De notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 27 februari 2024 werden vanaf dinsdag 19 maart 2024 ter inzage gelegd van de leden van de raad.
Er werden geen verdere opmerkingen geformuleerd.
Artikel 32, 277 §1 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur en artikel 5 van het reglement van orde van de gemeenteraad
De notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van 27 februari 2024 goed te keuren.
in de formatie van het operationeel personeel van de Lokale Politie Aalst een betrekking van inspecteur van politie, directie Basispolitiezorg, dienst Interventie, vacant te verklaren via het systeem van de mobiliteit en/of via externe aanwerving.
de kandidaten voor de in artikel 1 vermelde vacature te selecteren op basis van het advies van een selectiecommissie ad hoc, samengesteld conform de artikelen VI.II.61 en VI.II.62 van het KB RPPol.
in de formatie van het operationeel personeel van de Lokale Politie Aalst een betrekking van inspecteur van politie, directie Basispolitiezorg, dienst Interventie, vacant te verklaren via het systeem van de mobiliteit en/of via externe aanwerving.
de kandidaten voor de in artikel 1 vermelde vacature te selecteren op basis van het advies van een selectiecommissie ad hoc, samengesteld conform de artikelen VI.II.61 en VI.II.62 van het KB RPPol.
Gehoord de toelichting en vragen van raadslid Huguette Van Medegael.
Toegankelijkheid is van essentieel belang voor iedereen om volledig deel te kunnen nemen aan het leven, om erbij te horen. Het omvat niet alleen digitale toegankelijkheid, zoals websites en apps die voor iedereen bruikbaar moeten zijn maar het gaat ook over fysieke toegang tot gebouwen en openbare ruimtes. Door ervoor te zorgen dat onze samenleving toegankelijk is voor mensen met verschillende capaciteiten, creëren we een inclusieve omgeving waarin iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen en bij te dragen.
In de commissie sociale zaken kregen we op 19 oktober 2023 dan ook het bezoek van een ambassadeur van de inclusieambassade , dit in navolging van een brede bevraging van steden en gemeenten rond het thema inclusie en toegankelijkheid. Deze toelichting was zeker inspirerend. We konden vaststellen dat de eerste stappen in onze zorgstad Aalst gezet zijn maar het kan natuurlijk steeds beter.
Toegankelijkheid in de horeca is een cruciaal aspect van gastvrijheid en inclusiviteit. Het gaat niet alleen om fysieke toegang tot restaurants en cafés, maar ook om het creëren van een gastvrije omgeving voor mensen met diverse behoeften en capaciteiten. Dit gaat onder andere over:
1. Fysieke toegankelijkheid: het hebben van drempelvrije ingangen, ruime gangpaden, aangepaste toiletten en parkeergelegenheid voor mensen met mobiliteitsbeperkingen.
2. Menu-inclusiviteit: Het aanbieden van diversiteit in menu-opties, waaronder vegetarische, veganistische, glutenvrije en allergievriendelijke gerechten om aan verschillende dieetwensen te voldoen.
3. Communicatie: Zorgen voor duidelijke en begrijpelijke communicatie, zowel verbaal als visueel, om mensen met gehoor- of zichtbeperkingen te ondersteunen.
4. Training van personeel: Het trainen van het personeel om bewust te zijn van de behoeften van gasten met verschillende capaciteiten en om hen op een respectvolle en behulpzame manier te bedienen.
Door te investeren in toegankelijkheid in de horeca, kunnen restaurants en cafés een gastvrije en inclusieve omgeving creëren waar iedereen van een goede maaltijd en een prettige ervaring kan genieten.
De brochure: met z’n allen aan tafel, is een prachtige initiatief van de stad, de brochure geeft duidelijke uitleg hoe de horeca toegankelijker kan gemaakt worden.
Tijdens de commissie kwam natuurlijk het hellend vlak ter sprake. Jammer genoeg konden we vaststellen dat amper 13 zaken over een hellend vlak beschikten. Hopelijk is dit nu al wat meer.
Ik heb dan ook twee vragen:
Huishoudelijk reglement gemeenteraad: decretaal vraagrecht - interpellaties
over de interpellatie van raadslid Huguette Van Medegael aangaande 'Hoe zit het met de toegankelijkheid van onze zorgstad?'.
Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw, WGC Daenshuis vzw en Eerstelijnszone Regio Aalst vzw engageren zich in een samenwerkingsovereenkomst tot het organiseren van een ondersteuningsaanbod voor (kwetsbare) zwangeren bestaande uit een individueel medisch luik en een groepsaanbod (visie 'centrering pregnancy), gekend als project 'Babyboon'.
De Eerstelijnszone Regio Aalst vzw gaf te kennen dat ze de komende jaren vnl. willen inzetten op hun regierol inzake welzijn en gezondheid. Operationele uitrol van projecten is hierbij niet langer hun focus. Gezien het project Babyboon intussen al enkele jaren succesvol loopt verkiest de Eerstelijnszone om niet langer de centrale projectcoördinatie op te nemen. Ze wensen deze rol over te dragen aan de Vierdewerelgroep Mensen voor Mensen gezien de Vierdewereldgroep reeds het trekkerschap opnam i.f.v. de uitvoering van het project.
Gelet op deze gewijzigde rolverdeling van de partners wordt een addendum toegevoegd aan de bestaande samenwerkingsovereenkomst (die loopt tot 30/6/2026).
In het addendum werden volgende wijzigingen opgenomen in het engagement van de partners:
- Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw:
- Eerstelijnszone Regio Aalst vzw:
De vaste jaarlijkse toelage t.w.v. 48 343, 05 EUR wordt voortaan gestort aan Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw, binnen hun rol als projectcoördinator zullen zij ook instaan voor de financiële opvolging van het project.
akkoord te gaan met het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst project 'Babyboon' tot einde duur van de overeenkomst, zoals gevoegd als bijlage.
Aanleiding
Het sociaal restaurant in De Brug biedt betaalbare maaltijden aan de Aalsterse burgers. Tot op heden is het sociaal restaurant gevestigd in Ontmoetingshuis De Brug, en wordt dit uitgebaat door De Loods. Bij de verlenging van de samenwerkingsovereenkomsten (januari 2023) werd de samenwerking met De Loods i.k.v. uitbating buurtrestaurant verlengd tot de realisatie van het buurtrestaurant in De Gendarmerie.
Nu de nieuwe uitbater van het buurtrestaurant De Combi - gevestigd in De Gendarmerie - bekend is, is ook duidelijk in welke periode het buurtrestaurant De Combi zal openen. Dit is voorzien voor september 2024.
Er zijn reeds gesprekken gevoerd met De Loods om de afronding van het buurtrestaurant in De Brug voor te bereiden. In dat kader leggen we vandaag een opzegbrief voor waarin de samenwerking met De Loods wordt stopgezet vanaf 1 oktober 2024.
Opzeg samenwerkingsovereenkomst en gebruikersovereenkomst
Volgende overeenkomsten met De Loods worden beëindigd met ingang van 1 oktober 2024:
De Loods en Stroom vzw stemmen onderling de werking van beide restaurants op elkaar af. Stad Aalst vraagt dat er steeds een aanbod van sociale maaltijden beschikbaar is voor de burger. In dat opzicht zal de laatste openingsdag van het buurtrestaurant De Brug de dag voor de opening van buurtrestaurant De Combi zijn. De exacte datum wordt afgestemd door de actoren maar is voorzien voor september 2024.
De Loods is verzekerd van de subsidie van de stad Aalst tot en met september 2024. In de financiële rapportage van 2024 - in te dienen uiterlijk 31/12/2024 - kunnen loonkosten van medewerkers die zich in hun opzegperiode bevinden meegenomen worden tot en met 31//9/2024.
Lokaal Sociaal Beleid - positief advies
Team Groei - positief advies
Coördinator Ruimte – positief advies: Zowel de samenwerkingsovereenkomsten als de gebruiksovereenkomst werden gesloten voor een termijn van één jaar, telkens stilzwijgend verlengbaar met één jaar. Voornoemde overeenkomsten kunnen gedurende de looptijd opgezegd worden met een aangetekende brief en met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden. Gezien het tijdsschema dat momenteel voorzien wordt (m.n. einde van de overeenkomst op 1 oktober 2024) lijkt mij aan deze voorwaarden voldaan en kunnen de overeenkomsten op rechtsgeldige wijze opgezegd worden zoals voorzien in de brief.
De gemeenteraad d.d. 17/12/2019 waarbij de samenwerkingsovereenkomsten lokale actoren voor opdrachten ter uitvoering van lokaal sociaal beleid (in en uit de oproep) werden goedgekeurd.
De gemeenteraad d.d. 20/09/2022 betreffende de evaluatie en verlenging van de samenwerkingsovereenkomsten lokale actoren i.k.v. Lokaal sociaal beleid.
De gemeenteraad d.d. 30/11/021 waarbij de gebruiksovereenkomst betreffende het restaurant in De Brug werd goedgekeurd.
De gemeenteraad d.d. 31/1/2023 waarbij het addendum bij gebruiksovereenkomst Buurtrestaurant De Loods werd goedgekeurd.
Vast Bureau d.d. 02/10/2023 waarbij de concessie betreffende het buurtrestaurant op de site van de Gendarmerie werd goedgekeurd.
College van burgemeester en schepen d.d. 20/11/2023 betreffende de opzeg samenwerkingsovereenkomst Sociaal Restaurant met De Loods vzw.
akkoord te gaan met de opzeg van de samenwerkingsovereenkomst en gebruiksovereenkomst met De Loods vzw betreffende uitbating van het sociaal restaurant De Brug met ingang van 1 oktober 2024.
Feiten en context
Dossier uitbreidingsronde OverKop 2024
Er kunnen in twee eerstelijnszones een OverKophuis (of meerdere huizen) openen. Er was geen consensus binnen het werkingsgebied om twee dossiers naar voren te schuiven. We namen als penhouder hier geen beslissing in, maar legden de kandidaat-dossiers voor aan Agentschap Opgroeien. Volgende kandidaat-dossiers werden ingediend:
Budgettaire verdeling:
Het OverKopnetwerk ontvangt een bijkomende financiering van 200 000 EUR/jaar . Stad Aalst is penhouder en ontvangt bijgevolg de volledige subsidie, waarna de subsidie binnen het netwerk doorgestort wordt (cfr. werking met Stad Ronse op heden).
Het uitgebreide OverKopnetwerk zal daardoor vanaf 2024 beschikken over een basisfinanciering van 300 000 EUR/jaar, voor 4 OverKopwerkingen. De 4 OverKopwerkingen zijn OverKop Aalst, OverKop Ronse, en de twee nieuwe dossiers.
Om tot een eerlijke verdeling te komen werd door het oorspronkelijke netwerk (Aalst, Ronse, Lejo vzw, CAW Oost-Vlaanderen) beslist om de 300 000 EUR/jaar als volgt te verdelen:
Het restbedrag van 90 000 EUR wordt verdeeld op basis van twee parameters:
De parameters worden via standaardafwijking omgezet naar een puntentelling.
Ter informatie: cijfers aantal jongeren en aantal indicatorleerlingen voor de 7 ELZ
Beslissing kandidaat-dossiers
Op 16/2/2024 werd door het Agentschap Opgroeien gecommuniceerd dat de dossiers van ELZ Panacea (Zottegem) en van ELZ Denderzuid (Ninove-Geraardsbergen) werden goedgekeurd. We wachten nog op de officiële bevestiging van deze beslissing.
De budgettaire verdeling in het netwerk ziet er dan als volgt uit.
