In de afgelopen jaren werden verschillende buurten in Aalst in de aanloop naar het eindejaar geplaagd door zwaar vuurwerk, met ernstige overlast tot gevolg.
Naarmate het eindejaar nadert (en de verkoop van vuurwerk toeneemt) kan er nog een toename van de problematiek worden verwacht.
Vuurwerk leidt niet alleen tot geluidsoverlast en materiële schade, maar veroorzaakt ook een onveiligheidsgevoel bij buurtbewoners, alleen al doordat het onmogelijk is om uit te maken of het om schoten dan wel om vuurwerk gaat. Een efficiënt politieoptreden komt op die manier in het gedrang.
Het feestgebeuren gaat gepaard met een grote mensenmassa die mogelijk in paniek slaat indien er in de menigte bommetjes worden gegooid of vuurpijlen worden afgestoken.
Het effectief gebruik van vuurpijlen leidt bovendien tot een overbevragen van de brandweerdiensten die aldus overbelast dreigen te worden en hun andere taken in het gedrang zien komen.
Het afsteken van vuurwerk in de eindejaarsperiode is geen nieuw fenomeen, maar de politie ontwaart op basis van hun vaststellingen zorgwekkende tendensen :
• de overlast is vroeger begonnen en de intensiteit ligt hoger;
• er circuleert veel zwaar vuurwerk dat op basis van de wetgeving eigenlijk niet door particulieren mag gekocht worden;
• sociale media hebben een negatieve invloed op deze tendensen (jongeren gaan hun acties filmen en zetten elkaar aan).
In het verleden is gebleken dat daders zich door de stad van de ene naar de andere locatie verplaatsen en daarbij een kat en muis spel aangaan met de politie, waarbij er niet voor terug gedeinsd wordt de politievoertuigen te beschieten met vuurpijlen.
Het actueel stijgende gebruik naar de feestperiode toe, tezamen met de ervaring dat men zich na het afsteken verplaatst naar een andere locatie noopt er toe de politie te machtigen om identiteitscontroles uit te voeren op personen die zich van de plaats van overtreding verplaatsen naar een andere locatie. Dit alles in de hoop preventief te kunnen optreden en niet steeds achter de feiten aan te moeten lopen.
Overwegende dat de burgemeester bevoegd is voor het handhaven van de openbare orde .
Overwegende dat de burgemeester in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen kan maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden.
Overwegende dat teneinde de openbare veiligheid te handhaven, de burgemeester identiteitscontroles kan voorschrijven, uit te voeren door de politiediensten.
Overwegende dat de maatregel dringend is aangezien de openbare rust ernstig is verstoord en verder uitstel gevaar of schade kan opleveren voor de inwoners en bezoekers van de betrokken sectoren.
Nieuwe Gemeentewet, in het bijzonder artikel 134 § 1
Decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 63
Wet op het politieambt, in het bijzonder artikel 34 §3
Wetten van de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, in het bijzonder artikel 14 § 1, 1°
Toelating te geven aan de politie om over te gaan tot systematische identiteitscontroles.
De toelating geldt voor de periode van 18 december 2024 tot en met 5 januari 2025.
De toelating geldt voor de volgende sectoren :
- Watertoren
- Winkelcentrum
- KRO
- Stationsbuurt.
De detail van de sectoren is omschreven in de GAS-codex die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 juni 2024.
Het onderhavige besluit kan het voorwerp uitmaken van een beroep dat via een verzoekschrift en per aangetekend schrijven ingesteld op de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel. De eiser beschikt over een termijn van 60 kalenderdagen vanaf de datum van kennisgeving of van kennisneming van het onderhavige besluit.
Dit besluit zal ter bekrachtiging worden voorgelegd aan de gemeenteraad van 17 december 2024.