven aangezien zij expliciet erkent dat de beoordeling over de stedenbouwkundige aspecten over dit dossier liggen bij de vergunningverlenende overheid, de deputatie van provincie Oost-Vlaanderen.
De gemeenteraad wordt dan ook gevraagd zich niet aan te sluiten bij de voorgelegde beslissing en de zaak der wegen omwille van de bovenvermelde redenen niet goed te keuren.
Daarom dien ik volgend amendement in tot wijziging van de voorgelegde gemeenteraadsbesluiten:
Artikel 1
Geen goedkeuring te verlenen aan de weg- en rioleringsinfrastructuur binnen het (toekomstig) openbaar domein zoals opgenomen in de aanvraag voor een omgevingsvergunning (OMV_2021075815) ingediend door Cathérine Vincent, DEWACO -WERKERSWELZIJN voor het oprichten van een sociaal woonproject met de nieuwbouw van 41 sociale woongelegenheden met aanleg van weg- en rioleringsinfrastructuur en opheffing buurtweg nr 75 gelegen te Lindeveld, Torensveld, Doriksveld , 9308 Hofstade - kadastraal AALST, 5e AFD, sectie C, nummers 341C, 887A, 339V, 291H2, 885A, 336Y (deel).
Het decreet van 25-04-2014 (en latere wijzigingen) betreffende de omgevingsvergunning. In het bijzonder artikel 31 welke stelt: “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt …”.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 27-11-2015 (en latere wijzigingen) tot uitvoering van het decreet van 25-04-2014 betreffende de omgevingsvergunning (hieronder ‘omgevingsvergunningsbesluit’). In het bijzonder artikel 47 welke stelt “Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is”.
Het decreet van 03-05-2019 houdende de gemeentewegen. In het bijzonder artikel 12 welke stelt “… § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning …”.
het amendement ingediend door raadslid Vincent Delforge met de vraag om het beslissend gedeelte van dit punt aan te passen zoals opgenomen in het overwegend gedeelte van dit besluit, te aanvaarden.
Geen goedkeuring te verlenen aan de weg- en rioleringsinfrastructuur binnen het (toekomstig) openbaar domein zoals opgenomen in de aanvraag voor een omgevingsvergunning (OMV_2021075815) ingediend door Cathérine Vincent, DEWACO -WERKERSWELZIJN voor het oprichten van een sociaal woonproject met de nieuwbouw van 41 sociale woongelegenheden met aanleg van weg- en rioleringsinfrastructuur en opheffing buurtweg nr 75 gelegen te Lindeveld, Torensveld, Doriksveld , 9308 Hofstade - kadastraal AALST, 5e AFD, sectie C, nummers 341C, 887A, 339V, 291H2, 885A, 336Y (deel).