Op 4 april 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de samenwerking met De Volkswoningen om 20 sociale woningen in te huren goed. Deze woningen zullen worden onderverhuurd als doorstroomwoning samen met de 4 stadswoningen in de Bevrijdingsstraat aan Oekraïense vluchtelingen met tijdelijke bescherming. Omwille van het tijdelijk karakter, worden de woningen aangeboden als eerste uitvalsbasis van waaruit het toegewezen gezin kan integreren en zoeken naar een duurzame structurele woning op de woningmarkt.
Het standaard doorstroomreglement van 24 oktober 2017 volstaat niet voor de verhuring aan deze doelgroep. Het addendum dat wordt toegevoegd is van toepassing voor de periode van 27 april 2022 tem 26 april 2024 en voorziet een tijdelijke toewijzing aan Oekraïense vluchtelingen die aankomen in ons land met het statuut 'tijdelijke bescherming'.
Het addendum is van toepassing op volgende adressen:
Bevrijdingstraat 11, 29, 55 en 65 – 9300 Aalst
Heidestraat 4, 23, 36, 38, 58 – 9300 Aalst.
Schabbekensstraat 1, 8, 11, 16 – 9300 Aalst.
Larewei 8 – 9300 Aalst.
Braambesstraat 2, 11 – 9300 Aalst.
Eglantierstraat 9, 11, 19 – 9300 Aalst.
Klaproosstraat 20 – 9300 Aalst.
Sinte Barbarastraat 8, 28, 36 – 9300 Aalst.
Sint Hubertusstraat 16 – 9300 Aalst.
Het doorstroomreglement is van toepassing behoudens artikel 3, 4 en 5 die wijzigen zoals hierna omschreven en artikel 12 dat hier niet van toepassing is.
In artikel 3 en artikel 4 van het addendum wijzigt de verhuurtermijn van 4 maanden (1 maal verlengbaar) naar 1 jaar (1 maal verlengbaar).
In artikel 5 van het addendum wijzigt de huurprijs van de 20 onderstaande woningen:
Heidestraat 4, 23, 36, 38, 58 – 9300 Aalst.
Schabbekensstraat 1, 8, 11, 16 – 9300 Aalst.
Larewei 8 – 9300 Aalst.
Braambesstraat 2, 11 – 9300 Aalst.
Eglantierstraat 9, 11, 19 – 9300 Aalst.
Klaproosstraat 20 – 9300 Aalst.
Sinte Barbarastraat 8, 28, 36 – 9300 Aalst.
Sint Hubertusstraat 16 – 9300 Aalst.
Voor energieverbruik wordt aan de huurder gevraagd zelf de nodige overeenkomsten met nutsleveranciers af te sluiten. Zij worden hierbij ondersteund door de Sociale dienst.
Er werd voor deze doelgroep en deze woningen een aangepaste huurovereenkomst opgemaakt volgens dit addendum.
Zowel het addendum als de bijhorende huurovereenkomst worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Vanuit de nood naar opvangcapaciteit voor Oekraïense vluchtelingen worden momenteel sociale woningen tijdelijk ingehuurd en onderverhuurd en is een addendum met aangepaste huurovereenkomst bij het doorstroomreglement vereist om de verhuring vlot te laten verlopen.
Doorstroomreglement 24 oktober 2017.
akkoord te gaan met het addendum en bijhorende huurovereenkomst dat wordt toegevoegd aan het doorstroomreglement van 24 oktober 2017. Het is van toepassing voor de periode van 27 april 2022 tem 26 april 2014 en voorziet in een tijdelijke toewijzing aan Oekraïense vluchtelingen die aankomen in ons land met het statuut 'tijdelijke bescherming'. Het is van toepassing op de volgende adressen:
Bevrijdingstraat 11, 29, 55 en 65 – 9300 Aalst
Heidestraat 4, 23, 36, 38, 58 – 9300 Aalst.
Schabbekensstraat 1, 8, 11, 16 – 9300 Aalst.
Larewei 8 – 9300 Aalst.
Braambesstraat 2, 11 – 9300 Aalst.
Eglantierstraat 9, 11, 19 – 9300 Aalst.
Klaproosstraat 20 – 9300 Aalst.
Sinte Barbarastraat 8, 28, 36 – 9300 Aalst.
Sint Hubertusstraat 16 – 9300 Aalst.
Op het college van burgemeester en schepenen van 5 november 2018 werd principieel akkoord gegaan om de circulatiemaatregelen op basis van het bewonersoverleg als tijdelijke proefopstelling in te voeren. Op 19 november werden de bewoners gehoord en werd de wijziging van de circulatie besproken en werden mogelijke maatregelen voorgesteld door de aanwezige bewoners.
Op het college van burgemeester en schepenen van 3 december 2018 werd principieel akkoord gegaan met het invoeren van de volgende circulatiemaatregelen:
- Kreupelveldstraat: behoud van rijrichting N9 naar Oude Gentbaan
- Sinte-Apoloniastraat: behoud van tweerichtingsverkeer
- Erpestraat: komende van N9: behoud van tweerichtingsverkeer tot voorbij oprit Bio-planet, verderop eenrichting naar Oude Gentbaan
- Oude Gentbaan: invoering van beperkt eenrichtingsverkeer
- Sint Apolloniastraat (deels gelegen op grondgebied Aalst en op grondgebied Erpe mere)
- Aanbrengen van wegversmallingen ter hoogte van huisnummer 102.