Verdeling 2021 | Verdeling 2024 (uitbreidingsronde) | |||
Subsidie Agentschap Opgroeien | Lokale co-financiering | Subsidie Agentschap Opgroeien | Lokale co-financiering | |
Stad Aalst (ELZ Regio Aalst) | 75 000 EUR | 25 000 EUR | 95 400,20 EUR (85 400,20 EUR + 10 000 EUR ikv coördinatie) | 50 000 EUR |
Stad Ronse (ELZ Vlaamse Ardennen | 25 000 EUR | 5 000 EUR | 72 171,89 EUR | 5 000 EUR |
Zottegem (ELZ Panacea) | nvt | nvt | 65 803,55 EUR | 2 VTE jeugdopbouwwerkers (+/- 135 000 EUR), 9 918 EUR werkingsmiddelen, CGG ZOV: 1/10 VTE (permanentie in OverKop) Aanvullend inzet personeel door kernpartners. |
NInove en Geraardsbergen (ELZ Dender Zuid) | nvt | nvt | 66 624,07 EUR | Lokale besturen Ninove en Geraardsbergen: elk 28 000 EUR in 2024. Na 2024 nog onduidelijk. Aanvullend inzet personeel door lokaal bestuur (jeugdwerk) en partners. |
Agentschap Opgroeien bezorgt ten laatste einde maart de officiële bevestiging van de goedgekeurde kandidaat-dossiers. Er is momenteel nog geen duidelijkheid of de subsidies uitgekeerd worden met terugwerkende kracht vanaf 1januari 2024, of vanaf 1 mei 2024.
In tussentijd werd door Agentschap Opgroeien meegedeeld dat vanuit 5 eerstelijnszones dossiers werden ingediend bij de uitbreidingsronde die positief geëvalueerd werden, maar niet geselecteerd omwille van de budgettaire beperkingen. Men is momenteel aan het onderzoeken of hier toch middelen voor vrijgemaakt kunnen worden. Voor ons werkingsgebied wil dit zeggen dat er mogelijks nog een OverKopwerking kan opstarten in Oost-Meetjesland, aangezien de dossiers van Eeklo en Zelzate positief geëvalueerd werden. Er kan echter maar één dossier goedgekeurd worden. Men bekijkt momenteel om een gezamenlijk dossier in te dienen. Indien er ook in Oost-Meetjesland een OverKopwerking bijkomt en het netwerk 100 000 EUR bijkomende subsidie ontvangt, dan beschikt het netwerk over 400 000 EUR voor OverKopwerkingen in 5 eerstelijnszones. Het budget zal dan volgens de vooropgestelde parameters herverdeeld worden.
Eenmalige verlenging middelen psycho-educatie van het jeugdwerk
De middelen in kader van de opdracht psycho-educatie werden eenmalig toegekend (105 000 EUR/jaar) aan het Overkopnetwerk Aalst-Ronse in 2023.Er is beslist dat deze middelen eenmalig verlengd zullen worden. In tegenstelling tot vorige keer, kunnen de middelen niet gespreid worden over twee kalenderjaren. Het budget moet dus volledig in 2024 opgebruikt worden.
Aanwending middelen 2023
In 2023 werden de middelen van 105 000 EUR als volgt ingezet
In Aalst wordt de opdracht dus opgedeeld in twee opdrachten met twee actoren (CLB en Lejo vzw) en worden deze gespreid ingezet over 2023-2024.
Aanwending middelen 2024 (eenmalige verlenging)
In eerste instantie werd voorzien om beide samenwerkingen te verlengen met één jaar, resp. tot 31/8/2025 (CLB-medewerker) en 30/6/2025. De opdracht psycho-educatie zou uitgeschreven worden in een projectoproep. Echter, de middelen psycho-educatie kunnen deze keer niet gespreid worden over twee kalenderjaren. De middelen (78 750 EUR voor stad Aalst) moeten volledig besteed worden in 2024.
In overleg met de kernpartners OverKop stellen we voor de middelen in 2024 zo efficiënt mogelijk in te zetten op volgende wijze:
Overzicht besteding middelen
Inzet middelen psycho-educatie 2024 | Budget |
Totaal budget | 78 750 EUR |
Uitbreiding + verlenging jeugdwerker Lejo tot 31/12/2024 (opdracht psycho-educatie) en werkingsbudget | 69 433,34 EUR |
Verlenging CLB-medewerker in OverKop tot 31/12/2024 (versterking OverKop) | 6 666,66 EUR |
Bestelbon toneelvoorstelling Brake op 25/3 en 30/4 (2024_CBS_01083) | 2 650 EUR |
De gemeenteraad d.d. 29/06/2021 waarbij kennis werd genomen van de erkenning als OverKophuis en waar de samenwerkingsovereenkomsten in het kader van het OverKopnetwerk Aalst-Ronse werden goedgekeurd.
Het besluit van de Vlaamse regering d.d. 9/12/2022 betreffende de projectsubsidie voor psycho-educatie ter ondersteuning van het jeugdwerk aan de OverKopnetwerken.
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 9/1/2023 waarbij kennis werd genomen van de eenmalige subsidie voor het OverKopnetwerk Aalst-Ronse.
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 27/03/2023 waarbij akkoord werd gegaan met de inzet van de eenmalige subsidie voor OverKop (opdracht psycho-educatie).
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 5/06/2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst met Lejo vzw i.k.v. een jeugdopbouwwerker OverKop, principieel werd goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 5/06/2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst met VCLB Aalst i.k.v. de versterking van CLB-expertise en aanwezigheid in OverKop Aalst, principieel werd goedgekeurd.
De gemeenteraad d.d. 27/6/2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst met Lejo vzw i.k.v. een jeugdopbouwwerker OverKop werd goedgekeurd.
De gemeenteraad d.d. 27/6/2023 waarbij de samenwerkingsovereenkomst met VCLB Aalst i.k.v. de versterking van CLB-expertise en aanwezigheid in OverKop Aalst werd goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 5/2/2024 waarbij het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met Lejo vzw principieel werd goedgekeurd.
akkoord te gaan met het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met Lejo vzw zoals gevoegd in bijlage.
akkoord te gaan met het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met CLB Archipel/Vrij CLB Aalst zoals gevoegd in bijlage.
In navolging van de beslissing van het cbs van 25 september 2023 waarbij de regierol Zomerscholen wordt ondergebracht bij dienst Ontwikkeling - team Buitenschools aanbod, werd een projectoproep voor scholen en andere mogelijke aanbieders Zomerscholen 2024 opgemaakt.
Met deze projectoproep wordt getracht om meer aanbieders in Aalst aan te trekken die Zomerscholen wensen te organiseren, steeds met de focus op de Nederlandse taal en/of rekenen. We beogen zo een duurzame werking uit te bouwen die niet afhankelijk is van 1 aanbieder, en tot een grotere spreiding op het grondgebied te komen.
Ook blijft dienst inburgering instaan voor de organisatie van Taalbubbels. Zij dienen geen formele aanvraag in te dienen, maar zullen wel moeten voldoen aan dezelfde evaluatie- en rapportageregels als alle andere aanbieders.
Team Buitenschools aanbod coördineert, zorgt voor de nodige communicatie, een aanspreekpunt, de financiële opvolging (oa. doorstorten middelen) en rapportage.
Er wordt 45 EUR per deelnemend kind gesubsidieerd vanuit de Vlaamse overheid + 20 EUR per kind als het lokaal bestuur de aanvraag indient.
Deze werkwijze ligt in lijn met de bepalingen in het decreet Zomerscholen van 3 juni 2022, en in het Besluit van de Vlaamse Regering van 2 september 2022 ‘tot bepaling van de procedure van indiening, goedkeuring en evaluatie van de projecten voor de organisatie van Zomerscholen, en de wijze van toekenning van de projectsubsidies voor de organisatie van Zomerscholen. De Stad staat in voor de aanvraag en de rapportering aan Vlaanderen.
Op 4 maart 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de laureaten goed, alsook de modelovereenkomsten die met de organisatoren zullen worden afgesloten.
Twee organisatoren werden weerhouden.
De samenwerkingsovereenkomsten met Basisschool De Nieuwe Arend en Broeiklas vzw worden hier voorgelegd aan de Gemeenteraad. Deze overeenkomsten treden in werking op 1 april 2024 en lopen tot 30 september 2024.
Raadslid Théodomir Nsengimana is afwezig bij dit punt op grond van artikel 27 van het decreet lokaal bestuur.
Decreet van 3 juni 2022 over de organisatie van Zomerscholen.
Lokaal Sociaal Beleidsplan Aalst 2020-2025, gemeenteraad 27 oktober 2020.
Artikel 27 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
om met BS De Nieuwe Arend de samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van een Zomerschool 2024, zoals bijgevoegd in bijlage, af te sluiten.
om met Broeiklas vzw de samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van een Zomerschool 2024, zoals bijgevoegd in bijlage, af te sluiten.
Gehoord de toelichting en vragen van raadslid Els Van Puyvelde.
Engie en Eoly hebben opnieuw een aanvraag ingediend voor de bouw van 2 windturbines van elk 200 meter hoog met een rotordiameter van 150 meter. Deze zouden in Affligem komen aan de grens met Erembodegem in de kouters aan Zwarteberg, Ten Bos & Kortenbos. Dit ondanks de vorige bezwaren van de gemeente en bijna 400 inwoners.
Protest n.a.v. Openbaar Onderzoek naar de geplande bouw van 2 turbines van 200 meter hoog in de open kouters te Affligem is een succes: 84 bewoners en ondernemingen hebben een groepsbezwaarschrift ingediend via de advocaat én meer dan 566 individuele schriftelijke bezwaren werden intussen al ingediend bij de gemeente Affligem, die ook opnieuw het bezwaar steunt!
De vooropgestelde locatie heeft onvoldoende draagkracht om er windturbines in te planten: dat vinden zowel de gemeente Affligem als een zeer groot aantal omwonenden. Het nieuwe Openbare Onderzoek legt opnieuw een aantal belangrijke veiligheidsrisico’s bloot.
- Hinder door lichtreflecties die men zou kunnen verminderen door een speciale coating maar die kan wel loskomen!
- Slagschaduwhinder tot > 1.5 km wat kan leiden tot lichamelijke klachten!
- Geluidshinder door de roterende bladen
- Vlakbij natuurgebieden en woongebieden zowel in Affligem, Erembodegem, als Denderleeuw
Mijn vragen zijn:
Huishoudelijk reglement gemeenteraad: decretaal vraagrecht - interpellaties
over de interpellatie van raadslid Els Van Puyvelde aangaande 'Bouw van 2 windturbines te Affligem'.
Wijk-werken is een activerings- en tewerkstellingsmaatregel die van kracht is sinds 1 januari 2018 en die het voormalige PWA-systeem vervangt. Verschillende gemeenten in Vlaanderen beslisten hierop om samen te werken en bijvoorbeeld een projectvereniging op te richten. Dat gebeurde ook in onze regio waar de stad Aalst samenwerkt met de gemeente Lede. De gemeente Erpe-Mere verenigde zich met de gemeenten Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele in een projectvereniging Wijk-werken 4.
De eerste termijn voor wijk-werken gold voor 6 jaar en liep van 1 januari 2018 tot 31 december 2023. Deze kon opnieuw verlengd worden voor 6 jaar, maar met de bijkomende voorwaarde dat intergemeentelijke samenwerkingen zich vanaf 1 januari 2026 moeten afstemmen op de nieuwe referentieregio's, in casu de Denderregio. De projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede koos voor een verlenging van 6 jaar tot en met 31 december 2029 en dat werd ook zo geagendeerd op de gemeenteraad van 19 december 2023.
De projectvereniging Wijk-werken 4 besliste om de werking eenmalig te verlengen met 3 maanden tot en met 31 maart 2024 en daarna de de projectvereniging stop te zetten, gelet op het feit dat ze zich vanaf 1 januari 2026 dienen af te stemmen op de referentieregio's. Concreet betekent dat de gemeente Erpe-Mere behoort tot de Denderregio en de gemeenten Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Oosterzele tot de Vlaamse Ardennen.
Naar aanleiding van deze beslissing heeft de gemeente Erpe-Mere (zie CBS-beslissing in bijlage) de vraag gesteld om toe te treden tot de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede.
De raad van bestuur van de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede keurde deze toetredingsaanvraag goed op de vergadering van 26 februari 2024.
Als gevolg van de toetreding dienen er verschillende zaken gewijzigd te worden:
Artikel 15 van de statuten stelt dat de projectvereniging nieuwe leden kan toelaten en dat de aanvaarding dient goedgekeurd te worden op de raad van bestuur en op de gemeenteraad van de deelnemende gemeenten. De toetreding neemt een aanvang op de eerste dag van de maand volgend op de aanvaarding door de laatste deelnemende gemeente. Voorafgaandelijk aan de toelating zal het nieuwe lid deze toetreding hebben onderschreven en de statuten hebben aanvaard bij een gemeenteraadsbeslissing.
