Op 9 maart 2022 werden door het centraal kerkbestuur de budgetwijzigingen 2022_1 ingediend van volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.
De analyse met opmerkingen vanuit de ambtelijke cel kerkfabrieken betreffende de budgetwijzigingen 2022_1 kan men in bijlage vinden.
Op basis van voorgaande analyse stelt de ambtelijke cel kerkfabrieken aan de gemeenteraad voor om:
- volgende budgetwijzigingen goed te keuren: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.
Gunstig advies om in te gaan op de vraag tot goedkeuring van de budgetwijzigingen van volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.
- voor Sint Martinus Aalst omwille van inschrijving gewestelijk aandeel in restauratie Sint Jozefkerk
- voor OLV Hemelvaart Erembodegem omwille van meerwerken en door prijsherzieningen dossier verwarmingsinstallatie OLV Hemelvaartkerk;
Artikel 50, 48 en 49 van het decreet van 7 mei 2004, gewijzigd 6 juli 2012, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;
Artikel 39 - 44 van het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;
De procedure loopt als volgt:
Het centraal kerkbestuur dient de budgetten(wijzigingen) (met advies bisdom) gecoördineerd in bij het gemeentebestuur tussen 10 maart en 15 maart (afsprakennota).
Dit geldt ook voor de Protestantse Gemeenschap.
Dan zijn er twee scenario's mogelijk.
Zolang het budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan maakt dat budget het voorwerp uit van een hele lichte procedure.
Een budget past in het meerjarenplan zolang:
- de exploitatietoelage niet wordt verhoogd;
- het totaal van de uitgaven van één van de hoofdfuncties van de investeringen niet wordt vermeerderd;
- de financieringswijze van een investering niet definitief wordt gewijzigd;
- de afspraken van het meerjarenplan worden gerespecteerd.
Als aan al die voorwaarden is voldaan, dan moet de gemeenteraad binnen een termijn van vijftig akte nemen van het budget. Hij moet de kerkfabriek/kerkgemeente, het centraal kerkbestuur en de bisschoppelijke overheid in kennis stellen van die aktename.
Het is echter ook mogelijk dat het budget niet past in het meerjarenplan, omdat de exploitatietoelage die in het meerjarenplan was afgesproken niet meer volstaat, omdat er in de investeringen belangrijke wijzigingen noodzakelijk zijn of omdat de formele afspraken van het meerjarenplan niet (kunnen) worden gerespecteerd. Dat betekent dat minstens aan één van de hierboven opgesomde voorwaarden voor een budget dat past in het meerjarenplan niet voldaan is.
In dat geval heeft de gemeenteraad een ruimere bevoegdheid. Binnen een termijn van vijftig dagen kan hij ofwel het budget expliciet goedkeuren, ofwel het budget aanpassen aan het goedgekeurde meerjarenplan. Wel mag de gemeenteraad geen aanpassingen doen aan de kosten die betrekking hebben op de eredienst, wat betekent dat die aanpassingen nooit tot gevolg mogen hebben dat de eredienst echt in het gedrang komt.
De gemeenteraad moet het besluit over het budget binnen de termijn van vijftig dagen na ontvangst versturen naar de kerkfabriek/kerkgemeente, het centraal kerkbestuur, het bisdom en de provinciegouverneur. Als het besluit niet binnen die termijn werd verstuurd of het besluit niet naar alle partijen werd verstuurd, dan wordt dat door het decreet gelijkgesteld aan een goedkeuring van het budget.
Tegen een beslissing van de gemeenteraad is beroep mogelijk bij de provinciegouverneur.
Deze procedure geldt ook voor de budgetwijzingen.
Goedkeuring te verlenen van de budgetwijzingen 2022_ 1, en wel voor volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.