De proefopstelling in de Oude Gentbaan werd ingevoerd op basis van de resultaten van een bewonersvergadering, met de bewoners van de verschillende betrokken straten. Op die bewonersvergadering was er een duidelijke meerderheid gewonnen voor de ingrepen zoals momenteel van kracht in de proefopstelling.
Na de invoering bleken er twee kampen te ontstaan:
- Een groep van duidelijke voorstanders, die héél overtuigd de proefopstelling willen houden in haar huidige vorm – met uitzondering van de snelheidsremmer die best aangepast wordt naar een ander type. Deze mensen vinden de straat véél aangenamer en veiliger en vroeger en willen dat zo houden. Het aantal fietsers in de straat zou sterk gestegen zijn (op basis van info uit een zogenaamd ‘telraam’).
- Een groep van duidelijke tegenstanders, die heel hard pleiten voor een aanpassing. Het éénrichtingsverkeer in de zone aan de school staat niet ter discussie, ook niet voor deze tegenstanders, maar in de andere zones wensen deze mensen terug dubbelrichtingsverkeer. De omrijfactor in combinatie met de moeilijke aansluiting vanuit de Sinte-Apoloniastraat naar de N9 (voor een deel van de bewoning de enige uitweg) is voor hen een doorn in het oog. Deze tegenstanders gingen in de omgeving ook met een petitie tegen de proefopstelling rond.
Aangezien de meningen verdeeld zijn, werd op het CBS van 16/12/2019 voorgesteld om een aangepaste proefopstelling in te richten: met behoud van enkelrichting in de 2 oostelijke zones waaronder aan de school, met terug dubbelrichting in de zone tussen Erpestraat en Sinte Apoloniastraat evenals in de Erpestraat zelf, en met aangepaste snelheidsremmer (wegversmalling met verkeerskussen waarbij de fietser naast het kussen kan rijden afgeschermd door paaltjes). Deze opstelling neemt veel minder plaats in dan de huidige waardoor er de lengte van parkeerverbod veel kleiner wordt en er meer ruimte is voor parkeren in de straat.
Een groot deel van het vroegere sluipverkeer blijft zo uit de straat maar de impact wordt veel kleiner dan de huidige proefopstelling.
Naar aanleiding van bovenstaande feiten werd op het college van 29/11/2021 beslist een bewonersbrief rond te delen aan de bewoners van de Oude Gentbaan, Erpestraat, Sinte Apoloniastraat en Kreupelveldstraat. Bewoners kregen de keuze tussen beide proefopstellingen en hadden de mogelijkheid om opmerkingen of een nuancering van hun antwoord mee te geven. Dit kon door de brief terug te sturen naar Werf 9 of door online hun voorkeur en opmerkingen door te geven. Op elke brief stond een unieke code waardoor we meerdere inzendingen van eenzelfde woning konden filteren. Via deze weg vermeden we ook dat mensen die niet in de betrokken straten wonende zijn online de bevraging zouden invullen.
Online kwamen er 75 geldige antwoorden binnen. De dienst ontving ook 6 fysieke geldige antwoorden. Deze antwoorden zijn verwerkt en weergegeven in diagrammen bijgevoegd bij dit collegepunt. Veel bewoners namen van de mogelijkheid gebruik hun antwoord toe te lichten.
Hoewel de uitgesproken meningen van de bewoners zijn er slechts 81 woningen van de 350-380 die deel hebben genomen aan de participatie. Een mogelijkse oorzaak hiervan is dat er "participatiemoeheid" speelt. De circulatie is al gedurende lange tijd reden tot debat en het onderwerp heeft voor hevige discussie gezorgd tussen bewoners. Het is in dat opzicht mogelijk dat de bewoners die niet hebben gereageerd geen sterke mening hebben over de kwestie en graag deze zaak afsluiten.
41 van de respondenten gaf proefopstelling 2 als voorkeur. Deze respondenten gaven aan dat het voor hen lastig was omgeleid te worden naar de Gentsesteenweg en liever via de Oude Gentbaan rijden. De moeilijke oversteek van de Gentsesteenweg vanuit de Sinte Apoloniastraat kwam hierbij meermaals naar voor. Er werd ook gemeld dat sommige bewoners het met geen enkele proefopstelling eens zijn maar dat proefopstelling 2 "de minst slechte" is.
28 van de respondenten gaf aan proefopstelling 1 als voorkeur te hebben. Volgens verschillende bewoners is dit de meest effectieve manier tegen sluipverkeer wat door hen is ondervonden terwijl deze proefopstelling van kracht was. Er wordt ook aangehaald dat Erpestraat te smal is voor tweerichtingsverkeer waardoor proefopstelling 2 eigenlijk niet mogelijk is. Het idee van een fietsstraat en zone 30 werd alsook aangehaald.
Er kwamen ook verschillende meldingen dat welke proefopstelling ook permanent zal ingevoerd worden, handhaving een belangrijke issue is hierin. Op vandaag de dag zijn wordt de eenrichting niet altijd gerespecteerd en worden de snelheidslimieten ook overschreden (via telramen bevestigd).
