Gehoord de toelichting en vragen van raadslid Sam Van de Putte.
Tijdens de coronapandemie verplaatsten veel steden en gemeenten de burgerlijke huwelijken naar buiten, maar volgens het burgerlijk wetboek kon dat in principe niet, omdat de huwelijken enkel konden plaatsvinden op een locatie waar de gemeente het "uitsluitend gebruiksrecht" heeft.
Die verplichting wordt nu opgeheven, waardoor burgerlijke huwelijken nu ook buiten het gemeentehuis zullen kunnen plaatsvinden. Andere voorwaarden blijven wel van toepassing: zo moet het huwelijk plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente, op een openbare plaats met een neutraal karakter. Het wetsontwerp werd quasi unaniem goedgekeurd in de commissie Justitie, enkel de plenaire vergadering van de Kamer moet nog haar zegen geven.
Zoals u weet was onze fractie vragende partij om huwelijken in openlucht ook in Aalst mogelijk te maken. Met de keuze van de buitenkoer aan het stadhuis koos de stad voor de praktisch meest makkelijke oplossing binnen de mogelijkheden van het burgerlijk wetboek. Nu het criterium wegvalt dat de stad het ‘uitsluitend gebruiksrecht’ over de locatie moet hebben, hopen we dat er voor de toekomst nog locaties onderzocht worden. Daarnaast is huwen in openlucht ook enkel mogelijk voor wie het volle bedrag van 217 euro betalen. Aangezien de locatie zo dicht tegen de huidige trouwzaal aanleunt, vinden we dat deze optie ook zou moeten aangeboden worden op dinsdagnamiddag wanneer koppels in onze stad gratis kunnen huwen.
Vragen:
Huishoudelijk reglement gemeenteraad: decretaal vraagrecht - interpellaties
over de interpellatie van raadslid Sam Van de Putte aangaande 'Trouwen buiten ‘het stadhuis’'.