Volgens artikel 13 van de statuten kan de wijziging van de statuten slechts geschieden mits voorafgaandelijke goedkeuring door alle gemeenteraden van de deelnemende en toegetreden gemeenteraden.
De statuten (in bijlage) wijzigen op volgende punten:
De beheersovereenkomst tussen de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede en de stad Aalst en het huishoudelijk reglement dienen enkel gewijzigd worden naar aanleiding van de gewijzigde naam van de projectvereniging en de verlenging van de projectvereniging met 6 jaar (beide in bijlage).
Het decreet Wijk-werken van 7 juli 2017 legt een activiteitenlijst vast, maar wijk-werkorganisaties kunnen hierop afwijkingen aanvragen per gebruikerscategorie zolang dit geen verdringing betekent van de reguliere arbeidsmarkt. Zowel de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede als de projectvereniging Wijk-werken 4 heeft verschillende afwijkingen aangevraagd en hiervoor goedkeuringen ontvangen. Naar aanleiding van de toetreding van Erpe-Mere tot de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede worden volgende afwijkingen aangevraagd die al van toepassing zijn in Erpe-Mere, maar nog niet in Aalst of Lede:
Gebruikerscategorie gemeente:
Gebruikerscategorie OCMW:
Gebruikerscategorie vzw:
Positief advies team Economie: door de toetreding van de gemeente Erpe-Mere tot de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede kan de projectvereniging meer (potentiële) wijk-werkers activeren en voorbereiden voor een job op de reguliere arbeidsmarkt en tegelijkertijd meer opdrachten mogelijk maken voor de verschillende gebruikers.
Decreet Wijk-werken van 7 juli 2017
De toetreding van Erpe-Mere tot de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede goed te keuren.
De gewijzigde statuten, de beheersovereenkomst tussen de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede en de stad Aalst en het huishoudelijk reglement goed te keuren.
De aanvraag voor afwijkingen op de Vlaamse activiteitenlijst goed te keuren.
Artikel 16 van de statuten van de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede bepaalt dat de jaarrekening jaarlijks aan de deelnemende gemeenten ter kennisgeving dient te worden voorgelegd. Samen met de jaarrekening wordt een activiteitenverslag en het verslag van de accountant bezorgd.
RSM Interfiduciaire Aalst, Korte Keppestraat 7 bus 52 te 9320 Erembodegem, stelde bijgevoegd definitieve jaarrekening en verslag voor het boekjaar 2023 op.
De jaarrekening werd door de raad van bestuur van de projectvereniging op 26 februari 2024 goedgekeurd.
Gelet op het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op het decreet lokaal bestuur;
Gelet op de statuten van de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede.
Kennis te nemen van de jaarrekening en het activiteitenverslag voor het boekjaar 2023 van de projectvereniging Wijk-werken Aalst-Lede
In zitting van 15 december 2020 keurde de gemeenteraad het reglement tot toekenning van subsidies voor optredens en belevingsmomenten ter vervaging van het vuurwerk goed. Deze subsidies faciliteren diverse vormen van (straat)animatie (grondspektakel), zoals vuurshows, mobiele vuuranimatie en muziekoptredens tijdens avondmarkten of andere door de stad erkende kermissen. Op deze manier wordt extra sfeer en beleving gebracht op de avondmarkten/kermissen zelf, waar alle bezoekers én lokale handelaars van kunnen meegenieten. Lokale initiatiefnemers kunnen per (deel)gemeente jaarlijks 1 projectaanvraag indienen met maximaal 3 animaties.
Ingediende projecten moet plaatsvinden op het grondgebied van groot Aalst, tijdens 1 van de volgende manifestaties:
Na evaluatie van de eerste 4 werkingsjaren wordt voorgesteld om het huidig reglement als volgt aan te passen:
Huidig reglement | Aangepast reglement | |
Titel | Reglement tot toekenning van subsidies voor optredens en belevingsmomenten ter vervanging van het vuurwerk. | Reglement tot toekenning van subsidies voor optredens en belevingsmomenten tijdens avondmarkten of door de stad vooropgestelde kermissen. |
Artikel 2 - Voorwerp | Projecten bestaande uit maximaal 3 animaties die dienen ter vervanging van de voormalige vuurwerken. | Projecten bestaande uit maximaal 5 animaties. |
Artikel 3 - Aanvraagcriteria | Criteria 2. Het opzet van het project moet zijn om de beleving tijdens de in 3.5 opgesomde manifestaties te ondersteunen of een nieuw elan te geven, ter vervanging van de voormalige vuurwerken. | Criteria 2. et opzet van het project moet zijn om de beleving tijdens de in 3.5 opgesomde manifestaties te ondersteunen of een nieuw elan te geven. |
Criteria 3. Het projectprogramma mag maximaal 3 verschillende animaties/activiteiten bevatten. | Criteria 3. Het projectprogramma mag maximaal 5 verschillende animaties/activiteiten bevatten. | |
Artikel 4 - Aanvraagprocedure | De aanvraag van de subsidie moet ten laatste 3 maand voor aanvang van het project ingediend worden via het daartoe bestemde online aanvraagformulier ‘subsidies voor beleving ter vervanging van het vuurwerk’ te vinden op de website van de stad Aalst of door het aanvraagformulier te downloaden van de gemeentelijke website en volledig ingevuld te mailen naar economie@aalst.be. | De aanvraag van de subsidie moet ten laatste 6 weken voor aanvang van het project ingediend worden via het daartoe bestemde aanvraagformulier. |
Artikel 6 - Beslissingsprocedure | De aanvragen van de subsidie worden op voorhand beoordeeld door de dienst Economie. Deze dienst bezorgt... | De aanvragen van de subsidie worden op voorhand beoordeeld door team Economie. Dit team bezorgt... |
Artikel 7 – Bedrag van de subsidie en modaliteiten van uitbetaling | Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 2 200 EUR per projectaanvraag... | Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 5 000 EUR per projectaanvraag... |
Kosten die niet in aanmerking komen voor subsidiëring: ... 2. Kosten voor recepties en catering ... 5. Aankoop of huur van logistieke uitrusting zoals tenten, partytafels, stoelen, toiletwagens, enz... | Kosten die niet in aanmerking komen voor subsidiëring: ... 2. Kosten voor recepties en catering boven een bedrag van 250 EUR ... 5. Aankoopkosten van logistieke uitrusting zoals tenten, partytafels, stoelen, vlaggenmasten, enz... 6. Huurkosten van logistieke uitrusting zoals tenten, partytafels, stoelen, vlaggenmasten, enz…boven een bedrag van 750 EUR | |
Artikel 8 – Verbintenissen | 3. Uiterlijk binnen de maand na voltooiing van het project de volgende gegevens aan de dienst Economie en zorginnovatie te bezorgen: - Een volledig en gedetailleerd financieel verslag van het project, samen met bewijsstukken van de uitgaven (maximaal 3 facturen voor de kosten van animatie(s)/activiteit(en) die door de stad aangenomen werden voor subsidiëring); | 3. Uiterlijk binnen de twee maand na voltooiing van het project de betalingsaanvraag voor het restsaldo aan team Economie te bezorgen, samen met alle bewijsstukken van de uitgaven en beeldmateriaal waarop duidelijk zichtbaar is dat aan de communicatievereisten zoals vermeld in art. 8 punt 2 is voldaan. |
akkoord te gaan met het gewijzigd reglement tot toekenning van subsidies voor optredens en belevingsmomenten tijdens avondmarkten of door de stad vooropgestelde kermisperiodes, zoals gevoegd in bijlage.
In uitvoering van de vooropgestelde visie, zoals goedgekeurd in het beleidskader van 2019 met betrekking tot de tijdelijke invullingen op De Kaaien, heeft de stad Aalst in samenwerking met AGSA zich ingespannen om een geschikte beheerder te vinden voor de site Walstroom. Het doel van dit extern beheer is het bevorderen van de levendigheid van dit stadsdeel in ontwikkeling en het vergroten van de bekendheid ervan onder het grote publiek.
Op 12 oktober 2020 werd beslist om een externe partner aan te stellen als beheerder voor de tijdelijke invulling van de site. Na een grondige analyse door AGSA en de stad Aalst werd vastgesteld dat deze partner niet in staat was de beoogde rol naar behoren te vervullen, wat heeft geleid tot de beëindiging van het contract met de externe beheerder op 31 juli 2023.
Er wordt voorgesteld om het beheer middels een samenwerkingsovereenkomst toe te wijzen aan stad Aalst.
Beheersovereenkomst gesloten tussen stad Aalst en AGSA op 13 mei 2011;
Convenant Tragel, afgesloten in 2013 tussen stad Aalst en AGSA;
Het beleidskader van De Kaaien dat geagendeerd werd op 21/01/2019 i.k.v. tijdelijke invullingen op De Kaaien;
Het college van burgemeester en schepenen ging op 12/10/2020 akkoord met de opstart van de tijdelijke invulling op Tragel Zuid met een extern beheerder;
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 21/06/2021 de subsidieaanvraag goed i.k.v. de Vlaamse Projectoproep 'Veerkrachtige steden na corona';
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis op 17/01/2022 van het toekennen van het subsidiebedrag van € 2,4 miljoen voor het project Walstroom;
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 9 mei 2022 het investeringsbudget aan AGSA toe te wijzen en akkoord te gaan met de projectorganisatie van het project ‘Walstroom’.
Akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Aalst en AGSA zoals gevoegd in bijlage, om uitvoering te geven aan het project Walstroom in het kader van het goedgekeurde Vlaamse subsidieproject “veerkrachtige steden na corona”.
In uitvoering van de vooropgestelde visie, zoals goedgekeurd in het beleidskader van 2019 met betrekking tot de tijdelijke invullingen op De Kaaien, wordt voorgesteld om - onder voorbehoud van goedkeuring van de 'Walstroom - Samenwerkingsovereenkomst AGSA - stad Aalst' en binnen de limieten van de beschikbare budgetten van het subsidieproject Walstroom - een externe beheerder aan te stellen. Deze aanstelling valt onder projectonderdeel 8 ‘werkingsmiddelen’ van het subsidiedossier Walstroom, waarbij budgetten zijn toegewezen voor projectcoördinatie, facility management, communicatie en participatie-initiatieven. Door de aanstelling van een nieuwe externe beheerder wordt de uitvoering van het project verder geoptimaliseerd en kunnen de gestelde doelen gerealiseerd worden binnen de vastgestelde financiële kaders.
Er wordt voorgesteld om te werken met een open oproep en beheersovereenkomst om een beheerder voor Walstroom aan te stellen.
Sinds de zomer van 2023 wordt het beheer op Walstroom tijdelijk waargenomen door AGSA om op korte termijn de continuïteit van de site te waarborgen. In samenwerking met de stad Aalst zet AGSA momenteel verdere stappen in de ontwikkeling van de site. Dit ontwikkelingsproces omvat verschillende fasen, zoals voorbereiding, vergunningsprocedures en de aanvang van de werkzaamheden, waarvan de voltooiing enige tijd in beslag zal nemen. Gedurende deze periode zal de stad - onder voorbehoud van goedkeuring van de 'Walstroom. Samenwerkingsovereenkomst AGSA -stad Aalst' - het beheer van de gebouwen op zich nemen en uitvoering geven aan het project Walstroom in lijn met het goedgekeurde Vlaamse subsidieproject "veerkrachtige steden na corona". AGSA behoudt als opstalhouder de verantwoordelijkheid voor de renovatie, terwijl de stad de operationele aspecten zal leiden in overeenstemming met de vastgestelde visie.
Advies Walstroomcoördinator:
Walstroom is een bruisende site die connecteert met en is afgestemd op de lokale omgeving. Het is belangrijk om een dynamische sfeer uit te stralen, beleving voor verschillende doelgroepen te brengen en het actief en bruisend karakter naar buiten brengen. De aanstelling van een extern beheerder vormt een cruciaal onderdeel om de beoogde visie te verwezenlijken en de tijdelijke invullingen op De Kaaien op een succesvolle en effectieve wijze te realiseren. Nu een volgende fase in het project aanvangt – de uitvoering van de verbouwingswerken - kan AGSA zich in hoofdzaak focussen op het verbouwen en onderhouden van de loodsen terwijl stad Aalst een nauwer contact zal opbouwen met de invullers en andere gebruikers.