Er zijn ook verschillende formulieren leeg terug gestuurd. Deze bewoners zijn het mogelijks met geen een van de proefopstellingen tevreden.
Op basis van bovenstaande informatie wordt voorgestelde om proefopstelling 2 in te voeren. Op het college van 21/02/2022 werd er kennis genomen van de resultaten en akkoord gegaan met de definitieve invoering van de circulatie van de Oude Gentbaan, Kreupelveldstraat, Sinte Apoloniastraat en Erpestraat zoals weergegeven in de kaart "Proefopstelling 2".
Het aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer betreffende de gemeenteweg Oude Gentbaan, deel ten westen van de R41, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.
Dit aanvullend reglement voor kennisneming aan de Afdeling Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid over te maken.
Naar aanleiding van een klacht die het agentschap wegen en verkeer (bevoegde wegbeheerder) kreeg omtrent de parkeerstrook gelegen ter hoogte van Boudewijnlaan 112. Deze parkeerstrook zou volgens de klacht te dicht bij het nabijgelegen zebrapad liggen waardoor het zicht van de voetgangers, alsook van mensen in een voertuig en anderen die zich op de rijweg begeven, wordt gehinderd.
Het agentschap wegen en verkeer gaf aan dat ze, na toestemming van het bevoegde orgaan, de parkeermarkering zullen verwijderen.
Verder werd aan dienst Verkeersadvies Politiezone Aalst advies gevraagd voor het supprimeren van deze parkeerstrook. Ook vanuit deze dienst was er geen bezwaar en werd er een positief advies gegeven.
Advies team mobiliteit
Deze parkeerstrook ligt in nadering van het zebrapad, ca. 5 m er voor, waardoor team mobiliteit begrip heeft voor de klacht en voor het feit dat de overstekende voetganger niet steeds in het wegbeeld aanwezig is.
Deze parkeerstrook ligt bovendien voor een private parkeerplaats, waardoor de parkeerstrook in essentie niet bruikbaar is aangezien parkeren voor de inrit van eigendommen verboden is.
Om deze twee reden stelt team mobiliteit voor om de parkeerstrook te supprimeren.
Advies dienst verkeersadvies politiezone Aalst
Vanuit de dienst Verkeersadvies is er geen bezwaar tegen het supprimeren van de parkeerstrook, Boudewijnlaan ter hoogte van huisnummer 112a.
Wij wensen wel volgende bemerking mee te geven, complementerend aan ons advies:
Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg
Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
Uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009
Akkoord te gaan met het supprimeren van de parkeerstrook ter hoogte van Boudewijnlaan huisnummer 112.
In 2021 werd er verschillende keren melding gemaakt van de gevaarlijke verkeerssituatie in de Vereeckenstraat en in het bijzonder het kruispunt met de Meirbeekstraat en Roland Monteynestraat. Het team mobiliteit en de schepen zijn elk op plaatsbezoek geweest waarbij ook met de bewoners gesproken is.
In januari 2016 was er een verkeersongeval met licht gewonden, enkel auto's waren hierin betrokken. In oktober 2021 was er een frontale botsing in de Vereeckenstraat met licht gewonden (enkel auto's betrokken) en midden januari 2022 een ongeluk met dodelijke afloop en vluchtmisdrijf.
In de Vereeckenstraat zijn er tot op heden geen snelheidscontroles uitgevoerd wegens het ontbreken van een geschikte locatie om op rechtsgeldige wijze te flitsen ingevolge het ontbreken van een goede opstellingsplaats voor camera en voertuig en het bochtige tracé van de rijbaan.
In de Roland Monteynestraat zijn er tot op heden op locatie 2 snelheidscontroles uitgevoerd. Hierbij werden 2303 voertuigen gecontroleerd, waarvan 450 voertuigen in overtreding waren. Met andere woorden 1 op 5 voertuigen of 19,53% hield zich niet aan de snelheidsbeperking (50 km/u – bebouwde kom).
De politie hing een radar in de Vereeckenstraat om het aantal voertuigen en gemiddelde snelheid te meten. Voor de periode van 04/02/2022 tot 16/02/2022 werden er 40234 voertuigen gemeten. Hiervan waren er 32 557 personenwagens en 7577 vrachtwagens. De gemiddelde snelheid bedraagt 48 km/uur.
Naar aanleiding van deze gebeurtenissen en de vastgestelde onveiligheid van de straat en kruispunt worden enkele ingrepen op korte termijn voorgesteld.
Uit de waarnemingen en vaststelling ter plaatse is gebleken:
De dienst Mobiliteit en openbare werken stelt voor om dit kruispunt infrastructureel aan te passen en met de voorgestelde inrichting te remediëren aan de hiervoor opgesomde knelpunten.
De voorgestelde aanpassingen worden voorgesteld in het bijgevoegde plan waar zowel de huidige toestand als voorgestelde maatregelen weergegeven worden.
De voorgestelde maatregelen zijn het volgende:
- Lettend op het vele (zwaar) verkeer dat zich op een smalle, bochtige baan begeeft en hierbij de rijbaan deelt met zwakke weggebruikers waaronder schoolgaande fietsers:
Invoeren van een snelheidsbeperking van 30 km/u voor de hele Vereeckenstraat en een deel van de Roland Monteynestraat.
