Op het college van burgemeester en schepenen van 5 november 2018 werd principieel akkoord gegaan om de circulatiemaatregelen op basis van het bewonersoverleg als tijdelijke proefopstelling in te voeren. Op 19 november werden de bewoners gehoord en werd de wijziging van de circulatie besproken en werden mogelijke maatregelen voorgesteld door de aanwezige bewoners.
Op het college van burgemeester en schepenen van 3 december 2018 werd principieel akkoord gegaan met het invoeren van de volgende circulatiemaatregelen:
- Kreupelveldstraat: behoud van rijrichting N9 naar Oude Gentbaan
- Sinte-Apoloniastraat: behoud van tweerichtingsverkeer
- Erpestraat: komende van N9: behoud van tweerichtingsverkeer tot voorbij oprit Bio-planet, verderop eenrichting naar Oude Gentbaan
- Oude Gentbaan: invoering van beperkt eenrichtingsverkeer
- Sint Apolloniastraat (deels gelegen op grondgebied Aalst en op grondgebied Erpe mere)
- Aanbrengen van wegversmallingen ter hoogte van huisnummer 102.
De proefopstelling in de Oude Gentbaan werd ingevoerd op basis van de resultaten van een bewonersvergadering, met de bewoners van de verschillende betrokken straten. Op die bewonersvergadering was er een duidelijke meerderheid gewonnen voor de ingrepen zoals momenteel van kracht in de proefopstelling.
Na de invoering bleken er twee kampen te ontstaan:
- Een groep van duidelijke voorstanders, die héél overtuigd de proefopstelling willen houden in haar huidige vorm – met uitzondering van de snelheidsremmer die best aangepast wordt naar een ander type. Deze mensen vinden de straat véél aangenamer en veiliger en vroeger en willen dat zo houden. Het aantal fietsers in de straat zou sterk gestegen zijn (op basis van info uit een zogenaamd ‘telraam’).
- Een groep van duidelijke tegenstanders, die heel hard pleiten voor een aanpassing. Het éénrichtingsverkeer in de zone aan de school staat niet ter discussie, ook niet voor deze tegenstanders, maar in de andere zones wensen deze mensen terug dubbelrichtingsverkeer. De omrijfactor in combinatie met de moeilijke aansluiting vanuit de Sinte-Apoloniastraat naar de N9 (voor een deel van de bewoning de enige uitweg) is voor hen een doorn in het oog. Deze tegenstanders gingen in de omgeving ook met een petitie tegen de proefopstelling rond.
Aangezien de meningen verdeeld zijn, werd op het CBS van 16/12/2019 voorgesteld om een aangepaste proefopstelling in te richten: met behoud van enkelrichting in de 2 oostelijke zones waaronder aan de school, met terug dubbelrichting in de zone tussen Erpestraat en Sinte Apoloniastraat evenals in de Erpestraat zelf, en met aangepaste snelheidsremmer (wegversmalling met verkeerskussen waarbij de fietser naast het kussen kan rijden afgeschermd door paaltjes). Deze opstelling neemt veel minder plaats in dan de huidige waardoor er de lengte van parkeerverbod veel kleiner wordt en er meer ruimte is voor parkeren in de straat.
Een groot deel van het vroegere sluipverkeer blijft zo uit de straat maar de impact wordt veel kleiner dan de huidige proefopstelling.
Naar aanleiding van bovenstaande feiten werd op het college van 29/11/2021 beslist een bewonersbrief rond te delen aan de bewoners van de Oude Gentbaan, Erpestraat, Sinte Apoloniastraat en Kreupelveldstraat. Bewoners kregen de keuze tussen beide proefopstellingen en hadden de mogelijkheid om opmerkingen of een nuancering van hun antwoord mee te geven. Dit kon door de brief terug te sturen naar Werf 9 of door online hun voorkeur en opmerkingen door te geven. Op elke brief stond een unieke code waardoor we meerdere inzendingen van eenzelfde woning konden filteren. Via deze weg vermeden we ook dat mensen die niet in de betrokken straten wonende zijn online de bevraging zouden invullen.
Online kwamen er 75 geldige antwoorden binnen. De dienst ontving ook 6 fysieke geldige antwoorden. Deze antwoorden zijn verwerkt en weergegeven in diagrammen bijgevoegd bij dit collegepunt. Veel bewoners namen van de mogelijkheid gebruik hun antwoord toe te lichten.
Hoewel de uitgesproken meningen van de bewoners zijn er slechts 81 woningen van de 350-380 die deel hebben genomen aan de participatie. Een mogelijkse oorzaak hiervan is dat er "participatiemoeheid" speelt. De circulatie is al gedurende lange tijd reden tot debat en het onderwerp heeft voor hevige discussie gezorgd tussen bewoners. Het is in dat opzicht mogelijk dat de bewoners die niet hebben gereageerd geen sterke mening hebben over de kwestie en graag deze zaak afsluiten.
41 van de respondenten gaf proefopstelling 2 als voorkeur. Deze respondenten gaven aan dat het voor hen lastig was omgeleid te worden naar de Gentsesteenweg en liever via de Oude Gentbaan rijden. De moeilijke oversteek van de Gentsesteenweg vanuit de Sinte Apoloniastraat kwam hierbij meermaals naar voor. Er werd ook gemeld dat sommige bewoners het met geen enkele proefopstelling eens zijn maar dat proefopstelling 2 "de minst slechte" is.
28 van de respondenten gaf aan proefopstelling 1 als voorkeur te hebben. Volgens verschillende bewoners is dit de meest effectieve manier tegen sluipverkeer wat door hen is ondervonden terwijl deze proefopstelling van kracht was. Er wordt ook aangehaald dat Erpestraat te smal is voor tweerichtingsverkeer waardoor proefopstelling 2 eigenlijk niet mogelijk is. Het idee van een fietsstraat en zone 30 werd alsook aangehaald.
Er kwamen ook verschillende meldingen dat welke proefopstelling ook permanent zal ingevoerd worden, handhaving een belangrijke issue is hierin. Op vandaag de dag zijn wordt de eenrichting niet altijd gerespecteerd en worden de snelheidslimieten ook overschreden (via telramen bevestigd).
Er zijn ook verschillende formulieren leeg terug gestuurd. Deze bewoners zijn het mogelijks met geen een van de proefopstellingen tevreden.
Op basis van bovenstaande informatie wordt voorgestelde om proefopstelling 2 in te voeren. Op het college van 21/02/2022 werd er kennis genomen van de resultaten en akkoord gegaan met de definitieve invoering van de circulatie van de Oude Gentbaan, Kreupelveldstraat, Sinte Apoloniastraat en Erpestraat zoals weergegeven in de kaart "Proefopstelling 2".
Het aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer betreffende de gemeenteweg Oude Gentbaan, deel ten westen van de R41, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.
Dit aanvullend reglement voor kennisneming aan de Afdeling Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid over te maken.