Een afsprakenkader met visietekst werd opgemaakt voor Dender Zuid op 18 augustus 2021, na het doorsturen van de afbakening van het werkingsgebied voor de nieuw te vormen woonmaatschappij. In dat afsprakenkader werd reeds gekozen voor volgende vertegenwoordiging in het bestuur van de woonmaatschappij:
De betrokken gemeenten onderschrijven het belang van deelname aan het bestuur van de woonmaatschappij. Zij vinden het aangewezen dat elke betrokken gemeente en stad één vertegenwoordiger heeft in het bestuur van de woonmaatschappij. Als toekomstige aandeelhouders van de nieuwe woonmaatschappij engageren de gemeenten zich ertoe om dit mogelijk te maken.
De bestuurder engageert zich om in te zetten op korte communicatielijnen. Hij voorziet een terugkoppeling tussen de woonmaatschappij en het lokaal bestuur om de keuzes in het woonbeleid van de gemeente te schragen. De bestuurders benadrukken het belang van een korte communicatielijn en willen hiertoe bijdragen.
De samenstelling van de raad van bestuur (maximaal 15+1) moet toelaten dat de woonmaatschappij zowel de opdrachten van de SHM’s als de SVK’s ten volle kan uitoefenen. Van de bestuurders kan worden verwacht dat ze samen over de nodige expertise en diversiteit in competenties en achtergrond beschikken. De betrokken lokale besturen zullen dan ook hun vertegenwoordiger weloverwogen aanduiden. Zij vinden het immers belangrijk dat de raad beschikt over expertise, zowel op sociaal, HRM, juridisch als op technisch bouwkundig vlak, en vragen aan de werkgroep van woonactoren die verder vormgeven aan de woonmaatschappij om een systeem uit te werken dat dit mogelijk maakt.
Aanvullend wensen de gemeenten gebruik te maken van de mogelijkheid van twee onafhankelijke bestuurders, die uitdrukkelijk worden geselecteerd op basis van hun expertise en deskundigheid.
De gemeenten onderschrijven de piste van een extra bestuurder namens de huurders. Dit om zo de sociale dimensie en klantgerichtheid in het bestuur te verstevigen. (bv. huurder, CAW, opbouwwerk).
Tijdens het overleg Dender-Zuid van 19 september 2022 werd gevraagd dat elk college van burgemeester en schepenen binnen het werkingsgebied van Dender Zuid een principieel akkoord omtrent de gemaakte afspraken vastlegt en één kandidaat-bestuurder aanduidt voor de nieuwe woonmaatschappij Dender-Zuid.
Volgende afspraken werden gemaakt:
Fase 1: Elk college van burgemeester en schepenen stelt één kandidaat, gekozen uit de leden van de gemeenteraad/college van burgemeester en schepenen, voor om te zetelen binnen de raad van bestuur van de nieuwe woonmaatschappij.
Fase 2: De verdere uitwerking en samenstelling van de raad van bestuur verloopt volgens de principes bepaald in het afsprakenkader opgemaakt bij de vaststelling van het werkingsgebied Dender Zuid. Meer bepaald dient volgende expertise aanwezig te zijn op volgende domeinen: bouwtechnisch/bouwkundig, financieel, juridisch, sociaalrechtelijk en personeelsbeleid.
Het college stelt mevrouw Sarah Smeyers voor als kandidaat-bestuurder vanuit het lokaal bestuur Aalst.
In de 2de fase zal rekening worden gehouden met de verhouding man/vrouw in de raad van bestuur van de nieuwe woonmaatschappij.
Advies team Juridische Zaken: Conform de wetsbepalingen van de Vlaamse Codex Wonen wordt de raad van bestuur van de nieuwe Woonmaatschappij samengesteld uit maximaal 15 bestuurders, die over diverse expertise, competenties en achtergrond beschikken (art 4.39/5 §3 eerste lid). Volgens het afsprakenkader komen daarvan alvast 8 bestuurders vanuit de 8 aangesloten gemeenten. Van die maximaal 15 bestuurders dienen er ook maximaal 2 bestuurders te zijn, die geen mandaat hebben in een deelnemende gemeente in de zin van artikelen III.41 t.e.m. III.43 Bestuursdecreet (art 4.39/5 §3 tweede lid), en moeten er van die maximaal 15 bestuurders er minstens 1/3 van de andere sekse zijn (art 4.39/5 §2). Bij de maximaal 15 bestuurders dient vervolgens nog een 1 bestuurder toegevoegd na bindend advies vanuit de sociale huurders zelf (art 4.39/5 §4). Het is aangewezen dat het college van burgemeester en schepenen alvast de kandidaat-bestuurder van stad Aalst aanduidt, teneinde de wettelijk correcte samenstelling van de raad van bestuur te kunnen nagaan. Op basis van art 41 tweede lid 4° Decreet Lokaal Bestuur is het in een navolgende gemeenteraad aan de gemeenteraad om de kandidaat formeel en rechtsgeldig voor te dragen namens stad Aalst bij de oprichting, toetreding en vertegenwoordiging in de nieuwe Woonmaatschappij. Er word aangeraden in de statuten van de nieuwe Woonmaatschappij ook te voorzien in aanstelling van een plaatsvervangend bestuurder vanuit de aangesloten gemeenten. Indien er niet gewerkt wordt met plaatsvervangers, kan er anderzijds ook wel gewerkt worden met volmacht om in geval van afwezigheid van de effectieve bestuurder de stem namens stad Aalst naar voor te brengen.
Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot vaststelling van het werkingsgebied Dender-Zuid.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).
Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).
Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2021 tot afbakening van het werkingsgebied Dender Zuid.
De collegebeslissing van 14 oktober 2022 tot voordracht kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van de woonmaatschappij Dender-Zuid.
Principieel akkoord te gaan met het afsprakenkader 'raad van bestuur', zoals geformuleerd in de visietekst voor de Denderregio Zuid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2021.
Mevrouw Sarah Smeyers voor te dragen als kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van de nieuwe woonmaatschappij Dender-Zuid voor de stad Aalst.
Naast de vertegenwoordiging van één politiek afgevaardigde per lokaal bestuur, de raad van bestuur nog aan te vullen met leden zonder politiek mandaat, rekening houdend met de verhouding man/vrouw.