Invoeren van fietssuggestiestroken in de Vereeckenstraat die duidt op de aanwezigheid van fietsers en een visueel versmallend effect geeft aan de rijbaan.
Invoeren van rugdekking waar het fietspad van de Roland Monteynestraat op de rijbaan overgaat.
- Lettend op de beperkte zichtbaarheid van het zebrapad in de Roland Monteynestraat:
Verplaatsen van het zebrapad van de Roland Monteynestraat naar de Meirbeekstraat.
- Lettend op het beperkte vertragende effect van het verkeersplateau en de gevaarlijke verkeerssituatie:
Aanduiding van het verkeersplateau in rode kleur.
Op lange termijn wordt er een bredere visie uitgewerkt met betrekking tot het vele verkeer in het centrum van Gijzegem en een mogelijkheid tot het beperken en afweren van het zwaar verkeer in deze omgeving.
Het aanpassen van de maximale toegelaten snelheid in de Vereeckenstraat en de Roland Monteynestraat tot aan de Eerste Bochtweg is in proefopstelling goedgekeurd op het CBS van 21/02/2022. De punctuele aanpassing van het kruispunt Vereeckenstraat - Meirbeekstraat - Roland Monteynestraat is goedgekeurd op het CBS van 21/03/2022.
Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de gemeentewegen Vereeckenstraat en Roland Monteynestraat, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren, waardoor de maximale snelheid 30 km/u wordt in de Vereeckenstraat evenals in het deel van de Roland Monteynestraat tussen Meirbeekstraat en Eerste Bochtweg.
Deze aanvullende reglementen voor kennisneming aan de Afdeling Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid over te maken.
Sinds 1 december 2021 gebeurt de handhaving van de toegang tot het autovrije centrum op basis van ANPR-camera's, met sanctionering via GAS.
Bewoners en bezoekers konden al sinds begin september 2021 vergunningen aanvragen conform het reglement dat de toegangsmodaliteiten tot het autovrij gebied vastlegt en dat goedgekeurd werd op de gemeenteraad van 30 maart 2021. Begin september 2021 is hierover ook een uitgebreide communicatiecampagne gestart met zowel stadsbrede algemene communicatie (bvb. Chipka) als heel gerichte communicatie naar bepaalde doelgroepen zoals bewoners en handelaars in het autovrij gebied.
Op basis van de opgedane ervaringen, werden intussen al enkele bijsturingen doorgevoerd. Zo werd al extra informatie opgenomen in zowel briefwisseling omtrent vergunningen als briefwisseling met waarschuwingen en boetes. Op de website van de stad werd de informatie al meermaals aangevuld;
Nu worden ook een aantal aanpassingen voorgesteld aan het reglement zelf.
In overleg met de betrokken actoren (stadsdiensten, politie, GAS-ambtenaar) worden een aantal aanpassingen voorgesteld aan het reglement. In bijlage bij dit punt is een voorstel voor aangepast reglement opgenomen.
Een aantal wijzigingen hebben enkel te maken met de procedure, zonder impact op wie wanneer toegang heeft. Zo worden voortaan enkel nog elektrische fietsen en bromfietsen klasse A als "vrijgesteld" beschouwd. De andere voertuigen die eerder "vrijgesteld" waren, zijn nu opgenomen in de categorieën zelf. Dit gaat om: voertuigen voor ophaling van vuilnis, taxi's, voertuigen voor winterdienst, prioritaire voertuigen. Deze wijziging is puur praktisch: op die manier kan elk van deze groepen zelf zijn vergunningen aanvragen en monitoren, zonder dat dit via aparte lijsten buiten de eigenlijke software moet gaan. Ook is er een verduidelijking toegevoegd hoe toegang kan verkregen worden bij gebruik van een aanhangwagen.
Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen die eigenlijk correcties zijn van foute formuleringen in het oude reglement. Bijvoorbeeld: de lijst van straatnamen werd verfijnd, bij taxi's werd nog niet verwezen naar de meest recente wetgeving, verduidelijking over bromfietsen klasse A werd toegevoegd.
Vervolgens zijn er een aantal aanpassingen die impact hebben voor gebruikers:
- er zijn meer mogelijkheden opgenomen voor gebruik van deelwagens
- voor nutsdiensten is de beperking van 10 voertuigen geschrapt wegens praktisch niet haalbaar
- categorie 'cultuurhuizen' werd toegevoegd (oa het museum van de stad hoort hier onder)
- vergunningen worden mogelijk voor 'tweedeverblijvers'
- de venstertijden worden uitgebreid voor drankenleveranciers
- regularisatiemogelijkheden (dus vergunningen achteraf) werden toegevoegd voor nutsdiensten en zorgverstrekkers
- categorie 'renovatie van een pand' werd omgevoerd naar een categorie 'eigenaar of huurder van een pand (zonder domicilie)'
- voor horecazaken wordt, naast een eigendomsbewijs of huurcontract, ook een gebruiksovereenkomst toegestaan als bewijsstuk
- bij de categorie "tijdelijke markten en evenementen" wordt voor langdurige evenementen of markten (zoals kerstmarkt of foren) qua toegangstijden een onderscheid gemaakt tussen de periode opbouw en afbouw enerzijds (met 24/24u toegang) en de openingsperiode van het evenement of markt zelf (met venstertijden).
akkoord te gaan met het aangepast "Aanvullend politiereglement voor toegang tot het autovrij gebied" zoals opgenomen in bijlage.
