Gehoord de toelichting en vragen van raadslid Alexander Van Ransbeeck.
Wonen wordt elk jaar duurder in Aalst. Dat is wat Aalstenaars ons keer op keer zeggen. Zij voelen de duurdere koop- of huurprijzen in hun portemonnee. Van jongere tot minder jongere inwoners. Van werkenden tot wie het financieel moeilijker heeft.
De cijfers over woningprijzen bevestigen jaar na jaar wat de mensen ons zeggen. Fednot publiceerde de evolutie van de vastgoedprijzen: In Groot-Aalst steeg de gemiddelde prijs voor een huis vanaf 2020 t.e.m. 2024 naar 307.000 EUR, een stijging met 60.000 EUR. De deelgemeenten blijven trouwens niet gespaard van de duurdere woningprijzen. De prijs voor een appartement steeg eveneens tijdens deze periode: In Groot-Aalst betaal je gemiddeld 240.000 EUR, een stijging met 24.000 EUR.
Niet alleen koopwoningen worden duurder. Ook de maandelijkse huurprijzen stegen tijdens de afgelopen bestuursperiode, zo blijkt uit de Huurbarometer van de CIB. Een Aalstenaar betaalde in 2019 nog gemiddeld 649 EUR voor een appartement. In 2024 betaalde een Aalstenaar gemiddeld 792 EUR. Een stijging met 143 EUR.
De steeds duurder wordende koop- en huurwoningen in Aalst zijn een probleem. We moeten dat probleem benoemen: Aalst zit in een wooncrisis. Betaalbaar wonen ligt ons nauw aan het hart. Het is een thema waarover de PVDA in het verleden al vaak is tussengekomen. Onder meer over projectontwikkelaars die vooral dure appartementen bouwen, terwijl er nood is aan meer betaalbare en sociale woningen. Terwijl er nood is aan een lagere woonfactuur, zodat de Aalstenaars meer overhouden aan het einde van de maand. En dus moeten we de wooncrisis in Aalst en haar deelgemeenten aanpakken.
Onze vragen aan het stadsbestuur:
Huishoudelijk reglement gemeenteraad: decretaal vraagrecht - interpellaties
over de interpellatie van raadslid Alexander Van Ransbeeck aangaande 'Wonen wordt duurder in Aalst'.