Beheersovereenkomst gesloten tussen stad Aalst en AGSA op 13/05/22011;
Convenant Tragel, afgesloten in 2013 tussen stad Aalst en AGSA;
Het beleidskader van De Kaaien dat geagendeerd werd op 21/01/2019 i.k.v. tijdelijke invullingen op De Kaaien;
Het college van burgemeester en schepenen ging op 12/10/2020 akkoord met de opstart van de tijdelijke invulling op Tragel Zuid met een extern beheerder;
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 21/06/2021 de subsidieaanvraag goed i.k.v. de Vlaamse Projectoproep 'Veerkrachtige steden na corona';
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 29/11/2021 de subsidieaanvraag goed i.k.v. kwaliteitsvolle basisvoorzieningen en inrichting van jeugdinfrastructuur;
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis op 17/01/2022 van het toekennen van het subsidiebedrag van 2,4 miljoen euro voor project Walstroom;
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis op 25/04/2022 van het toekennen van het subsidiebedrag van 250 000 EUR i.k.v. kwaliteitsvolle basisvoorzieningen en inrichting jeugdinfrastructuur;
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 9/05/2022 het investeringsbudget aan AGSA toe te wijzen en akkoord te gaan met de projectorganisatie van het project ‘Walstroom’.
akkoord te gaan met de publicatie van een open oproep, zoals gevoegd als bijlage, teneinde een externe beheerder te vinden om de gebouwen van het Walstroomproject in tijdelijk beheer te nemen en hier uitvoering te geven aan het project Walstroom in het kader van het goedgekeurde Vlaamse subsidieproject “veerkrachtige steden na corona”.
akkoord te gaan met de opgestelde beheersovereenkomst tussen stad Aalst, zoals gevoegd als bijlage, en de potentiële externe beheerder zoals omschreven in artikel 1.
de leden van het college van burgemeester en schepen treden op als jury.
De gemeenteraad besliste in zitting van 27 juni 2023:
- kennis te nemen van het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’, zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Intergem in zitting van 9 mei 2019.
- zijn goedkeuring te hechten aan de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, daaraan verbonden de automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.
En bijgevolg tevens zijn goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de stad Aalst bij de opdrachthoudende vereniging Intergem voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare verlichting en de opdrachthoudende vereniging te verzoeken om de ‘aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting per 1 juli 2023’ voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.
- De inbreng die de stad Aalst heeft gedaan overeenkomstig het artikel 9 van de statuten van Intergem uit te breiden wat betreft:
- De verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - op basis van een inventariswaarde per 31 december 2022 - tegen een inbrengwaarde van 1.189.174 euro in cash (zijnde 25% van de inbrengwaarde) en 3.567.450 euro in OV-aandelen (zijnde 75% van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging Intergem.
De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.
De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris (voor inbrengen die gebeuren per 1 juli 2023 zal dit wat betreft de voorafgaande actuele raming de inventaris zijn op 31 december 2022, waarna deze zal geactualiseerd worden ifv de effectieve datum van toetreding, zijnde 1 juli 2023). De projecten die in 2023 op het grondgebied van de stad Aalst werden geïnitieerd en heden nog niet gefactureerd werden aan de stad Aalst, zullen integraal worden opgenomen in het aanbod “Fluvius openbare verlichting" en de voorgestelde werkwijze.
- De distributienetbeheerder zal het nodige doen om de vereiste vennootschapsrechtelijke formaliteiten te vervullen die een inbreng met zich meebrengt en om het deelnemersregister bij de statuten dienovereenkomstig aan te passen.
- De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur aan te duiden om als gevolmachtigde van de stad Aalst de authentieke akte te ondertekenen alsook de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte. Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen, overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet over het lokaal bestuur, schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn/haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.
- Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de opdrachthoudende vereniging Intergem, (in pdf-versie) uitsluitend via e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De Raad van Bestuur van Intergem besliste op 26 oktober 2023 tot aanpassing van het vermogen per 14 december 2023 ten bedrage van 3.567.450,00 EUR door middel van 142.698 Aov-aandelen.
De Buitengewone Algemene Vergadering van Intergem besliste op 14 december 2023 de stad Aalst als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting te aanvaarden met ingang van 14 december 2023.
Gelet op het inbrengverslag van de Raad van Bestuur van Intergem, het inbrengverslag van de commissaris en notulen van de Buitengewone Algemene Vergadering van 14 december 2023 (onderhands op 14 december 2023 en notarieel verleden op 22 december 2023) waarbij de inbreng voor de stad Aalst bestaat uit een definitieve inbrengwaarde van 4.756.623,69 EUR, vertegenwoordigd door 142.698 aantal aandelen Aov en 1.189.173,69 EUR cash.
Het cashgedeelte werd door Intergem gestort op 15 december 2023 op rekening van de stad Aalst.
De financieel directeur wordt hiervoor kwijting gevraagd.
Het ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de verhoging van het eigen vermogen werd overgemaakt op 26 februari 2024.
Intergem stuurde het voorstel om deze notariële akte te verlijden op donderdag 23 mei 2024 om 14u00 in het regiogebouw te Erembodegem, Industrielaan 2 te 9320 Erembodegem (Aalst).
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 11 maart 2024 kennis te nemen van de inbreng in natura naar aanleiding van de toetreding voor de activiteit openbare verlichting tot Intergem op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte opgemaakt door notaris Xavier Desmet, met standplaats te Antwerpen.
In zelfde zitting werd beslist de ontwerpakte ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
De bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’ zoals goedgekeurd op de raad van bestuur van Intergem heeft in zitting van 9 mei 2019.
kennis te nemen van de beslissing van de Buitengewone Algemene Vergadering van Intergem van 14 december 2023 houdende de aanvaarding van de toetreding per 14 december 2023 van de stad Aalst voor de activiteit openbare verlichting tot Intergem en van de ermee gepaard gaande aanpassing van het vermogen ingevolge de beslissing van de Buitengewone Vergadering van 14 december 2023
haar goedkeuring te hechten aan het ontwerp van notariële akte houdende formalisering van hogervermelde inbreng in natura
de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur aan te duiden om als gevolmachtigde van de stad Aalst de authentieke akte te ondertekenen op 23 mei 2024 om 14u00 in het regiogebouw te Erembodegem, Industrielaan 2 te 9320 Erembodegem (Aalst)
Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen, overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet over het lokaal bestuur, schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn/haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen alsook kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Intergem, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
In zitting van 16 maart 2018 besliste het college van burgemeester en schepenen om over te gaan tot de aankoop van een woning met aanhorigheden en grond te Baardegem-Aalst, Baardegem-Dorp 59, kadastraal gekend als sectie C, nummers 164/R, 164M,188/L en 188/P, voor een totale kadastrale oppervlakte van 1.908,00 m², jegens de familie Fies in het kader van de aanleg van een parking langs de N411 te Baardegem.
Intussen werd door de stad Aalst een parking met groenvoorzieningen aangelegd. Deze parking bewijst dagelijks haar nut en zorgt ervoor dat ook bij activiteiten in het weekend er geen hinder ontstaat.
Bij de onderhandelingen inzake de aankoop werd de belofte gedaan dat de parking een naam zou krijgen die verwees naar de molenaarsactiviteit van de verkopers (MOLENS FIES). Tot op heden is er evenwel nog geen actie ondernomen om op de parking een verwijzing naar de molenaarsactiviteit te voorzien.
Vanuit de Dorpsraad stelt men de vraag of er op de site een totem (dubbelwandige plaat) in cortenstaal mag worden geplaatst waar duidelijk op staat vermeld dat het achterliggende terrein een openbare parking is (bezoekers twijfelen soms nog wat) en waarop de naam “Molens Fies” wordt vermeld.
De Baardegemse Dorpsraad heeft een ontwerp laten maken en een offerte gevraagd bij een firma die dit kan realiseren en is bereid om de kost hiervan (aanmaken en plaatsing) volledig te dragen. Onderhoud en herstelling zullen hierbij ook ten laste liggen van de Dorpsraad.
Hiervoor moet een gebruiksovereenkomst tussen Dorpsraad Baardegem en de stad Aalst worden opgemaakt. De duur van deze overeenkomst bedraagt 9 jaar en zal hierna geëvalueerd worden.
In zitting van 8 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om een gebruiksovereenkomst op te maken tussen Dorpsraad Baardegem en de stad Aalst voor het plaatsen van een totem op parking Molens Fies te Baardegem-Aalst, Baardegem-Dorp 59.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in de zitting van 04/03/2024 kennis genomen van de gebruiksovereenkomst.
Artikel 56 van het decreet Lokaal Bestuur.
De gebruiksovereenkomst voor het plaatsen van een totem op parking Molens Fies te Baardegem-Aalst, Baardegem-Dorp 59 voor een periode van 9 jaar goed te keuren.
De heer David Coppens, voorzitter gemeenteraad, samen met de heer Wim Leerman, algemeen directeur, of hun vervangers, aan te stellen als verschijners namens de stad bij het ondertekenen van voormelde overeenkomst.
Op 19 december 2023 heeft de gemeenteraad het grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing / rooilijnplan van gemeenteweg Restert, buurtweg 81 te Nieuwerkerken voorlopig vastgesteld en het college van burgemeester en schepenen de opdracht gegeven het openbaar onderzoek houdende gedeeltelijke opheffing en rooilijnplan van gemeenteweg Restert, buurtweg 81 te Nieuwerkerken te organiseren binnen een ordetermijn van 30 dagen na voorlopige vaststelling. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door:
1° aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, gewijzigde of verplaatste wegdeel;
2° een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad;
3° een bericht in het Belgisch Staatsblad;
4° een afzonderlijke mededeling die met een beveiligde zending wordt gestuurd naar de woonplaats van de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan;
5° een afzonderlijke mededeling aan de aanpalende gemeenten, als de weg paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding;
6° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement;
7° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;
8° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van openbaar vervoer.
De aankondiging, vermeld in het eerste lid, vermeldt minstens:
1° de locatie waar de beslissing tot voorlopige vaststelling en het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan ter inzage liggen;
2° de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;
3° het adres waar de opmerkingen en bezwaren naartoe gestuurd moeten worden of worden afgegeven, en de te volgen formaliteiten.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting dd. 29/01/2024 het openbaar onderzoek aangaande het grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing / rooilijnplan van gemeenteweg Restert, buurtweg 81 te Nieuwerkerken, te openen op 05 februari 2024 en het dossier samen met het ontwerpplan ter inzage te leggen aan de balie Bouwen en wonen van het administratief centrum en op de website van de stad, gedurende 30 dagen.
Het openbaar onderzoek liep van 5 februari tot en met 5 maart 2024.
Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 11 maart 2024 het openbaar onderzoek aangaande het rooilijnplan van de gemeenteweg Restert, buurtweg 81 te Nieuwerkerken, te sluiten, het proces-verbaal van het sluiten van het onderzoek en het getuigschrift van ruchtbaarheid op te stellen. Het college van burgemeester en schepenen besliste in dezelfde zitting het ontwerp van rooilijnplan voor de gemeenteweg Restert, buurtweg 81 te Nieuwerkerken voor definitieve vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.
Decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.
De bepalingen Decreet lokaal bestuur
het grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing / rooilijnplan van gemeenteweg Restert, buurtweg 81 te Nieuwerkerken, zoals gevoegd als bijlage, definitief vast te stellen.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in zitting van 26 augustus 2002 de verkavelingsvergunning goed voor het terrein te Herdersem, Alfons De Cockstraat, 7°afdeling, sectie A, nummers 495 B, 497 en 509M.
In deze vergunning werd opgenomen:
" De gemeenteraad heeft in zitting van 29 januari 2002 het volgende beslist:
Artikel 1: goedkeuring te verlenen aan het ontwerp voor de uitvoering van een verkeersweg, riolerings- en uitrustingswerken binnen de ontworpen verkaveling gelegen te 9310 Herdersem, Alfons De Cockstraat, 7de afdeling, sectie A, nrs. 509m2, 495b, 497
...
Het eigendom van de aan te leggen verkeersweg en bijhorende nutsvoorzieningen,alsook de gronden waarop ze zijn aangelegd of geplaatst, moeten door de aanvrager vrij en onbelast aan het stadsbestuur worden afgestaan en dit zonder kosten voor de stad op een door het stadsbestuur vast te stellen datum."
