De Aalsterse stadsreuzen vormen een uniek onderdeel van onze carnavalstraditie en spelen een belangrijke rol in het uitdragen van ons erfgoed. Als iconische figuren in de stoet brengen zij geschiedenis en folklore tot leven.
Om ervoor te zorgen dat de reuzen hun prominente plaats in de stoet kunnen behouden, is het cruciaal om ze zorgvuldig te onderhouden, bewaren en restaureren waar nodig.
Op dit moment zijn de volgende Aalsterse stadsreuzen actief:
Eigendom en beheer van De Stopnoillekes
- Iwein en Lauretta
- Florisken en Floreken
De reuzen in beheer van De Stopnoillekes worden voor elke stoet grondig nagekeken, onderhouden en gerestaureerd indien nodig. Op dit moment staan zij gestockeerd in een loods van ILVA.
Eigendom van de Stad Aalst
- Ons Paula
- Kamiel
- Ros Balatum
De Stopnoillekes zorgen in de carnavalstoeten ook voor dragers voor Ons Paula en begeleiders voor de reus Kamiel. De Stad Aalst staat zelf in voor het beheer en onderhoud van de bovenvermelde drie reuzen. Op dit moment staan het Ros Balatum en Kamiel gestockeerd op de stedelijke werkhuizen, Ons Paula staat gestockeerd in een loods van ILVA.
Majoor Cans II
De eerste versie van de reus Majoor Cans, een reus genoemd naar Petrus Jacobus Cans, majoor uit de Burgerwacht van Aalst, ging midden vorige eeuw mee in de stoet. Na het verdwijnen uit de stoet, ging de eerste versie verloren in 1968.
In opdracht van KBA - Den Oilsjtersen Aftelkalender, maakte carnavalsgroep De Saazers een nieuwe versie van de reus. Zij willen de reus officieel schenken aan de stad.
Hiervoor dient de stad de schenking officieel te aanvaarden en opslagruimte te voorzien. Opslagruimte kan voorzien worden op de stedelijke werkhuizen.
Team Evenementen zal na aanvaarding van de schenking, de nodige afspraken maken om de reus mee te nemen in de stoet.
akkoord te gaan om de (kosteloze) schenking van de reus Majoor Cans II door KBA te aanvaarden.