Een cultuurcentrum heeft tot doel de (lokale) bevolking te laten kennismaken met de enorme creativiteit van de mensheid op verschillende vlakken zoals toneel, dans, zang, muziek, theater en vele andere (podium-)kunsten.
In cultuurcentra werken professionals die het cultuurlandschap in Vlaanderen en ver daarbuiten goed kennen en een cultuuraanbod realiseren zowel voor de gewone man als de gepassioneerde cultuurliefhebber.
Naast de verdiende aandacht voor zowel binnenlandse als buitenlandse gevestigde waarden in uiteenlopende genres, krijgt nieuw talent al dan niet van eigen bodem van tijd tot tijd de kans om hun kunnen voor te stellen en zich te profileren. (Bron: Wikipedia).
Cultuurcentrum 'De Werf' organiseert allerhande activiteiten. De kosten worden via de retributie gedeeltelijk gerecupereerd.
Er wordt tevens een 'vriendenpas', ter vervanging van de abonnementen, geïntroduceerd. De 'vriendenpas' is een publieksvriendelijke tool om het trouwe publiek duurzaam te binden aan het cultuurcentrum en tegelijkertijd een nieuw publiek aan te trekken. Gecombineerd met de aantrekkelijke kortingen voor bepaalde doelgroepen, zal de 'vriendenpas' het mainstream publiek permanent activeren gedurende het hele seizoen en een actuele programmatie op maat van het publiek faciliteren.
Mensen met een laag inkomen, die beschikken over een UiTPAS aan kansentarief, moeten ook de kans krijgen om deel te nemen aan het cultuuraanbod van cultuurcentrum 'De Werf'. Voor deze mensen moet een sterk verminderd tarief voorzien worden.
Het vaststellen van de prijs van de tickets, de vriendenpas en de UiTPAS van de voorstellingen en evenementen van cultuurcentrum 'De Werf' vragen, op basis van evaluatie enerzijds en economische schommelingen in de cultuursector anderzijds, een mogelijke flexibele lastminute beslissing.
Teneinde vlot te anticiperen op wijzigende omstandigheden is delegatie aan het college van burgemeester en schepenen voor het vaststellen van de prijs van de tickets, de vriendenpas en de UiTPAS van de voorstellingen en evenementen van cultuurcentrum 'De Werf', wenselijk.
Artikel 173 van de Grondwet.
Artikel 41, 14° van het Decreet Lokaal Bestuur.
Er wordt vanaf 1 september 2022 tot en met 31 december 2025 een retributie geheven ten behoeve van het cultuurcentrum 'De Werf'.
Er wordt machtiging verleend aan het college van burgemeester en schepenen tot het vaststellen van de lijst met activiteiten en de tarieven.
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die een activiteit in cultuurcentrum 'De Werf' wenst bij te wonen.
Volgende kortingtarieven zijn van toepassing vanaf het seizoen 2022-2023:
5.1. Vriendenpas:
De 'vriendenpas' is een trendy alternatief voor de klassieke abonnementen en wil met een budgetvriendelijke formule het trouwe publiek consolideren en een nieuw publiek aantrekken. De 'vriendenpas' maakt het aanbod toegankelijk met een democratische prijszetting en laat toe om de ticketaankopen flexibel te spreiden over het seizoen. De tarieven voor veelkopers en occasionele kopers worden gelijkgetrokken.5.2. UiTPAS aan kansentarief:
Het CBS dient bij het vaststellen van de tarieven ook een sterk verminderd tarief te voorzien voor mensen die beschikken over een UiTPAS aan kansentarief, beperkt tot 10 voorstellingen per seizoen.
De retributie moet via bancontact of online betaald worden.
Deze retributie is contant betaalbaar. Indien de retributie niet contant betaald wordt zijn de bepalingen van het gemeentelijk reglement inzake de invordering van niet-fiscale vorderingen van toepassing.
Tenzij de organisator er anders over beslist worden verkochte tickets niet terugbetaald, noch geruild voor een andere voorstelling, noch doorverkocht via cultuurcentrum 'De Werf'.
Bij annulering door cultuurcentrum 'De Werf' worden de verkochte tickets wel terugbetaald.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 18 mei 2018 de gewijzigde verkavelingsvergunning goed met het oog op het wijzigen van lot 1 in de verkaveling te Gijzegem, Waterstraat, kadastraal gekend 6°afdeling, sectie B nummers 549 F en 549 G.
In deze wijziging van verkavelingsvergunning werd opgenomen: " het lot W wordt toegevoegd aan de openbare weg en wordt uit de verkaveling gesloten".
Notaris Lutgard Hertecant, met standplaats te Overmere-Berlare, bezorgde ons de ontwerpakte houdende kosteloze grondafstand, van een perceel grond te Gijzegem, Waterstraat, 6°afdeling, sectie B, deel van nummer 549 F, gereserveerd perceel nummer 549 Z P0000, met een gemeten oppervlakte van 37,00 m², om in te lijven in het openbaar domein van de stad Aalst.
