Terug
Gepubliceerd op 29/04/2024

2024_GR_00147 - OMV_2023097471 - V2022-100/3 - Aanvraag omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in functie van een woonproject (voor o.a. 20 eengezinswoningen type gesloten/halfopen bebouwing) met weg- en omgevingsaanleg (rooien bomen, wijzigen reliëf), gelegen te 9300 Aalst, Nederveldstraat, 4de afdeling, sectie E, nummers 684C10, 684H6, 685G, 686W2, 686X2, 687P2 en 687Y2 - Voorleggen aan gemeenteraad voor wat betreft het rooilijnplan - Beslissing

gemeenteraad
di 26/03/2024 - 19:30 Belfort
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

David Coppens, voorzitter; Christoph D'Haese, burgemeester; Karim Van Overmeire, schepen; Matthias De Ridder, schepen; Jean Jacques De Gucht, schepen; Caroline De Meerleer, schepen; Katrien Beulens, schepen; Maarten Blommaert, schepen; Sarah Smeyers, schepen; Eddy Couckuyt, raadslid; Ann Van de Steen, raadslid; Johan Van Nieuwenhove, raadslid; Steve Herman, raadslid; Philippe Kiekens, raadslid; Michel Van Brempt, raadslid; Anja De Gols, raadslid; Sam Van de Putte, raadslid; Iwein De Koninck, raadslid; Martine De Maght, raadslid; Iwein Quintelier, raadslid; Bart Van den Neste, raadslid; Cathy Grysolle, raadslid; Silke Van Vaerenbergh, raadslid; Kristiaan Van Vaerenbergh, raadslid; Vincent Delforge, raadslid; Karolien Devos, raadslid; Théodomir Nsengimana, raadslid; Raf Sidorski, raadslid; Els Van Puyvelde, raadslid; Anja Blanckaert, raadslid; Ingmar Baeyens, raadslid; Deniz Özkan, raadslid; Huguette Van Medegael, raadslid; Pieter Cassiman, raadslid; Filip Van De Winkel, raadslid; Marc Dierickx, raadslid; Sarah De Bruecker, raadslid; Dirk Verleysen, raadslid; Wim Leerman, algemeen directeur

Verontschuldigd

Yasmine Deghels, raadslid; Lander Wantens, raadslid; Rafael Moraleda-Barona, raadslid; Guy Claus, raadslid; Maxine Mc Kenzie, raadslid

Secretaris

Wim Leerman, algemeen directeur

Voorzitter

David Coppens, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00147 - OMV_2023097471 - V2022-100/3 - Aanvraag omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in functie van een woonproject (voor o.a. 20 eengezinswoningen type gesloten/halfopen bebouwing) met weg- en omgevingsaanleg (rooien bomen, wijzigen reliëf), gelegen te 9300 Aalst, Nederveldstraat, 4de afdeling, sectie E, nummers 684C10, 684H6, 685G, 686W2, 686X2, 687P2 en 687Y2 - Voorleggen aan gemeenteraad voor wat betreft het rooilijnplan - Beslissing

Aanwezig

David Coppens, Christoph D'Haese, Karim Van Overmeire, Matthias De Ridder, Jean Jacques De Gucht, Caroline De Meerleer, Katrien Beulens, Maarten Blommaert, Sarah Smeyers, Eddy Couckuyt, Ann Van de Steen, Johan Van Nieuwenhove, Steve Herman, Philippe Kiekens, Michel Van Brempt, Anja De Gols, Sam Van de Putte, Iwein De Koninck, Martine De Maght, Iwein Quintelier, Bart Van den Neste, Cathy Grysolle, Silke Van Vaerenbergh, Kristiaan Van Vaerenbergh, Vincent Delforge, Karolien Devos, Théodomir Nsengimana, Raf Sidorski, Els Van Puyvelde, Anja Blanckaert, Ingmar Baeyens, Deniz Özkan, Huguette Van Medegael, Pieter Cassiman, Filip Van De Winkel, Marc Dierickx, Sarah De Bruecker, Dirk Verleysen, Wim Leerman
Stemmen voor 38
Matthias De Ridder, Christoph D'Haese, Karim Van Overmeire, Sarah Smeyers, Jean Jacques De Gucht, Katrien Beulens, Cathy Grysolle, Ann Van de Steen, Els Van Puyvelde, Anja Blanckaert, Deniz Özkan, Anja De Gols, Bart Van den Neste, Huguette Van Medegael, Iwein De Koninck, Johan Van Nieuwenhove, Pieter Cassiman, Michel Van Brempt, Martine De Maght, Maarten Blommaert, Kristiaan Van Vaerenbergh, Karolien Devos, Vincent Delforge, Steve Herman, Silke Van Vaerenbergh, Théodomir Nsengimana, Sam Van de Putte, Raf Sidorski, Ingmar Baeyens, Iwein Quintelier, Eddy Couckuyt, Filip Van De Winkel, Philippe Kiekens, Caroline De Meerleer, Marc Dierickx, Sarah De Bruecker, Dirk Verleysen, David Coppens
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00147 - OMV_2023097471 - V2022-100/3 - Aanvraag omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in functie van een woonproject (voor o.a. 20 eengezinswoningen type gesloten/halfopen bebouwing) met weg- en omgevingsaanleg (rooien bomen, wijzigen reliëf), gelegen te 9300 Aalst, Nederveldstraat, 4de afdeling, sectie E, nummers 684C10, 684H6, 685G, 686W2, 686X2, 687P2 en 687Y2 - Voorleggen aan gemeenteraad voor wat betreft het rooilijnplan - Beslissing 2024_GR_00147 - OMV_2023097471 - V2022-100/3 - Aanvraag omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in functie van een woonproject (voor o.a. 20 eengezinswoningen type gesloten/halfopen bebouwing) met weg- en omgevingsaanleg (rooien bomen, wijzigen reliëf), gelegen te 9300 Aalst, Nederveldstraat, 4de afdeling, sectie E, nummers 684C10, 684H6, 685G, 686W2, 686X2, 687P2 en 687Y2 - Voorleggen aan gemeenteraad voor wat betreft het rooilijnplan - Beslissing

