Vlaanderen en de lokale besturen hebben de handen in elkaar geslagen om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Er werd gestart met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 (LEKP 1.0) om een nieuw ecosysteem uit te bouwen, waarbij lokale stakeholders, lokale besturen en het Vlaamse niveau nauwer samenwerken. Tegen eind oktober 2021 hadden 293 van de 300 lokale besturen het LEKP 1.0 ondertekend, waaronder ook de stad Aalst.
Door de aangescherpte Europese Klimaatambities (‘Fit for 55’) besliste de Vlaamse regering in november 2021 over een pakket extra maatregelen om de CO2-uitstoot sterker te verminderen. Daarbij werd ook de rol van de lokale besturen herbevestigd en nieuwe doelstellingen voorgesteld. Vervolgens heeft de Vlaamse overheid in overleg met VVSG een voorbereidend traject doorlopen om te komen tot dit vernieuwde LEKP 2.0, met additionele klimaatmaatregelen.
Engagementen
Bij het ondertekenen van het LEKP 1.0, ging de stad akkoord met volgende engagementen:
Het LEKP 2.0 vraagt enkele nieuwe engagementen van de lokale besturen:
Engagementen Vlaamse Overheid
Naast de lokale besturen, gaat ook de Vlaamse overheid enkele engagementen aan. In het LEKP 1.0, engageerde de Vlaamse overheid zich om:
Binnen het LEKP 2.0 neemt de Vlaamse overheid volgende nieuwe engagementen op:
Wanneer de stad Aalst het LEKP 2.0 zou ondertekenen, krijgt zij de eerstkomende drie jaren een extra jaarbedrag toegekend van de Vlaamse Regering bovenop de middelen die gepaard gaan met het ondertekenen van het LEKP 1.0 (+- 330 000 EUR/jaar tot en met 2030). Indien alle lokale besturen het LEKP 2.0 ondertekenen, krijgt de stad Aalst voor het jaar 2022 en 2023 het bedrag van 118 722 EUR. Dit bedrag kan nog hoger oplopen wanneer een aantal Vlaamse steden en gemeenten beslissen het LEKP 2.0 niet te ondertekenen. Hun toelage wordt dan verdeeld onder de steden en gemeenten die het pact wel ondertekenden.
De ontvangen subsidie betreft een 50% cofinanciering.
Team Natuur & duurzaamheid adviseert positief om het Lokaal Energie- en Klimaat Pact 2.0 te onderschrijven. De effecten van de klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en tegelijk ook meer en meer confronterend. De ontregeling van het klimaat vergroot de kans op extreme weersomstandigheden, waaronder ook droogte die we afgelopen zomer mochten ervaren. Die extreme weersomstandigheden kunnen potentieel veel mensen treffen en kunnen potentieel een zeer grote economische impact hebben. Daarbovenop kon niemand de ontspoorde energieprijzen van 2022 voorspellen. We gaan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen doeltreffend moeten afbouwen.
Energiehuis BEA adviseert positief:
Door in te tekenen op het LEKP 2.0 halen we opnieuw extra middelen naar Aalst om in te zetten op de verschillende aandachtspunten. Energiehuis BEA neemt vandaag reeds haar rol op als facilitator van de tools die door de hogere overheden aangereikt worden (ter beschikking stellen van de Mijn Verbouwlening, ondersteuning bij de Mijn Verbouwpremie en energetische renovatieadviezen via de BENOvatiecoaching). Deze kunnen de burger overtuigen / helpen om de nodige initiatieven te nemen om hun woningen te renoveren.
Energiehuis BEA wil dan ook zeker verder deze rollen blijven opnemen en ondersteunen waar mogelijk om deze engagementen waar te maken.
Team Mobiliteit adviseert positief
De dienst Gebouwen en technieken staat hier in principe gunstig tegenover, maar kan dit nog niet concreet becijferen.
Het Lokale Energie- en Klimaatpact 1.0 vindt haar oorsprong in het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021 -2030. Het VEKP werd op 9 december 2019 goedgekeurd door de Vlaamse Regering.
De aangescherpte versie (LEKP 2.0) vindt haar oorsprong in de aangescherpte Europese klimaatambities ('Fit for 55').
akkoord te gaan met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0).