Deze overdracht is in hoofde van de stad kosteloos en kan worden aanvaard.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 28 maart 2022 kennis te nemen van de kosteloze grondafstand in voordeel van de stad, van een perceel grond te Gijzegem, Waterstraat, 6°afdeling, sectie B, deel van nummer 549 F, gereserveerd perceel nummer 549 Z P0000, met een gemeten oppervlakte van 37,00 m² , om in te lijven in het openbaar domein van de stad Aalst, op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte opgemaakt door notaris Lutgard Hertecant, met standplaats te Overmere-Berlare.
In zelfde zitting werd beslist voormelde ontwerpakte ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad en
de heer David Coppens, voorzitter gemeenteraad, samen met de heer Wim Leerman, algemeen directeur of hun vervangers, aan te stellen als verschijners namens de stad bij het verlijden van voormelde akte.
In het dossier wordt de ontwerpakte, de vergunning en het metingsplan toegevoegd.
om reden van openbaar nut over te gaan tot de kosteloze grondafstand in voordeel van de stad, van een perceel grond te Gijzegem, Waterstraat, 6°afdeling, sectie B, deel van nummer 549 F, gereserveerd perceel nummer 549 Z P0000, met een gemeten oppervlakte van 37,00 m², om in te lijven in het openbaar domein van de stad Aalst, op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte opgemaakt door notaris Lutgard Hertecant, met standplaats te Overmere-Berlare.
Het reglement werd vastgesteld op 26 maart 2019. Na een evaluatie op verschillende vergaderingen van de afdeling fractievoorzitters en -ondervoorzitters, werd een aanpaste versie van het huishoudelijk reglement opgemaakt. Er wordt nu aan de gemeenteraad gevraagd om deze versie goed te keuren.
Amendement 1
Raadslid Steve Herman vraagt bij amendement om in het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bij artikel 6 paragraaf 2 van het decretaal vraagrecht vanwege de raadsleden, de laatste zin 'Elke fractie mag maximaal 3 interpellaties indienen op de gemeenteraad.' te schrappen.
Amendement 2
Raadslid David Coppens vraagt bij amendement om bij artikel 6 paragraaf 2 van het decretaal vraagrecht vanwege de raadsleden, de zin 'Elk onafhankelijk raadslid mag maximaal 1 interpellatie indienen op de gemeenteraad.' toe te voegen.
Op 2 januari 2019 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.
Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat er een huishoudelijk reglement moet vastgesteld worden bij de aanvang van de zittingsperiode.
Het bestaande huishoudelijk reglement, vastgesteld door de gemeenteraad op 27 april 1995, en gewijzigd op 3 februari 1998, 15 december 1998, 5 september 2000, 26 maart 2002, 26 juni 2002, 21 december 2004, 27 maart 2007, 2 maart 2010 en 24 september 2013 moet aangepast worden aan de bepalingen vervat in het Decreet Lokaal Bestuur.
De wijzigingen in het Decreet Lokaal Bestuur die effect hebben op de inhoud van de artikels van rechtswege zullen aangepast worden in het huishoudelijk reglement, de gemeenteraad zal hiervan in kennis gesteld worden.
Het reglement werd vastgesteld op 26 maart 2019.
Het ontwerpreglement werd besproken met de fractievoorzitters en -ondervoorzitters op 24 maart 2021, 9 november 2021, 2 februari 2022.
Het amendement ingediend door raadslid Steve Herman om in het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bij artikel 6 paragraaf 2 van het decretaal vraagrecht vanwege de raadsleden, de laatste zin 'Elke fractie mag maximaal 3 interpellaties indienen op de gemeenteraad.' te schrappen, te verwerpen.
Het amendement ingediend door raadslid David Coppens om bij artikel 6 paragraaf 2 van het decretaal vraagrecht vanwege de raadsleden, de zin 'Elk onafhankelijk raadslid mag maximaal 1 interpellatie indienen op de gemeenteraad.' toe te voegen, te aanvaarden.
het ontwerp van het huishoudelijk reglement, zoals gevoegd in bijlage, goed te keuren.
Op 22 februari 2022 werden de jaarrekeningen 2021 ingediend van volgende kerkfabrieken/kerkgemeenten: Sint-Antonius van Padua Aalst, OLV Bijstand Aalst, Sint-Jan Evangelist Aalst, Sint-Martinus Aalst, Sint-Anna Aalst, Sint-Paulus Aalst, Protestantse kerk, Sint-Margaretha Baardegem, OLV Hemelvaart Erembodegem, Sint-Martinus Gijzegem, OLV Hemelvaart Herdersem, OLV Hemelvaart Hofstade, Sint-Walburga Meldert, Sint-Martinus Moorsel en OLV Hemelvaart Nieuwerkerken.
De analyse met opmerkingen vanuit de ambtelijke cel kerkfabrieken betreffende de ingediende jaarrekeningen 2021 kan men in bijlage vinden.
Op basis van voorgaande analyse stelt de ambtelijke cel kerkfabrieken aan de gemeenteraad voor om kennis te nemen van de jaarrekeningen 2021 van de kerkfabrieken/kerkgemeente.