Notaris Elsje Vanderlinden, geassocieerd notaris te Gent, bezorgde ons de ontwerpakte kosteloze grondafstand van een perceel wegenis, te Herdersem, Vlasstraat, kadastraal gekend 7°afdeling, sectie A, nummer 509 P2 P0000, met een gemeten oppervlakte van 3386,08 m², om in te lijven in het openbaar domein van de stad Aalst.
Deze overdracht is in hoofde van de stad kosteloos en kan worden aanvaard.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 11 maart 2024 kennis te nemen van de kosteloze grondafstand in voordeel van de stad, van een perceel wegenis, te Herdersem, Vlasstraat, kadastraal gekend 7°afdeling, sectie A, nummer 509 P2 P0000, met een gemeten oppervlakte van 3386,08 m², om in te lijven in het openbaar domein van de stad Aalst, op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte opgemaakt door notaris Elsje Vanderlinden, geassocieerd notaris te Gent
In zelfde zitting werd beslist de ontwerpakte ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
In het dossier worden de ontwerpakte en opmetingsplan toegevoegd.
om reden van openbaar nut over te gaan tot de kosteloze grondafstand in voordeel van de stad, van een perceel wegenis, te Herdersem, Vlasstraat, kadastraal gekend 7°afdeling, sectie A, nummer 509 P2 P0000, met een gemeten oppervlakte van 3386,08 m², om in te lijven in het openbaar domein van de stad Aalst, op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte opgemaakt door notaris Elsje Vanderlinden, geassocieerd notaris te Gent
de heer David Coppens, voorzitter gemeenteraad, samen met de heer Wim Leerman, algemeen directeur, of hun vervangers, aan te stellen als verschijners namens de stad bij het verlijden van voormelde akte
De voorliggende aanvraag voorziet in de aanleg van openbare ruimte waarvan de stad Aalst, na aanleg ervan, het beheer zal overnemen.
De projectzone bestaat uit meerdere gronden gelegen in een binnengebied omsloten door de tuinzones van woningen gelegen langsheen de Nederveldstraat, Hof Ten Bergestraat en Langestraat in de oostelijke rand van het centrum van de stad Aalst. De bewuste projectzone heeft een onregelmatige vorm, beschikt over een oppervlakte van +/- 8.700 m² en sluit via een strook in het westen aan op de Nederveldstraat. In het noorden van de projectzone loopt de voetweg nr. 104 met wettelijke breedte van 1,00 m. In de feiten is deze voetweg op de meeste plaatsen breder. De bewuste voetweg is aangelegd in betonstraatstenen en wordt via een paal-draadafsluiting van de rest van de projectzone gescheiden. Verspreid over de projectzone bevinden zich een aantal (vervallen) gebouwen. Daarnaast is het eigendom ook plaatselijk begroeid met (verwilderde) bomen, struiken en hagen. In de projectzone werd recent en plaatselijk ook grond/steenpuin gestort.
Met het oog op het verkavelen van de gronden worden eerst [1] de aanwezige bomen, struiken en hagen, [2] de hopen grond/steenslag en [3] de gebouwen verwijderd.
Vervolgens voorziet de aanvraag in het aanleggen van wegen, waarvan het de bedoeling is om deze, samen met de zone van de bestaande voetweg nr. 104, over te dragen naar het openbaar domein. Concreet bestaan deze wegen uit de volgende onderdelen:
De eerste zijweg staat via een voet-/fietspad in klinkers (breedte 2,00 m) in verbinding met de bestaande voetweg nr. 104. De zone ten noorden van de locatie waar de zijwegen aansluiten op de hoofdweg worden verhard in kasseien (eerste zijweg) of grindgazon (tweede zijweg).
De zone over te dragen naar het openbaar domein wordt in de aanvraag aangeduid als lot 21. In het noorden van het lot 21 loopt de bestaande voetweg nr. 104.
Verspreid over de te verkavelen gronden worden in totaal 20 loten (loten 1 t.e.m. 20), elk bestemd voor een ééngezinswoning type gesloten en halfopen bebouwing, voorzien, alsook een gemeenschappelijk zone (lot 23) bestemd voor het plaatsen van fietsen, het inzamelen van afval en/of het plaatsen van nutsvoorzieningen. Tot slot wordt op de te verkavelen gronden eveneens een parkeerhaven (loten 22 en 24 t.e.m. 43) voorzien. Deze parkeerhaven wordt ingeplant in de zone tussen de hoofdweg op het lot 21 (noorden en oosten), het lot 1 (zuiden) en het links aanpalende perceel met kadastraal nr. 684R9 (westen).
In functie van de aanleg van de wegen (lot 21) , parkeerhaven (loten 22 en 24 t.e.m. 43) en het bouwrijp maken van de overige loten (loten 1 t.e.m. 20 en 23) zal het maaiveld van de te verkavelen gronden plaatselijk gewijzigd worden.Zoals bepaald in artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient de in de aanvraag voorgestelde aanleg van wegen rekening te houden met de principes van artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:
“Artikel 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen”.
Naar aanleiding van het openbaar onderzoek, gehouden van 21-11-2023 t.e.m. 20-12-2023 werden 5 bezwaarschriften ingediend, waarvan 1 petitie. De bezwaren zijn ongegrond gebleken.
De aanvraag werd voor advies voorgelegd zowel aan interne diensten ([1] stedelijke dienst Coördinatie ruimte – Patrimonium [2] dienst Ruimte - Openbare werken, [3] stedelijke dienst Omgevingsbeleid – teams Mobiliteit, Natuur & duurzaamheid en Planning & stadsvernieuwing) als aan externe diensten ([1] Brandweer, Hulpverleningszone Zuid-Oost., [2] Wyre, [3] Fluvius, [4] Proximus, [5] Creat, [6] provincie Oost-Vlaanderen, directie Leefmilieu – dienst Integraal waterbeleid en[7] de gecoro). Deze diensten en instanties brachten een - soms mits voorwaarden - gunstig advies uit. Deze voorwaarden hebben in sommige gevallen betrekking op de in de aanvraag voorgestelde weg- en rioleringsinfrastructuur.
De gemeenteraad zal, voorafgaand aan de beslissing over de zaak der wegen en conform artikel 12 van het decreet houdende de gemeentewegen, het ontwerp van het rooilijnplan definitief vaststellen.
Op 11-03-2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om akkoord te gaan met het ontwerp verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar waarin wordt voorgesteld om een omgevingsvergunning te verlenen in het kader van de voorliggende aanvraag. Een omgevingsvergunning kan evenwel pas worden verleend nadat de gemeenteraad zijn goedkeuring, al dan niet met voorwaarden en/of lasten, heeft verleend aan de in de aanvraag voorgestelde aanleg van de wegenis en de omgevingsaanleg.
Het decreet van 25-04-2014 (en latere wijzigingen) betreffende de omgevingsvergunning. In het bijzonder artikel 31 welke stelt: “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt …”.
Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25-04-2014 betreffende de omgevingsvergunning (hieronder ‘omgevingsvergunningsbesluit’). In het bijzonder artikel 47 welke stelt “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is”.
Het decreet van 03-05-2019 houdende de gemeentewegen. In het bijzonder artikel 12 welke stelt “… § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning …”.
Het ontwerp van rooilijnplan Verkaveling Nederveldstraat horende bij omgevingsvergunning omv 2023097471 definitief vast te stellen.
De wijziging van de gemeenteweg nr 104, ter hoogte van Nederveldstraat te Aalst, en de definitieve vaststelling van het rooilijnplan dienen te gebeuren onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een definitieve vergunning voor het dossier omv 2023097471.
Op 1 januari 2015 werden de kazernes van Aalst ondergebracht in de Hulpverleningszone Zuid-Oost met eigen rechtspersoonlijkheid.
Overeenkomstig artikel 215 van de wet van 15 mei 2007 besliste de zoneraad van de Hulpverleningszone Zuid-Oost in zitting van 30 juni 2017 de overdracht van de kazernes te regelen via een erfpacht van 27 jaar en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015.
Een schattingsverslag werd opgemaakt door landmeter-expert Sarah De Seranno op 10 oktober 2016, waarbij de jaarlijkse canon voor de kazerne Moorsel, Beugemstraat 27 werd bepaald op 12.600,00 EUR.
Bij collegebesluit van de Hulpverleningszone Zuid-Oost van 13 oktober 2017 werden de geassocieerde notarissen Caudron en Herzeel, met standplaats te Erembodegem, aangesteld voor de zone voor de opmaak van de authentieke akten.
In haar schrijven van 15 december 2017 vraagt de Hulpverleningszone Zuid-Oost aan de stad de nodige stappen te ondernemen tot overdracht via erfpacht van de kazernes te Aalst, Vrijheidsstraat 55 en Moorsel, Beugemstraat 27.
Het recht van erfpacht een recht is om het volle genot te hebben van een onroerend goed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van minimaal 27 jaar tot maximaal 99 jaar. Het betreft steeds onroerende goederen, het recht heeft een tijdelijk karakter en de erfpachter dient jaarlijks een vergoeding (= canon of pacht) te betalen aan de eigenaar. Deze vergoeding kan ook éénmalig betaald worden bij aanvang van de erfpacht.
De Stad blijft te allen tijde eigenaar van de gebouwen. Wanneer de Stad de gebouwen wenst te verkopen kan de naakte eigendom worden verkocht terwijl de erfpacht blijft bestaan. Indien de Stad de volle eigendom van de gebouwen wenst te verkopen, dient de erfpacht eerst te worden beëindigd;
In de akte zal worden opgenomen worden dat de erfpacht zal worden beëindigd, wanneer de Hulpverleningszone Zuid-Oost beslist de gebouwen te verlaten voor het einde van de erfpachtperiode;
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 26 februari 2018 om:
- principieel akkoord te gaan met de overdracht van de brandweerkazerne te Aalst, Vrijheidsstraat 55, naar de Hulpverleningszone Zuid-Oost via de vestiging van een recht van erfpacht voor een periode van 27 jaar, met ingang vanaf 1 januari 2015, mits betaling van een jaarlijkse canon van 75 150 EUR, waarbij de erfpacht kan worden beëindigd na minnelijke overeenkomst. In de akte zal opgenomen worden dat de erfpacht zal worden beëindigd, wanneer de Hulpverleningszone Zuid‑Oost beslist de gebouwen te verlaten voor het einde van de erfpachtperiode;
- principieel akkoord te gaan met de overdracht van de brandweerkazernes te Moorsel, Beugemstraat 27 naar de Hulpverleningszone Zuid-Oost via de vestiging van een recht van erfpacht voor een periode van 27 jaar, met ingang vanaf 1 januari 2015, mits betaling van een jaarlijkse canon van 12 600 EUR, waarbij de erfpacht kan worden beëindigd na minnelijke overeenkomst. In de akte zal opgenomen worden dat de erfpacht zal worden beëindigd, wanneer de Hulpverleningszone Zuid‑Oost beslist de gebouwen te verlaten voor het einde van de erfpachtperiode;
- de vestigingen van erfpacht van de in artikel 1 en 2 bedoelde percelen voor te leggen aan de gemeenteraad;
In zelfde zitting werd beslist het kantoor van geassocieerde notarissen Caudron en Herzeel, met standplaats te Erembodegem, aan te stellen als instrumenterend notaris voor de Stad Aalst, om de ontwerpen van akte voor te bereiden die aan de gemeenteraad zullen worden voorgelegd en om na goedkeuring van de vestigingen van erfpacht door de gemeenteraad, de authentieke akten te verlijden.
