Het 'lokaal activeringspact' is erop gericht om lokale besturen die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, financieel te ondersteunen. Het doel is om de uitstroom naar werk van leefloongerechtigden in Vlaanderen te bevorderen. De verdeling van de middelen over de gemeenten gebeurt proportioneel met het aantal leefloongerechtigden.
Het maximale bedrag waarop stad Aalst aanspraak kan maken binnen het LAP is € 144 000 euro
Het uitstroomengagement (KPI) bevat een ambitie op vlak van het aantal leefloongerechtigden die een lokaal bestuur kan en wil laten uitstromen naar werk, bovenop het Vlaams gemiddelde duurzame uitstroom naar werk van 20%.
Er wordt één keer per kwartaal een meting van de KPI’s uitgevoerd. Duurzame uitstroom impliceert 60 dagen werken met een arbeidsovereenkomst binnen een periode van 4 maanden.
Gezien de tendens van uitstroom met onze reguliere werking, mikken we op de maximale uitstroom en dus het maximale subsidiebedrag.
Lokaal activeringspact- plan van aanpak voor Aalst:
Oriënteringsacties
Begeleidingsacties
Aanwending subsidie
Bovenstaande acties zullen gerealiseerd worden via de interne jobhunter (maatschappelijk werker reeds in dienst bij team Groei), hiervoor brengen we personeelskosten in ten bedrage van 60 000 euro.
De acties inzake mobiliteit worden geraamd op 21 500 euro.
In samenwerking met een externe partner willen we bijkomende acties realiseren:
Voor deze acties worden de kosten geraamd op 60 000 euro.
Om op korte termijn het lokaal activeringspact te kunnen uitrollen, werd reeds eerder de vraag gesteld om de huidige samenwerkingsovereenkomst met Groep Intro uit te breiden. Er wordt een addendum toegevoegd aan de huidige samenwerkingsovereenkomst rond het thema 'screening en assessment'.
Positief advies vanuit Juridische Zaken:
Er is gewerkt met marktbevraging met biedingsleidraad sui generis: er is dus geen specifieke wetgeving die ons limiteert bv qua percentages/barema’s meerwerken.
Gelet dat er geen specifieke wettelijke grond gekend is om het te verbieden, wordt het geacht het - wegens in dezelfde branche en doelstelling Lokaal Sociaal beleid waarvoor Groep Intro had gedongen - mogelijk deze opdracht toe te voegen aan de bestaande samenwerkingsovereenkomst met dezelfde aanbieder/uitvoerder Groep Intro via addendum.
Het Vast Bureau d.d. 15/01/2024 waarbij werd kennisgenomen van de positieve beslissing rond projectoproep Lokaal Activeringspact.
akkoord te gaan met het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met Groep Intro vzw, zoals gevoegd als bijlage.