Op 1 juni 2021 werd een nieuwe afdeling Alternatieven voor Detentie binnen de Dienst voor Vreemdelingenzaken (DVZ) opgericht. Deze afdeling heeft als voornaamste opdracht personen in onwettig verblijf door ICAM-coaches te laten begeleiden naar een duurzaam toekomstperspectief. Er zal sterk worden ingezet op een aanklampende en effectieve coaching vanaf de afgifte van een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) via Individual Case Management (ICAM).
Het beleid richtte zich tot nu toe vooral op een fractie van de mensen zonder papieren die aangehouden en opgesloten worden, terwijl het grootste deel geen enkele opvolging kreeg. De nieuwe aanpak breidt de focus uit naar alle mensen in onwettig verblijf: personen die talrijke verblijfsprocedures hebben opgestart zonder enig succes, personen die hun verblijfsrecht verloren zijn, maar ook personen die nooit een verblijfsprocedure beoogd hebben (Bron).
De ICAM-coaches worden fysiek ingezet in grote steden om de coaching van de cliënten zo laagdrempelig en nabij mogelijk te maken. Om deze reden verzoekt de Algemene Directie dienst Vreemdelingenzaken de stad Aalst, om een werkruimte beschikbaar te stellen binnen de gebouwen van de stad Aalst. Deze ruimte zal gebruikt worden voor activiteiten in het kader van een intensieve begeleiding van personen in onwettig verblijf, met het oog op het vinden van een duurzaam toekomstperspectief.
De samenwerking tussen de stad Aalst en Dienst Vreemdelingen Zaken van de FOD binnenlandse zaken draagt bij aan een intensieve opvolging en begeleiding van personen in onwettig verblijf in Aalst. Gemiddeld genomen ontvangen 30 personen per jaar een bijlage 13 - Bevel om het grondgebied te verlaten in Aalst.
De ICAM coach zullen vanaf februari 2023 gedurende 4 werkdagen per week beschikbaar zijn voor afspraken in het A.C, lokaal 0.7. De afspraken worden in overleg met team burgerzaken ingepland.
Op termijn zal een vernieuwde Sefor-procedure vervangen worden door de ICAM-procedure. Hierbij zal een nieuwe omzendbrief de bestaande omzendbrief van 10 juni 2011 vervangen, en dus de bestaande Sefor-procedure vervangen. Deze nieuwe omzendbrief zal de wettelijke basis vormen.
om de overeenkomst betreffende de ingebruikname van een werkruimte gelegen binnen de stad Aalst door de Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken van de FOD Binnenlandse Zaken, zoals gevoegd als bijlage, goed te keuren.