Motivering

Feiten en context

De voorliggende aanvraag voorziet in de aanleg van openbare ruimte waarvan de stad Aalst, na aanleg ervan, het beheer zal overnemen. 

De projectzone bestaat uit meerdere gronden gelegen in een binnengebied omsloten door de tuinzones van woningen gelegen langsheen de Nederveldstraat, Hof Ten Bergestraat en Langestraat in de oostelijke rand van het centrum van de stad Aalst. De bewuste projectzone heeft een onregelmatige vorm, beschikt over een oppervlakte van +/- 8.700 m² en sluit via een strook in het westen aan op de Nederveldstraat. In het noorden van de projectzone loopt de voetweg nr. 104 met wettelijke breedte van 1,00 m. In de feiten is deze voetweg op de meeste plaatsen breder. De bewuste voetweg is aangelegd in betonstraatstenen en wordt via een paal-draadafsluiting van de rest van de projectzone gescheiden. Verspreid over de projectzone bevinden zich een aantal (vervallen) gebouwen. Daarnaast is het eigendom ook plaatselijk begroeid met (verwilderde) bomen, struiken en hagen. In de projectzone werd recent en plaatselijk ook grond/steenpuin gestort.

 Met het oog op het verkavelen van de gronden worden eerst [1] de aanwezige bomen, struiken en hagen, [2] de hopen grond/steenslag en [3] de gebouwen verwijderd.

 Vervolgens voorziet de aanvraag in het aanleggen van wegen, waarvan het de bedoeling is om deze, samen met de zone van de bestaande voetweg nr. 104, over te dragen naar het openbaar domein. Concreet bestaan deze wegen uit de volgende onderdelen: 

  • Een hoofdweg welke in het uiterste westen aansluit op de Nederveldstraat, over een afstand van +/-60,00 m in zuidwest-noordoostelijke richting loopt, dan een scherpe bocht naar rechts maakt om vervolgens over een afstand van 73,00 m verder in noordwest-zuidoostelijke richting te lopen. Deze hoofdweg beschikt over een minimale breedte van 8,00 m en bestaat uit een rijweg in beton (centraal, breedte 5,00 m), een voetpad in klinkers (rechts, breedte minimaal 1,50 m) en een strook in grindgazon (links, breedte minimaal 1,50 m) of een open gracht vanaf de meest zuidelijke zijweg tot aan het einde van de hoofdweg (links, breedte minimaal 1,5 m). Aan het einde van de hoofdweg wordt een kleine groenzone voorzien.
  • Twee zijwegen welke aan de oostzijde aftakken van de hoofdweg. De eerste en meest noordelijke zijweg beschikt over een lengte van +/- 47,00 m en loopt in zuidwest-noordoostelijke richting over de te verkavelen gronden. De tweede en meest zuidelijke zijweg beschikt over een lengte van +/- 50,00 m en loopt eveneens in zuidwest-noordoostelijke richting over de te verkavelen gronden. Beide zijwegen beschikken over een breedte van 4,00 m en bestaan uit een rijweg in waterdoorlatende klinkers (links, breedte 3,00 m) en een voetpad in klinkers (rechts, breedte 1,00 m). Links van de tweede zijweg wordt een open gracht aangelegd (breedte minimaal 1,5 m).

