Op 22 februari 2022 werden de jaarrekeningen 2021 ingediend van volgende kerkfabrieken/kerkgemeenten: Sint-Antonius van Padua Aalst, OLV Bijstand Aalst, Sint-Jan Evangelist Aalst, Sint-Martinus Aalst, Sint-Anna Aalst, Sint-Paulus Aalst, Protestantse kerk, Sint-Margaretha Baardegem, OLV Hemelvaart Erembodegem, Sint-Martinus Gijzegem, OLV Hemelvaart Herdersem, OLV Hemelvaart Hofstade, Sint-Walburga Meldert, Sint-Martinus Moorsel en OLV Hemelvaart Nieuwerkerken.
De analyse met opmerkingen vanuit de ambtelijke cel kerkfabrieken betreffende de ingediende jaarrekeningen 2021 kan men in bijlage vinden.
Op basis van voorgaande analyse stelt de ambtelijke cel kerkfabrieken aan de gemeenteraad voor om kennis te nemen van de jaarrekeningen 2021 van de kerkfabrieken/kerkgemeente.
Volgens de afsprakennota worden de jaarrekeningen ingediend bij de stad Aalst tussen 10 maart en 15 maart. Pas dan begint te termijn te lopen van 50 dagen waarbinnen de stad haar om advies kan uitbrengen.
De jaarrekeningen werden echter ingediend op 22 februari 2022. De termijn van 50 dagen verstrijkt op 13 april 2022 . De gemeenteraad kan dus enkel kennis nemen van de ingediende jaarrekeningen.
Artikel 54 en 55 van het decreet van 7 mei 2004, gewijzigd 6 juli 2012, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;
Artikel 39 - 44 van het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
Procedure jaarrekening
De jaarrekening wordt opgesteld door de penningmeester (artikel 14, 5° van het eredienstendecreet) De kerkraad stelt de rekening vast en dient ze in bij het centraal kerkbestuur (artikel 54 van het eredienstendecreet). Volgens het decreet moet dat voor 1 maart gebeuren, waarna het centraal kerkbestuur de jaarrekeningen voor 1 mei moet indienen bij het gemeentebestuur. Volgens de afsprakennota indienen tussen 10 maart en 15 maart. Hoe vroeger de kerkfabriek haar jaarrekening indient, hoe vlugger ze zal beschikken over het besluit van de provinciegouverneur over die jaarrekening.
Het centraal kerkbestuur dient de jaarrekeningen samen in bij het gemeentebestuur en bij de provinciegouverneur (artikel 55, §1 van het eredienstendecreet). Voor de correcte berekening van de termijnen is het belangrijk dat dat bij beide partijen gelijktijdig gebeurt. De gemeenteraad beschikt dan over een termijn van vijftig dagen om een advies uit te brengen bij die jaarrekening en dat advies te versturen naar de provinciegouverneur (artikel 55, §2 van het eredienstendecreet). Als er geen advies werd verstuurd binnen die termijn van vijftig dagen, wordt dat door het decreet gelijkgesteld aan een (stilzwijgend) gunstig advies.
de jaarrekeningen 2021 voor volgende van de kerkfabrieken/kerkgemeente: Sint-Antonius van Padua Aalst, OLV Bijstand Aalst, Sint-Jan Evangelist Aalst, Sint-Martinus Aalst, Sint-Anna Aalst, Sint-Paulus Aalst, Protestantse kerk, Sint-Margaretha Baardegem, OLV Hemelvaart Erembodegem, Sint-Martinus Gijzegem, OLV Hemelvaart Herdersem, OLV Hemelvaart Hofstade, Sint-Walburga Meldert, Sint-Martinus Moorsel en OLV Hemelvaart Nieuwerkerken.