De gemeenteraad besliste in zitting van 18 december 2018:
-principieel akkoord te gaan met de overdracht van de brandweerkazerne te Aalst, Vrijheidsstraat 55, naar de Hulpverleningszone Zuid-Oost via de vestiging van een recht van erfpacht voor een periode van 27 jaar, met ingang vanaf 1 januari 2015, mits betaling van een jaarlijkse canon van 75 150 EUR, waarbij de erfpacht kan worden beëindigd na minnelijke overeenkomst. In de akte zal opgenomen worden dat de erfpacht zal worden beëindigd, wanneer de Hulpverleningszone Zuid‑Oost beslist de gebouwen te verlaten voor het einde van de erfpachtperiode
- principieel akkoord te gaan met de overdracht van de brandweerkazernes te Moorsel, Beugemstraat 27 naar de Hulpverleningszone Zuid-Oost via de vestiging van een recht van erfpacht voor een periode van 27 jaar, met ingang vanaf 1 januari 2015, mits betaling van een jaarlijkse canon van 12 600 EUR, waarbij de erfpacht kan worden beëindigd na minnelijke overeenkomst. In de akte zal opgenomen worden dat de erfpacht zal worden beëindigd, wanneer de Hulpverleningszone Zuid‑Oost beslist de gebouwen te verlaten voor het einde van de erfpachtperiode
Notariskantoor Caudron, Herzeel en Breckpot bezorgde de ontwerpakte inzake.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 26 februari 2024 kennis te nemen van de overdracht van de brandweerkazerne te Moorsel, Beugemstraat 27 naar de Hulpverleningszone Zuid-Oost via de vestiging van een recht van erfpacht voor een periode van 27 jaar, met ingang vanaf 1 januari 2015, mits betaling van een jaarlijkse canon van 12 600 EUR, op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte van notariskantoor Caudron, Herzeel en Breckpot, geassocieerde notarissen met zetel te Erembodegem.
In zelfde zitting werd beslist voormelde ontwerpakte ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
De bepalingen van het decreet lokaal bestuur
akkoord te gaan met de overdracht van de brandweerkazerne te Moorsel, Beugemstraat 27 naar de Hulpverleningszone Zuid-Oost via de vestiging van een recht van erfpacht voor een periode van 27 jaar, met ingang vanaf 1 januari 2015, mits betaling van een jaarlijkse canon van 12 600 EUR, op basis van de voorwaarden opgenomen in de ontwerpakte van notariskantoor Caudron, Herzeel en Breckpot, geassocieerde notarissen met zetel te Erembodegem
de heer David Coppens, voorzitter gemeenteraad, samen met de heer Wim Leerman, algemeen directeur, of hun vervangers, aan te stellen als verschijners namens de stad bij het verlijden van voormelde akte.
Stafdienst Coördinatie Ruimte neemt via autonome procedure het initiatief voor de gedeeltelijke wijziging van de gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 te Nieuwerkerken.
Gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 vormt de verbinding tussen de verbinding tussen Kraaiwinkellos (Gemeenteweg 43, Nieuwerkerken), Kraaiwinkelstraat (Gemeenteweg 20, Nieuwerkerken), Papaverstraat (Gemeenteweg 19, Nieuwerkerken) en Terrenhoutweg (Gemeenteweg 91, Nieuwerkerken). Het te verplaatsen gedeelte van de gemeenteweg loopt op de percelen kadastraal gekend als Aalst afdeling 13, Sectie B, percelen 1246, 1247c, 1247/02, 1130e.
Verklarende nota van de verplaatsing in bijlage.
Overzicht situatieschets:
Artikel 14 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt dat gemeentewegen alleen kunnen opgeheven worden door een bestuurlijke beslissing ter uitvoering van dit decreet en kunnen niet verdwijnen door niet-gebruik.
Conform artikel 16 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019 werden de nodige maatregelen genomen voor de opmaak van de gemeentelijke rooilijnplannen. Het grafisch plan tot gedeeltelijke wijziging / het rooilijnplan van de gemeenteweg wordt ter goedkeuring en voorlopige vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad dient te oordelen over de wenselijkheid van de opheffing van gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 te Nieuwerkerken.
De gemeenteraad, bij vaststelling dat er sprake is van een dertigjarig niet-gebruik door het publiek, oordeelt over de wenselijkheid van de opheffing van de gemeenteweg of het deel ervan, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6. Een eventuele opheffingsprocedure verloopt overeenkomstig afdeling 3.
De gemeenteraad moet minimaal rekening houden met volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige
generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Indien de gemeenteweg wordt gewijzigd, zijn de bezwaarde percelen een meerwaardevergoeding verschuldigd aan de Stad. De meerwaardevergoeding wordt berekend door de landmeter-expert die het grafisch plan tot gedeeltelijke wijziging / het rooilijnplan van de gemeenteweg heeft opgemaakt.
Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 11 maart 2024 kennis van het grafisch plan tot gedeeltelijke opheffing / rooilijnplan van de gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 te Nieuwerkerken. In zelfde zitting werd beslist het grafisch plan ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Werkgroep gemeentewegen: Gunstig advies voor gedeeltelijke wijziging van de gemeenteweg.
Decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.
De bepalingen Decreet lokaal bestuur
principieel akkoord te gaan met het de opheffing van de gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 te Nieuwerkerken.
het grafisch plan tot gedeeltelijke verplaatsing / het rooilijnplan van de gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 te Nieuwerkerken voorlopig vast te stellen en het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven het openbaar onderzoek houdende de opheffing en rooilijnplan van gemeenteweg Pennewegje, buurtweg 92 te Nieuwerkerken te organiseren.
De stad Aalst heeft de pastorijen van Baardegem en Meldert, die zij in eigendom heeft, nu sedert een aantal jaren al in de markt willen zetten.
De afgelopen jaren werd voor de beide pastorijen een tweetal keren een procedure opgestart met het oog op het toekennen van een concessie in beide gebouwen, zonder dat dit evenwel tot een toekenning heeft geleid.
De wil tot vermarkting bleef evenwel bestaan. Gegeven onder meer het historisch karakter van de beide gebouwen zou bij een toewijzing zonder vervreemding een project met een maatschappelijke meerwaarde vanwege de kandidaat-gebruiker een voorwaarde voor toekenning zijn.
De vraag werd gesteld onder welke juridische vorm de gebruiker dit project zou moeten uitvoeren: de voorheen gekozen concessie van openbare dienst of een erfpacht?
Bovendien was er voor beide gebouwen het gegeven dat ze niet in een optimale staat verkeren en er aanzienlijke renovatiewerken dienen uitgevoerd te worden voordat ze voor gebruik klaar zijn. De middelen voor deze renovaties zijn niet voorzien bij de stad Aalst. Ze zullen bijgevolg moeten gedragen worden door de aangewezen gebruiker.
Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 11 januari 2021 principieel akkoord met het in de markt zetten van de pastorij van Meldert en de pastorij van Baardegem via een procedure met twee types van voorstellen: namelijk erfpacht of aankoop.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 25 april 2022 om over te gaan tot opmaak van een dossier voor vermarkting van de pastorij Meldert en Baardegem door middel van een erfpacht waarbij de investeringen gedragen zullen worden door de uitbater.
In zitting van de gemeenteraad van 29 november 2022 werden de leidraden tot een erfpacht met open oproep voor beide pastorijen goedgekeurd.
Door het team overheidsopdrachten werd na het verlopen van de uiterste inschrijvingsdatum vastgesteld dat er geen offertes waren ingediend, hetgeen uiteraard betekent dat binnen het kader van onderhavige procedure er hoe dan ook geen toewijzing van de erfpacht kan gebeuren.
De piste van concessie en erfpacht werden verlaten en het dossier werd opgestart om beide pastorijen te verkopen via biddit.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 5 juni 2023:
- principieel akkoord te gaan met de opstart van de verkoopprocedure via biddit van de pastorij te Baardegem exclusief de tuin en exclusief de polyvalente zaal
- principieel akkoord te gaan met de opstart van de verkoopprocedure via biddit van de pastorij te Meldert inclusief de tuin
- de minimale verkoopprijs te laten bepalen door een landmeter-expert en deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 26 juni 2023 notaris Lien Couck, met standplaats te Aalst, aan te stellen als instrumenterend notaris voor de stad voor de opmaak van het lastenkohier voor verkoop via biddit van de pastorij te Baardegem exclusief de tuin en exclusief de polyvalente zaal.
Landmeetkantoor Claeyssens en Couckuyt bezorgde het schattingsverslag, waarin de instelprijs voor openbare verkoop van de pastorij van Baardegem werd geraamd op 235.000,00 EUR.
De vzw Faubourg-Baardegem, in oprichting, nam contact op met de stadsdiensten en diende een dossier in met de motivatie om de pastorij onderhands aan te kopen. Zij wensen de voormalige pastorij aan te kopen voor 236.000,00 EUR.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 11 maart 2024 principieel akkoord te gaan met de onderhandse verkoop van de voormalige pastorij te Baardegem, exclusief de tuin en exclusief de polyvalente zaal, kadastraal gekend 9°afdeling, sectie C, deel van nummer 349E, lot 1A en 1B van het het plan, met een oppervlakte van 331,00 m², voor de prijs van 236.000,00 EUR, aan de vzw Faubourg-Baardegem, in oprichting, en principieel akkoord te gaan met de opname van een terugkooprecht, in het geval er niet wordt voldaan aan de afspraken en engagementen voor vzw Faubourg-Baardegem, in oprichting.
De bepalingen Decreet lokaal bestuur
akkoord te gaan met de onderhandse verkoop van de voormalige pastorij te Baardegem, exclusief de tuin en exclusief de polyvalente zaal, kadastraal gekend 9°afdeling, sectie C, deel van nummer 349E, lot 1A en 1B van het het plan, met een oppervlakte van 331,00 m², voor de prijs van 236.000,00 EUR, aan de vzw Faubourg-Baardegem, in oprichting.
akkoord te gaan met de opname van een terugkooprecht, in het geval er niet wordt voldaan aan de afspraken en engagementen voor vzw Faubourg-Baardegem, in oprichting.
notaris Lien Couck, met standplaats te Aalst, aan te stellen als instrumenterend notaris voor de stad
de inkomsten op te nemen in budget 2024, MJP5753 - AC000285 - 0050-63-2210000
Op 27 juni 2023 besliste de gemeenteraad om toe te treden tot kandidaat Nationaal Park Scheldevallei.
Op vrijdag 13 oktober 2023 besliste de Vlaamse regering om 3 nieuwe Nationale parken op te richten. Nationaal Park Scheldevallei is er één van.
Hiervoor wordt een nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei opgericht. De oprichtingsakte met statuten wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden, provincieraden of besturen van de toegetreden leden. Deze statuten zijn opgesteld op basis van de vennootschappenwet, het parkendecreet, de goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst en het erkenningsbesluit. Zoals beslist in de stuurgroep kandidaat Nationaal Park Scheldevallei zijn de statuten ook opgesteld in lijn met de wettelijke verplichtingen met zo min mogelijk extra bepalingen.
De overige afspraken zullen worden geregeld via een intern reglement om flexibiliteit in de werking toe te staan. Dit intern reglement zal door het Bestuursorgaan worden goedgekeurd na oprichting van de vzw Nationaal Park Scheldevallei.
De gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp van oprichtingsakte van de vzw Nationaal Park Scheldevallei goed te keuren en de stad aan te duiden als stichtend lid van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei
De gemeenteraad dient ook:
De college van burgemeester en schepenen stelt voor om Caroline De Meerleer af te vaardigen als gemandateerde vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering en Katrien Beulens als gemandateerde vertegenwoordiger in het Bestuursorgaan van de vzw Nationaal Park Scheldevallei.
keurt de ontwerp oprichtingsakte van de vzw Nationaal Park Scheldevallei, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit, goed en gaat akkoord met de aanduiding van de stad als stichtend lid van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei.
duidt schepen Caroline De Meerleer aan als gemandateerde vertegenwoordiger in de Algemene vergadering van de vzw Nationaal Park Scheldevallei.
duidt schepen Katrien Beulens aan als gemandateerde vertegenwoordiger in het Bestuursorgaan van de vzw Nationaal Park Scheldevallei.
duidt schepen Caroline De Meerleer aan om de gemeente te vertegenwoordiger als stichtend lid van de nieuwe vzw Nationaal Park Scheldevallei en de oprichtingsakte te ondertekenen op de oprichtingsvergadering op dinsdag 2 april 2024.
Op vraag van de wijkdienst van de lokale politie wordt een aanvullend reglement opgemaakt voor het wegverkeer in de omgeving van Meldert-Dorp (meer bepaald de straten Meldert-Dorp, Stevensveldstraat, Eeckhoutstraat, Putstraat, Kempinnestraat). Er ontbreken in deze straten een aantal verkeersborden of er werden borden geplaatst die niet correct zijn, wat zorgt voor een onduidelijke verkeerssituatie.
Om deze borden correct te kunnen plaatsen, dienen eerst de verschillende aanvullende reglementen voor deze straten te worden goedgekeurd.