Volgens de afsprakennota worden de jaarrekeningen ingediend bij de stad Aalst tussen 10 maart en 15 maart. Pas dan begint te termijn te lopen van 50 dagen waarbinnen de stad haar om advies kan uitbrengen.
De jaarrekeningen werden echter ingediend op 22 februari 2022. De termijn van 50 dagen verstrijkt op 13 april 2022 . De gemeenteraad kan dus enkel kennis nemen van de ingediende jaarrekeningen.
Artikel 54 en 55 van het decreet van 7 mei 2004, gewijzigd 6 juli 2012, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;
Artikel 39 - 44 van het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
Procedure jaarrekening
De jaarrekening wordt opgesteld door de penningmeester (artikel 14, 5° van het eredienstendecreet) De kerkraad stelt de rekening vast en dient ze in bij het centraal kerkbestuur (artikel 54 van het eredienstendecreet). Volgens het decreet moet dat voor 1 maart gebeuren, waarna het centraal kerkbestuur de jaarrekeningen voor 1 mei moet indienen bij het gemeentebestuur. Volgens de afsprakennota indienen tussen 10 maart en 15 maart. Hoe vroeger de kerkfabriek haar jaarrekening indient, hoe vlugger ze zal beschikken over het besluit van de provinciegouverneur over die jaarrekening.
Het centraal kerkbestuur dient de jaarrekeningen samen in bij het gemeentebestuur en bij de provinciegouverneur (artikel 55, §1 van het eredienstendecreet). Voor de correcte berekening van de termijnen is het belangrijk dat dat bij beide partijen gelijktijdig gebeurt. De gemeenteraad beschikt dan over een termijn van vijftig dagen om een advies uit te brengen bij die jaarrekening en dat advies te versturen naar de provinciegouverneur (artikel 55, §2 van het eredienstendecreet). Als er geen advies werd verstuurd binnen die termijn van vijftig dagen, wordt dat door het decreet gelijkgesteld aan een (stilzwijgend) gunstig advies.
de jaarrekeningen 2021 voor volgende van de kerkfabrieken/kerkgemeente: Sint-Antonius van Padua Aalst, OLV Bijstand Aalst, Sint-Jan Evangelist Aalst, Sint-Martinus Aalst, Sint-Anna Aalst, Sint-Paulus Aalst, Protestantse kerk, Sint-Margaretha Baardegem, OLV Hemelvaart Erembodegem, Sint-Martinus Gijzegem, OLV Hemelvaart Herdersem, OLV Hemelvaart Hofstade, Sint-Walburga Meldert, Sint-Martinus Moorsel en OLV Hemelvaart Nieuwerkerken.
Op 9 maart 2022 werden door het centraal kerkbestuur de budgetwijziging 2022_1 ingediend voor volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Gijzegem, Sint Martinus Moorsel, OLV Hemelvaart Herdersem en OLV Hemelvaart Hofstade.
De analyse met opmerkingen vanuit de ambtelijke cel kerkfabrieken betreffende de budgetwijzigingen 2022_1 kan men in bijlage vinden.
Op basis van voorgaande analyse stelt de ambtelijke cel kerkfabrieken aan de gemeenteraad voor om:
- akte te nemen van volgende budgetwijzigingen: Sint Martinus Gijzegem, Sint Martinus Moorsel, OLV Hemelvaart Herdersem en OLV Hemelvaart Hofstade.
Gunstig advies om in te gaan op de vraag tot de budgetwijziging van volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Gijzegem, Sint Martinus Moorsel, OLV Hemelvaart Herdersem en OLV Hemelvaart Hofstade, omdat deze passen binnen de bedragen vastgesteld in de meerjarenplanning.
Artikel 50, 48 en 49 van het decreet van 7 mei 2004, gewijzigd 6 juli 2012, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;
Artikel 39 - 44 van het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;
De procedure loopt als volgt:
Het centraal kerkbestuur dient de budgetten(wijzigingen) (met advies bisdom) gecoördineerd in bij het gemeentebestuur tussen 10 maart en 15 maart (afsprakennota).
Dit geldt ook voor de Protestantse Gemeenschap.
Dan zijn er twee scenario's mogelijk.
Zolang het budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan maakt dat budget het voorwerp uit van een hele lichte procedure.
Een budget past in het meerjarenplan zolang:
- de exploitatietoelage niet wordt verhoogd;
- het totaal van de uitgaven van één van de hoofdfuncties van de investeringen niet wordt vermeerderd;
- de financieringswijze van een investering niet definitief wordt gewijzigd;
- de afspraken van het meerjarenplan worden gerespecteerd.
Als aan al die voorwaarden is voldaan, dan moet de gemeenteraad binnen een termijn van vijftig akte nemen van het budget. Hij moet de kerkfabriek/kerkgemeente, het centraal kerkbestuur en de bisschoppelijke overheid in kennis stellen van die aktename.
Het is echter ook mogelijk dat het budget niet past in het meerjarenplan, omdat de exploitatietoelage die in het meerjarenplan was afgesproken niet meer volstaat, omdat er in de investeringen belangrijke wijzigingen noodzakelijk zijn of omdat de formele afspraken van het meerjarenplan niet (kunnen) worden gerespecteerd. Dat betekent dat minstens aan één van de hierboven opgesomde voorwaarden voor een budget dat past in het meerjarenplan niet voldaan is.