De eerste zijweg staat via een voet-/fietspad in klinkers (breedte 2,00 m) in verbinding met de bestaande voetweg nr. 104. De zone ten noorden van de locatie waar de zijwegen aansluiten op de hoofdweg worden verhard in kasseien (eerste zijweg) of grindgazon (tweede zijweg).

  • In de zone ingesloten door de hoofdweg, de eerste zijweg en de bestaande voetweg nr. 104 wordt een groenzone met een oppervlakte van +/- 1.700 m² voorzien. Deze zone zal deels als wadi worden ingericht (zie ‘Watertoets’) en zal worden aangelegd als gazon en bloemenweide met bomen, een haag, een zitbank en enkele natuurlijke speeltoestellen.

De zone over te dragen naar het openbaar domein wordt in de aanvraag aangeduid als lot 21. In het noorden van het lot 21 loopt de bestaande voetweg nr. 104.

 Verspreid over de te verkavelen gronden worden in totaal 20 loten (loten 1 t.e.m. 20), elk bestemd voor een ééngezinswoning type gesloten en halfopen bebouwing, voorzien, alsook een gemeenschappelijk zone (lot 23) bestemd voor het plaatsen van fietsen, het inzamelen van afval en/of het plaatsen van nutsvoorzieningen. Tot slot wordt op de te verkavelen gronden eveneens een parkeerhaven (loten 22 en 24 t.e.m. 43) voorzien. Deze parkeerhaven wordt ingeplant in de zone tussen de hoofdweg op het lot 21 (noorden en oosten), het lot 1 (zuiden) en het links aanpalende perceel met kadastraal nr. 684R9 (westen).

 In functie van de aanleg van de wegen (lot 21) , parkeerhaven (loten 22 en 24 t.e.m. 43) en het bouwrijp maken van de overige loten (loten 1 t.e.m. 20 en 23) zal het maaiveld van de te verkavelen gronden plaatselijk gewijzigd worden.

Zoals bepaald in artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient de in de aanvraag voorgestelde aanleg van wegen rekening te houden met de principes van artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:

Artikel 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
 4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen”.

 Naar aanleiding van het openbaar onderzoek, gehouden van 21-11-2023 t.e.m. 20-12-2023 werden 5 bezwaarschriften ingediend, waarvan 1 petitie. De bezwaren zijn ongegrond gebleken.

 De aanvraag werd voor advies voorgelegd zowel aan interne diensten ([1] stedelijke dienst Coördinatie ruimte – Patrimonium [2] dienst Ruimte - Openbare werken, [3] stedelijke dienst Omgevingsbeleid – teams Mobiliteit, Natuur & duurzaamheid en Planning & stadsvernieuwing) als aan externe diensten ([1] Brandweer, Hulpverleningszone Zuid-Oost., [2] Wyre, [3] Fluvius, [4] Proximus, [5] Creat, [6] provincie Oost-Vlaanderen, directie Leefmilieu – dienst Integraal waterbeleid en[7] de gecoro). Deze diensten en instanties brachten een - soms mits voorwaarden - gunstig advies uit. Deze voorwaarden hebben in sommige gevallen betrekking op de in de aanvraag voorgestelde weg- en rioleringsinfrastructuur.

 De gemeenteraad zal, voorafgaand aan de beslissing over de zaak der wegen en conform artikel 12 van het decreet houdende de gemeentewegen, het ontwerp van het rooilijnplan definitief vaststellen. 

Op 11-03-2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om akkoord te gaan met het ontwerp verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar waarin wordt voorgesteld om een omgevingsvergunning te verlenen in het kader van de voorliggende aanvraag. Een omgevingsvergunning kan evenwel pas worden verleend nadat de gemeenteraad zijn goedkeuring, al dan niet met voorwaarden en/of lasten, heeft verleend aan de in de aanvraag voorgestelde aanleg van de wegenis en de omgevingsaanleg.

Juridische grondslag

Het decreet van 25-04-2014 (en latere wijzigingen) betreffende de omgevingsvergunning. In het bijzonder artikel 31 welke stelt: “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt …”.

Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25-04-2014 betreffende de omgevingsvergunning (hieronder ‘omgevingsvergunningsbesluit’). In het bijzonder artikel 47 welke stelt “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is”.

Het decreet van 03-05-2019 houdende de gemeentewegen. In het bijzonder artikel 12 welke stelt “… § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning …”.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het ontwerp van rooilijnplan Verkaveling Nederveldstraat horende bij omgevingsvergunning omv 2023097471 definitief vast te stellen.

Artikel 2

De wijziging van de gemeenteweg nr 104, ter hoogte van Nederveldstraat te Aalst, en de definitieve vaststelling van het rooilijnplan dienen te gebeuren onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een definitieve vergunning voor het dossier omv 2023097471.


Bijlagen