Vermits al deze straten deel uitmaken van een dorpskern, wordt overkoepelend voor deze straten ook de zone 30 beschreven in een apart aanvullend reglement (zie bijgevoegd plan ter verduidelijking), net als de tonnagebeperking (zie bijgevoegd plan ter verduidelijking). Bij het omschrijven van de tonnagebeperking wordt rekening gehouden met de transportfirma P.D.G., gelegen in de Stevensveldstraat. De tonnagebeperking geldt niet voor plaatselijk verkeer (cfr. Wegcode art. 2.47: “Plaatselijk verkeer” of “plaatselijke bediening”: de voertuigen van de bewoners en hun bezoekers, de voertuigen voor levering inbegrepen, de voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer, de voertuigen voor onderhoud en toezicht, wanneer de aard van hun opdracht dit rechtvaardigt, de prioritaire voertuigen bedoeld in artikel 37 en fietsers en ruiters).
Advies dienst Verkeersadvies, PZ Aalst: gunstig advies.
Nieuwe gemeentewet (KB 24/06/1988)
decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017
wet betreffende de politie over het wegverkeer (wegverkeerswet - Wet van 16 maart 1968)
wegcode - Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
code van de wegbeheerder - ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
specifiek voor aanvullende reglementen op het wegverkeer (= politieverordeningen m.b.t. het wegverkeer voor wat betreft permanente of periodieke verkeerssituaties)
decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens (16 mei 2008)
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens van 23 januari 2009
Het aanvullend reglement betreffende zone 30 in omgeving Meldert-Dorp goed te keuren.
Het aanvullend reglement betreffende tonnagebeperking in omgeving Meldert-Dorp goed te keuren.
Het aanvullend reglement voor Meldert-Dorp, gemeenteweg te Aalst, goed te keuren.
Het aanvullend reglement voor Stevensveldstraat, gemeenteweg te Aalst, goed te keuren.
Het aanvullend reglement voor Kempinnestraat, gemeenteweg te Aalst, goed te keuren.
Het aanvullend reglement voor Eeckhoutstraat, gemeenteweg te Aalst, goed te keuren.
Het aanvullend reglement voor Putstraat, gemeenteweg te Aalst, goed te keuren.
De voorliggende aanvraag voorziet in de aanleg van openbare ruimte waarvan de stad Aalst, na aanleg ervan, het beheer zal overnemen.
De projectzone bestaat uit meerdere gronden gelegen in een binnengebied omsloten door de tuinzones van woningen gelegen langsheen de Nederveldstraat, Hof Ten Bergestraat en Langestraat in de oostelijke rand van het centrum van de stad Aalst. De bewuste projectzone heeft een onregelmatige vorm, beschikt over een oppervlakte van +/- 8.700 m² en sluit via een strook in het westen aan op de Nederveldstraat. In het noorden van de projectzone loopt de voetweg nr. 104 met wettelijke breedte van 1,00 m. In de feiten is deze voetweg op de meeste plaatsen breder. De bewuste voetweg is aangelegd in betonstraatstenen en wordt via een paal-draadafsluiting van de rest van de projectzone gescheiden. Verspreid over de projectzone bevinden zich een aantal (vervallen) gebouwen. Daarnaast is het eigendom ook plaatselijk begroeid met (verwilderde) bomen, struiken en hagen. In de projectzone werd recent en plaatselijk ook grond/steenpuin gestort.
Met het oog op het verkavelen van de gronden worden eerst [1] de aanwezige bomen, struiken en hagen, [2] de hopen grond/steenslag en [3] de gebouwen verwijderd.
Vervolgens voorziet de aanvraag in het aanleggen van wegen, waarvan het de bedoeling is om deze, samen met de zone van de bestaande voetweg nr. 104, over te dragen naar het openbaar domein. Concreet bestaan deze wegen uit de volgende onderdelen:
De eerste zijweg staat via een voet-/fietspad in klinkers (breedte 2,00 m) in verbinding met de bestaande voetweg nr. 104. De zone ten noorden van de locatie waar de zijwegen aansluiten op de hoofdweg worden verhard in kasseien (eerste zijweg) of grindgazon (tweede zijweg).
De zone over te dragen naar het openbaar domein wordt in de aanvraag aangeduid als lot 21. In het noorden van het lot 21 loopt de bestaande voetweg nr. 104.
Verspreid over de te verkavelen gronden worden in totaal 20 loten (loten 1 t.e.m. 20), elk bestemd voor een ééngezinswoning type gesloten en halfopen bebouwing, voorzien, alsook een gemeenschappelijk zone (lot 23) bestemd voor het plaatsen van fietsen, het inzamelen van afval en/of het plaatsen van nutsvoorzieningen. Tot slot wordt op de te verkavelen gronden eveneens een parkeerhaven (loten 22 en 24 t.e.m. 43) voorzien. Deze parkeerhaven wordt ingeplant in de zone tussen de hoofdweg op het lot 21 (noorden en oosten), het lot 1 (zuiden) en het links aanpalende perceel met kadastraal nr. 684R9 (westen).
In functie van de aanleg van de wegen (lot 21) , parkeerhaven (loten 22 en 24 t.e.m. 43) en het bouwrijp maken van de overige loten (loten 1 t.e.m. 20 en 23) zal het maaiveld van de te verkavelen gronden plaatselijk gewijzigd worden.
Zoals bepaald in artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning dient de in de aanvraag voorgestelde aanleg van wegen rekening te houden met de principes van artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:
“Artikel 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen”.
Naar aanleiding van het openbaar onderzoek, gehouden van 21-11-2023 t.e.m. 20-12-2023 werden 5 bezwaarschriften ingediend, waarvan 1 petitie. De bezwaren zijn ongegrond gebleken.
De aanvraag werd voor advies voorgelegd zowel aan interne diensten ([1] stedelijke dienst Coördinatie ruimte – Patrimonium [2] dienst Ruimte - Openbare werken, [3] stedelijke dienst Omgevingsbeleid – teams Mobiliteit, Natuur & duurzaamheid en Planning & stadsvernieuwing) als aan externe diensten ([1] Brandweer, Hulpverleningszone Zuid-Oost., [2] Wyre, [3] Proximus, [4] Creat, [5] provincie Oost-Vlaanderen, directie Leefmilieu – dienst Integraal waterbeleid en [6] de gecoro). Deze diensten en instanties brachten een - soms mits voorwaarden - gunstig advies uit. Deze voorwaarden hebben in sommige gevallen betrekking op de in de aanvraag voorgestelde weg- en rioleringsinfrastructuur.
De gemeenteraad zal, voorafgaand aan de beslissing over de zaak der wegen en conform artikel 12 van het decreet houdende de gemeentewegen, het ontwerp van het rooilijnplan definitief vaststellen.
Het decreet van 25-04-2014 (en latere wijzigingen) betreffende de omgevingsvergunning. In het bijzonder artikel 31 welke stelt: “§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt …”.
Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25-04-2014 betreffende de omgevingsvergunning (hieronder ‘omgevingsvergunningsbesluit’). In het bijzonder artikel 47 welke stelt “Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is”.
Het decreet van 03-05-2019 houdende de gemeentewegen. In het bijzonder artikel 12 welke stelt “… § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning …”.
De goedkeuring te verlenen aan de in de aanvraag voorgestelde aanleg van de wegenis en de omgevingsaanleg dat zal worden ingelijfd bij het openbaar domein zoals opgenomen in de aanvraag voor een omgevingsvergunning (2023097471) ingediend door MOLI INVEST BVBA , de heer Andy Moens, Beekveldstraat 74, 9300 Aalst voor het verkavelen van gronden in functie van een woonproject (voor o.a. 20 eengezinswoningen type gesloten/halfopen bebouwing) met weg- en omgevingsaanleg (rooien bomen, wijzigen reliëf), gelegen te 9300 Aalst, Nederveldstraat, 4de afdeling, sectie E, nummers 684C10, 684H6, 685G, 686W2, 686X2, 687P2 en 687Y2.
Aan deze goedkeuring de volgende voorwaarden en lasten te koppelen:
Voorwaarden met betrekking tot de wegaanleg
Lasten met betrekking tot de wegaanleg
Gehoord de toelichting en vragen van raadslid Ann Van de Steen.
Recente mediaberichtgeving toont aan dat het nieuwe vervoersplan van De Lijn sinds zijn implementatie honderden klachten heeft gegenereerd van bezorgde burgers over het hele land. Dit wijst op een aanzienlijke ontevredenheid onder de gebruikers en roept vragen op over de effectiviteit en efficiëntie van de aangebrachte wijzigingen.
Ook in Aalst regent het klachten over De Lijn, en meer bepaald in de Arendwijk, was er recentelijk groeiende onrust onder de inwoners. Zij ervaren aanzienlijke overlast als gevolg van de herziene busroutes en het nieuwe circulatieplan. Deze wijzigingen hebben niet alleen geleid tot een verhoogde verkeersdichtheid en geluidsoverlast, maar ook tot bezorgdheid over de veiligheid, met name voor de meest kwetsbare groepen zoals schoolkinderen.
Sinds 2016 is de doorgang van de lijnbussen in de Petrus Van Nuffelstraat, een straat vermoedelijk aangelegd in het begin van de jaren 1930, gestaakt. Een besluit ingegeven door de aftakeling en ouderdom van de straat, waarbij de toegangen voor de bussen ongeschikt werden bevonden en de trottoirs voortdurend beschadigd raakten.
Tot voor kort was de straat dan ook minder belast met verkeer. Het verkeer werd omgeleid waardoor de wijk toegankelijk bleef. De versleten trottoirs en gescheurde muren in de Petrus Van Nuffelstraat vandaag benadrukken opnieuw de noodzaak voor een urgente herziening van het huidige verkeersbeleid. Door het zware verkeer een andere route te laten volgen, kunnen we de straat in ere herstellen en de veiligheid beter garanderen.
De bewoners voelen zich in de steek gelaten en vragen om een heroverweging van de beslissingen die zonder voldoende overleg met de bewoners zijn genomen. Het is duidelijk dat de aanpassingen aan het vervoersnetwerk negatieve gevolgen hebben gehad voor de levenskwaliteit en het welzijn van de bewoners in de Arendwijk.
Daarom vragen wij:
Huishoudelijk reglement gemeenteraad: decretaal vraagrecht - interpellaties
over de interpellatie van raadslid Ann Van de Steen aangaande 'Een daverende onrust in de Petrus Van Nuffelstraat'.
Momenteel is het beheer van het AED-patrimonium versnipperd tussen stad Aalst (staf Strategie - coördinatie noodplanning en dienst Preventie & bescherming), OCMW en SportAG. Binnen een optimalisatieproces, passend binnen de geïntegreerde werking van het LOA+, zal coördinatie noodplanning de regierol inzake opnemen en aldus instaan voor:
- uniform aankoopbeleid
- uniform onderhoudsbeleid
Om hiertoe te komen werd in 2023 een overzicht opgemaakt van alle AED-toestellen en de staat waarin die zich bevinden. Dit overzicht maakt het mogelijk om een toekomstgericht en pro-actief beheer te installeren. Op basis van de conclusies, dringt zich in 2024 een vernieuwing van een deel van het AED-patrimonium van het OCMW en SportAG op. Vele toestellen zijn immers einde garantieperiode & de bereikbaarheid voor de burger (bijvoorbeeld verplaatsing van binnen in gebouwen naar goede buitenlocatie) dient geoptimaliseerd te worden d.m.v. AED-zuilen.
Vervolgens zullen ook alle toestellen toegevoegd worden aan het lopende AED-onderhoudscontract vanuit noodplanning.
Na deze eerste golf van optimalisatie zal er nog een tweede vernieuwing moeten gebeuren in 2026 omdat tegen opnieuw een aantal AED-toestellen aan vervanging toe zijn. Dit betreft voornamelijk het vervangen van de AED-toestellen, de AED-zuilen en -kasten voldoen nog.
Deze acties kaderen binnen de rol van stad Aalst als hartveilige gemeente & worden breder ingebed binnen het globale AED-project waartoe ook het vigerende AED-subsidie-aanbod en toekomstig hernieuwd aanbod van AED-opleidingen toe hoort.
