Op 1 december 2022 werd de veiligheidscel samen geroepen omwille van acute stabiliteitsproblemen aan het schip van de Sint-Jozefkerk, Esplanadeplein 4C te Aalst. Dit naar aanleiding van twee verslagen van de aannemer die de werken van restauratiefase 1 in opdracht van de kerkfabriek uitvoert.
Het eerste verslag bevat een inventaris van dronebeelden die van de buitenzijde van de daken zijn gemaakt om de conditie van de dakbedekking te bepalen. (zie bijlage 1)
Het tweede verslag beschrijft de conditie van de houten draagconstructie van het dak langs de binnenzijde, buiten de vastgelegde werkzone uit restauratiefase 1, meer bepaald de achterliggende daken achter de toren en de voorgevel.
(zie bijlage 2)
In de veiligheidscel werd een tweeledige problematiek besproken die uit de verslagen bleek:
- Enerzijds de problematiek van loszittende leien en brokstukken aan de daken, de toren en voorgevel van de kerk.
- Anderzijds de stabiliteitsproblemen aan de dakconstructie van het schip, veroorzaakt door de zwaar beschadigde balken die aangetast zijn door de grote klopkever en door waterinfiltraties via de lekke dakbedekking en kapotte dakgoten. Tot dan was het onbekend dat er klopkever aanwezig was en de structuur onmiddellijk diende aangepakt te worden. De werken waren bijgevolg onvoorzienbaar.
Bij het einde van de veiligheidscel werd gevraagd om tegen 21u, diezelfde dag, opnieuw een veiligheidscel samen te roepen, waarop een plan van aanpak zou worden voorgesteld om deze beide problematieken aan te pakken, samen met de voorstelling van de partijen die dit kunnen uitvoeren.
Dit maakte dat de werken zeer snel uitgevoerd dienden te kunnen worden gelet op het gevaar, waardoor de termijnen van de openbare procedure voor deze opdracht niet gerespecteerd konden worden. Daarom werd gekozen om de gunning te plaatsen via de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Bovenstaande onvoorziene omstandigheden maakten het onmogelijk om te wachten op de goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze op de gemeenteraad van 20 december 2022 aangezien de werken zo snel mogelijk dienden te starten om verder gevaar te voorkomen. Rekening houdende met deze omstandigheden werd beroep gedaan op artikel 56, § 4 Decreet Lokaal Bestuur, waarbij in geval van dwingende en onvoorziene omstandigheden het college van burgemeester en schepenen op eigen intiatief de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht kan vaststellen.
De heren Jean-Paul Bosteels en Pieterjan De Coninck, mandatarissen van de kerkfabriek Sint-Martinus, geven schriftelijk akkoord (mail dd. 09.12.2022) voor het voeren van de procedure en het aanstellen van de aannemer door de stad Aalst.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 16 december 2022 de lastvoorwaarden, gunningswijze en gunning bij dwingende spoed goedgekeurd voor bovenvermelde opdracht.
Er wordt voorgesteld om de collegebeslissing van 16 december 2022 te bekrachtigen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, § 4, waarbij in geval van dwingende en onvoorziene omstandigheden het college van burgemeester en schepenen op eigen intiatief de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht kan vaststellen.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° b) (dwingende spoed als gevolg van gebeurtenissen die voor de aanbestedende overheid onvoorzienbaar waren) en artikel 43.
Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De collegebeslissing van 16 december 2022 betreffende de goedkeuring van de lastvoorwaarden, gunningswijze en gunning bij dwingende spoed voor de opdracht “Thema Ruimte - dienst Gebouwen en technieken. Schoringswerken van het volledige schip van de Sint-Jozefskerk aan de binnenzijde” te bekrachtigen.