Onderzoek toont een dalende trend op vlak van leesmotivatie en leesvaardigheid bij kinderen en jongeren. De leesontwikkeling van kinderen en jongeren kenmerkt zich door verschillende fases met sleutelmomenten die een gerichte aanpak vereisen. Het eerste sleutelmoment is de voorschoolse periode: bij baby’s, peuters en kleuters wordt de basis gelegd voor hun taal- en leesontwikkeling. Investeren in hun vroege geletterdheid en kennismaking met verhalen en lezen levert levenslange voordelen op.
Wie instapt in Boekstart, ontvangt babypakketten voor alle kinderen in de stad en koopt voldoende peuterpakketten aan. De babypakketten worden verdeeld door de consultatiebureaus, de peuterpakketten zijn af te halen in de bibliotheek. Iedereen Leest koppelt voorwaarden aan Boekstart: het boekenaanbod en de inrichting van de bibliotheek aanpassen aan jonge gezinnen, een activiteitenaanbod voorzien voor baby's en peuters, de nodige vorming voorzien voor medewerkers en vrijwilligers...
De projectfiche wordt als bijlage toegevoegd.
Er wordt een engagement gevraagd van minstens 4 jaar. Een vierjarig engagement is minimaal nodig om een duurzaam effect te bereiken. De meerjarige overeenkomst zal dan ook worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Boekstart is een leesbevorderingsprogramma en zet in op de vroege geletterdheid. Ook bibliotheek Utopia ziet leesbevordering als één van haar speerpunten. Huis van het Kind beschouwt Boekstart gezien de affiniteit en de connectie met de doelgroep als relevant en neemt deel aan het project als structurele partner.
Voorheen had bibliotheek Utopia een initiatief voor de allerkleinsten: Boekenwurmpjes. Dit werd de laatste jaren niet meer georganiseerd, waardoor er nood is aan en ruimte voor een nieuw initiatief met activiteiten en een gekoppeld boekenaanbod voor kleine kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Boekstart zal een dergelijk initiatief versterken.
de deelname aan het Boekstart-project en de instapvoorwaarden en engagementsverklaring goed te keuren.