In het kader van de opdracht “Noodplanning. Raamovereenkomst voor de aankoop van AED-toestellen voor een periode van 4 jaar” werd een bestek met nr. 24/MJI-28/24-28 opgesteld. (bijlage)
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 83 188,40 EUR incl. btw over een periode van vier jaar.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143 000 EUR niet) en artikel 43.
Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Het bijzonder bestek met nr. 24/MJI-28/24-28 en de raming voor de opdracht “Noodplanning. Raamovereenkomst voor de aankoop van AED-toestellen voor een periode van 4 jaar”, vast te stellen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 83 188,40 EUR incl. btw over een periode van vier jaar.
Bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van het meerjarenplan 2020-2025 onder budgetlijn MJP005781 – AC000158 – 0430-38/2300000.
De huidige concessieovereenkomst loopt ten einde op 30 juni 2024.
Stad Aalst zoekt een nieuwe exploitant voor de uitbating van de cafetaria en bijhorende lokalen aan de carnavalswerkhallen gelegen aan de Hoge Vesten te Aalst.
Het gebouw dat in concessie gegeven wordt, dient in de eerste plaats een “(t)huis van/voor het Carnaval” te zijn, waar de carnavalsverenigingen maximaal en kwaliteitsvol gebruik van kunnen maken. Tijdens bepaalde periodes van het jaar vermindert de carnavalsactiviteit echter in en rond de hallen, en vindt de stad het belangrijk dat de ruimte óók dán regelmatig gebruikt wordt.
De stad wil dat het gebouw ook doorheen het hele jaar regelmatig en gevarieerd gebruikt wordt.
Een link kan/mag gelegd worden met Carnaval (carnavalstoerisme, rondleidingen …), maar het lijkt duidelijk dat zich hier een ruimer potentieel aandient, mede gelet op de ligging dicht bij het centrum, naast het spoor, de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, de beschikbaarheid over een polyvalente zaal, e.d.
Verder wil de stad meer inzetten op de troeven die de specifieke ligging van het gebouw met zich meebrengt. Het pand ligt pal naast de Leirekensroute, één van de drukst gebruikte fietsroutes, aan het Hoveniersplein, waar allerhande activiteiten doorgaan, in de handelskern van Rechteroever, bij de kaaien, het Werfplein…
De stad vindt het belangrijk dat ook de opportuniteiten in de onmiddellijke omgeving worden benut.
We verwachten van de concessiehouder dat hij een duidelijke visie heeft over de invulling van de concessieopdracht, waarbij hij rekening houdt met de omgeving en de gebruikers.
Sleutelwaarden zijn:
In het kader van de opdracht “Concessie tot uitbating van de cafetaria en bijhorende lokalen aan de carnavalswerkhallen’ werd een leidraad met nummer 23/CON-143 opgemaakt.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van concessie van diensten.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De leidraad met nr. 23/CON-143 voor de opdracht “Concessie tot uitbating van de cafetaria en bijhorende lokalen aan de carnavalswerkhallen ”, zoals gevoegd als bijlage, vast te stellen.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van concessie van diensten.
Volgende doelstelling staat opgenomen in het meerjarenplan van de stad Aalst:
Om deze doelstelling te realiseren werd(en) op:
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Thema Ruimte - dienst Gebouwen en technieken. Restauratie van het Belfort te Aalst” werd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 22 augustus 2022 gegund aan ARTER Architects bvba, Graanmarkt 105 bus 7 te 1000 Brussel.
Volgende werken worden voorzien:
Exterieur:
Algemeen interieur:
Hallenkelder of crypte:
Gelijkvloers:
Eerste verdieping:
Tweede verdieping:
Zolder:
Toren:
Daarnaast zal een museale invulling worden ontworpen en uitgevoerd, onder leiding van de scenograaf. Deze behoort niet tot deze werken.
De uitgave voor de opdracht “Thema Ruimte - dienst Gebouwen en technieken. Restauratie en herinrichting van het belfort te Aalst” wordt voorlopig geraamd op 3 500 000 EUR exclusief btw of 4 235 000 EUR inclusief 21% btw. De exacte raming is in opmaak en zal worden voorgelegd op een volgende zitting van de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling. De mededingingsprocedure met onderhandeling verloopt in twee fases: de selectiefase (voorwerp van de selectieleidraad) en de gunningsfase (op basis van het technisch bestek en aanbestedingsdossier). Na de selectiefase worden de opdrachtdocumenten (bestek en meetstaat) bezorgd aan de geselecteerde aannemers. Het bestek en de meetstaat zijn momenteel in opmaak en zullen op een volgende zitting worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor vaststelling van de voorwaarden.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° a) (onbeschikbaarheid van onmiddellijke oplossingen).
Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De selectievereisten zoals opgenomen in de selectieleidraad voor de opdracht “Thema Ruimte - dienst Gebouwen en technieken. Restauratie en herinrichting van het belfort te Aalst”, vast te stellen. De voorlopige raming bedraagt 3 500 000 EUR exclusief btw of 4 235 000 EUR inclusief 21% btw.
Bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling.
De uitgave voor deze opdracht te voorzien in het investeringsbudget van het meerjarenplan 2020-2025 onder budgetlijn MJP001289 - AC000268 – 0520-23/2210007.
Het Agentschap Innoveren en ondernemen (VLAIO) kent op basis van een aantal wettelijke kwaliteitsvoorwaarden aan publieke en private (her)ontwikkelaars een subsidie toe voor de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen.
Voor de bedrijventerreinen DenderNoord, gelegen in Aalst en Hofstade, werd een voortrajectstudie uitgevoerd. Deze studie vormt een basisdossier dat werd goedgekeurd op 18 april 2016.
Intussen werd met de heraanleg van de bedrijventerreinen gestart cf. de visie uit het voortraject en werden al 4 projecten uitgevoerd: Noord II (Hekkestraat), Noord III (Tragel Hofstade), keerpunt einde Wijngaardveld (rotonde met fietspaden, wadi's en hoogstamboomgaard) en het kruispunt (aansluiting bypass Pierre Corneliskaai, Eendrachtstraat en Victor Bocquéstraat). Deze werkzaamheden aan het openbaar domein werden betoelaagd door VLAIO voor 85%.
De heraanleg van de bedrijvenzones Noord IV en V dient nu opgestart te worden. Nu het RUP DenderNoord is goedgekeurd en de vernieuwing van het viaduct met bypasses N41 zijn afgewerkt, is de tijd rijp om ook deze laatste twee zones aan te pakken.
De voortgang van de herontwikkeling is ook belangrijk om de aanspraak op de subsidies te verzekeren. De herinrichting van het bedrijventerrein (openbaar domein) kan na indiening van een volledig dossier voor 85% betoelaagd worden door de Vlaamse overheid.
De samenwerkingsovereenkomst met SOLVA is gesloten en hun eerste opdracht is om de studieopdracht voor de wegenis- en rioleringswerken en de aanbestedingsprocedure voor de heraanleg op te starten.
In het kader van de opdracht “Thema Ruimte. Dienst Openbare werken. studieopdracht voor herinrichting Noord IV & V: riolerings- en wegenwerken in Wijngaardveld, victor Bocquéstraat, Lion d’Orweg en Eendrachtstraat te Aalst” werd een bestek met nr. 24/I-16 opgesteld.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 742 190,11 EUR exclusief btw of 898 050,03 EUR inclusief 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Het bijzonder bestek met nr. 24/I-16 en de raming voor de opdracht “Thema Ruimte. Dienst Openbare werken. studieopdracht voor herinrichting Noord IV & V: riolerings- en wegenwerken in Wijngaardveld, victor Bocquéstraat, Lion d’Orweg en Eendrachtstraat te Aalst”, opgesteld door de thema Dienstverlening - dienst Financiën - team Overheidsopdrachten worden vastgesteld. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bijzonder bestek en zoals opgenomen in de algemene aannemingsvoorwaarden voor de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 742 190,11 EUR exclusief btw of 898 050,03 EUR inclusief 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van het meerjarenplan 2022-2025 onder budgetlijn actie AC000169 – MJP003239 (deel wegen), actie AC000169 – MJP003325
Het Autonoom Gemeentebedrijf Sport (SportAG) bezorgde de Gouverneur de jaarrekening 2022, vastgesteld op 22 augustus 2023. Conform artikel 235 §4, 3de lid van het decreet over het lokaal bestuur kan er pas kwijting verleend worden aan de bestuurders ná goedkeuring van de rekeningen door de gouverneur.
De jaarrekening 2022 van het autonoom gemeentebedrijf Sport Aalst (SportAG), vastgesteld op 22 augustus 2023, werd goedgekeurd door de Gouverneur bij beslissing d.d. 21 februari 2024.
Dit besluit wordt ter kennis gebracht op de gemeenteraad, overeenkomstig artikel 332, §1, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad gaf op 19 september 2023 zijn gunstig advies voor de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf SportAG. Artikel 243 §2 van het decreet over het lokaal bestuur geeft de gemeenteraad geen goedkeuringsbevoegdheid meer, maar wel de mogelijkheid om een advies uit te brengen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten
Artikels 241, 242 en 243 van het decreet Lokaal bestuur.
Artikel 39 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf SportAG.
De gemeenteraad besliste in zitting van 29 november 2011 een Autonoom Gemeentebedrijf Sport Aalst (SportAG) op te richten waarbij de statuten werden vastgesteld, zoals later gewijzigd. De gemeenteraad heeft in zitting van 24 november 2020 de voorwaarden van de beheersovereenkomst vastgesteld en goedgekeurd.
De raad van bestuur van SportAG heeft op 21 augustus 2023 de jaarrekening 2022 vastgesteld.
Ingevolge het artikel 243 van het decreet voor het Lokaal bestuur geschiedt de externe controle op de autonome gemeentebedrijven vanaf 2014 uitsluitend door één of meer erkende bedrijfsrevisoren; de stad heeft inmiddels ingevolge een overheidsopdracht een bedrijfsrevisor aangesteld.
kennis te nemen van de brief en het besluit van de Gouverneur (ABB) d.d. 20 februari 2024 betreffende de goedkeuring van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf SportAG.
kwijting te geven aan de bestuurders van het SportAG en commissarissen voor de jaarrekening 2022.
Omschrijving
Voorstel tot het invoeren van een apart digitaal meldpunt specifiek voor radicalisering.
Motivatie
Begin deze maand werd er mogelijks een jihadistische terreuraanslag voorkomen onder meer na de arrestatie van een geradicaliseerde 15-jarige woonachtig te Ninove.
De verdachten zouden het in gesprekken hebben gehad over onder meer Islamitische Staat en gewelddadige acties.
Het is een ‘wake-up’call dat we onze aandacht i.v.m. radicalisering niet mogen laten verslappen. In Ninove is er een apart meldingsformulier met betrekking tot het melden van vermoedelijke gevallen van radicalisering. In Aalst is er enkel een “algemeen” meldingsformulier met als meldingsvoorbeelden: “Een verzakking in de straat, onkruid op het fietspad, een omgevallen verkeersbord, waterverontreiniging, een zitbank die stuk is, een beschadiging aan sport- of speelinfrastructuur, …”. Gezien radicalisering toch van een andere ordegrootte is dan de aangehaalde voorbeelden, stel ik voor om een apart digitaal meldpunt – al dan niet anoniem, maar bij voorkeur anoniem – te installeren dat onmiddellijk bij de geschikte opvolgingsambtenaar (bijv. de deradicaliseringsambtenaar) terecht komt.
Voorstel van beslissing
De gemeenteraad vraagt de burgemeester om de nodige handelingen te stellen met het oog op de aanmaak en lancering van een apart digitaal meldpunt specifiek voor radicalisering.
De burgemeester licht toe dat er al een meldpunt voor radicalisering is, maar dat bij de overgang naar de nieuwe website van de Stad de directe toegang naar het meldpunt niet geactiveerd werd. Ondertussen werd het nodige hiervoor gedaan en is het mogelijk, door een klik op de knop 'Maak een melding', een melding aan te maken.
Na de beraadslaging over dit punt zegt raadslid Steve Herman dat hij, gelet op het feit dat het nu opnieuw mogelijk is om een melding m.b.t. radicalisering via de website van de Stad aan te maken, zijn voorstel intrekt.
Huishoudelijk reglement gemeenteraad: toegevoegde punten van raadsleden
de intrekking van het voorstel van raadslid Steve Herman.