In dat geval heeft de gemeenteraad een ruimere bevoegdheid. Binnen een termijn van vijftig dagen kan hij ofwel het budget expliciet goedkeuren, ofwel het budget aanpassen aan het goedgekeurde meerjarenplan. Wel mag de gemeenteraad geen aanpassingen doen aan de kosten die betrekking hebben op de eredienst, wat betekent dat die aanpassingen nooit tot gevolg mogen hebben dat de eredienst echt in het gedrang komt.
De gemeenteraad moet het besluit over het budget binnen de termijn van vijftig dagen na ontvangst versturen naar de kerkfabriek/kerkgemeente, het centraal kerkbestuur, het bisdom en de provinciegouverneur. Als het besluit niet binnen die termijn werd verstuurd of het besluit niet naar alle partijen werd verstuurd, dan wordt dat door het decreet gelijkgesteld aan een goedkeuring van het budget.
Tegen een beslissing van de gemeenteraad is beroep mogelijk bij de provinciegouverneur.
Deze procedure geldt ook voor de budgetwijzingen.
Akte te nemen van de budgetwijzingen 2022_1, en wel voor volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Gijzegem, Sint Martinus Moorsel, OLV Hemelvaart Herdersem en OLV Hemelvaart Hofstade.
Op 9 maart 2022 werden door het centraal kerkbestuur de budgetwijzigingen 2022_1 ingediend van volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.
De analyse met opmerkingen vanuit de ambtelijke cel kerkfabrieken betreffende de budgetwijzigingen 2022_1 kan men in bijlage vinden.
Op basis van voorgaande analyse stelt de ambtelijke cel kerkfabrieken aan de gemeenteraad voor om:
- volgende budgetwijzigingen goed te keuren: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.
Gunstig advies om in te gaan op de vraag tot goedkeuring van de budgetwijzigingen van volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.
- voor Sint Martinus Aalst omwille van inschrijving gewestelijk aandeel in restauratie Sint Jozefkerk
- voor OLV Hemelvaart Erembodegem omwille van meerwerken en door prijsherzieningen dossier verwarmingsinstallatie OLV Hemelvaartkerk;
Artikel 50, 48 en 49 van het decreet van 7 mei 2004, gewijzigd 6 juli 2012, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;
Artikel 39 - 44 van het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;
De procedure loopt als volgt:
Het centraal kerkbestuur dient de budgetten(wijzigingen) (met advies bisdom) gecoördineerd in bij het gemeentebestuur tussen 10 maart en 15 maart (afsprakennota).
Dit geldt ook voor de Protestantse Gemeenschap.
Dan zijn er twee scenario's mogelijk.
Zolang het budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan maakt dat budget het voorwerp uit van een hele lichte procedure.
Een budget past in het meerjarenplan zolang:
- de exploitatietoelage niet wordt verhoogd;
- het totaal van de uitgaven van één van de hoofdfuncties van de investeringen niet wordt vermeerderd;
- de financieringswijze van een investering niet definitief wordt gewijzigd;
- de afspraken van het meerjarenplan worden gerespecteerd.
Als aan al die voorwaarden is voldaan, dan moet de gemeenteraad binnen een termijn van vijftig akte nemen van het budget. Hij moet de kerkfabriek/kerkgemeente, het centraal kerkbestuur en de bisschoppelijke overheid in kennis stellen van die aktename.
Het is echter ook mogelijk dat het budget niet past in het meerjarenplan, omdat de exploitatietoelage die in het meerjarenplan was afgesproken niet meer volstaat, omdat er in de investeringen belangrijke wijzigingen noodzakelijk zijn of omdat de formele afspraken van het meerjarenplan niet (kunnen) worden gerespecteerd. Dat betekent dat minstens aan één van de hierboven opgesomde voorwaarden voor een budget dat past in het meerjarenplan niet voldaan is.
In dat geval heeft de gemeenteraad een ruimere bevoegdheid. Binnen een termijn van vijftig dagen kan hij ofwel het budget expliciet goedkeuren, ofwel het budget aanpassen aan het goedgekeurde meerjarenplan. Wel mag de gemeenteraad geen aanpassingen doen aan de kosten die betrekking hebben op de eredienst, wat betekent dat die aanpassingen nooit tot gevolg mogen hebben dat de eredienst echt in het gedrang komt.
De gemeenteraad moet het besluit over het budget binnen de termijn van vijftig dagen na ontvangst versturen naar de kerkfabriek/kerkgemeente, het centraal kerkbestuur, het bisdom en de provinciegouverneur. Als het besluit niet binnen die termijn werd verstuurd of het besluit niet naar alle partijen werd verstuurd, dan wordt dat door het decreet gelijkgesteld aan een goedkeuring van het budget.
Tegen een beslissing van de gemeenteraad is beroep mogelijk bij de provinciegouverneur.
Deze procedure geldt ook voor de budgetwijzingen.
Goedkeuring te verlenen van de budgetwijzingen 2022_ 1, en wel voor volgende kerkfabrieken: Sint Martinus Aalst en OLV Hemelvaart Erembodegem.