De Grote Meers is een afgesloten gebied natte natuur van 22 ha in eigendom van Natuurpunt vzw aan de rand van Gijzegem-centrum, tussen de Steenweg naar Oudegem en de Meersstraat (situatieplan in bijlage).
Op 6 mei 2024 besliste het CBS om op vraag van en in samenwerking met Natuurpunt Beheer een projectaanvraag in te dienen voor "herstel natte natuur en waterbuffering in de Grote Meers te Gijzegem" in het kader van het Europese HORIZON project Restore4Life. Het doel van het ingediende project is natuurherstel, extra waterbuffering en de creatie van een educatieve en recreatieve zone (ligt immers ook nabij het Nationaal Park Scheldevallei en rechtover een school).
Er werd een subsidieaanvraag uitgeschreven door een hierin deskundig medewerker binnen het Wetland Plan van Natuurpunt, in nauw overleg met de stad (dienst Openbare Werken en dienst Omgevingsbeleid) en met bijkomende input van de Blue Deal coördinator van het Regionaal Landschap Schelde-Durme, de provincie Oost-Vlaanderen (i.k.v. T.OP Dender) en de lokale Natuurpuntafdeling. De subsidieaanvraag werd op 3 juni 2024 ter kennisgeving voorgelegd aan het CBS.
In het najaar van 2024 werd financiering ter waarde van 100.000 EUR toegezegd aan het project “High tide for Grote Meers: Building a constructive and collaborative network for science-based and effective wetland restoration” (Subgrant Agreement in bijlage). De stad ontving reeds een eerste schijf van 50.000 EUR.
Om de uitvoering, opvolging en rapportering van het Restore4Life-project in de Grote Meers in goede banen te leiden wordt er een projectovereenkomst opgemaakt tussen de stad Aalst en Natuurpunt Beheer (zie bijlage).
Deze projectovereenkomst wordt gesloten voor de periode van 1 februari 2025 tot en met 30 april 2027. Deze periode komt overeen met de looptijd van het Restore4Life-project.
De projectovereenkomst werd nagezien en goedgekeurd door de dienst Juridische zaken.
De gemeenteraad keurde op 24 november 2020 de samenwerkingsovereenkomst goed tussen stad Aalst en Natuurpunt vzw voor het bevorderen van de Aalsterse biodiversiteit en het uitbreiden en versterken van de Aalsterse natuurgebieden.
De samenwerkingsovereenkomst is opgebouwd uit 6 verschillende thema's. Eén van de thema's is 'Projectwerking en -subsidiëring', dit zegt o.a. dat waar opportuun de stad en Natuurpunt samen nieuwe projecten kunnen opstarten en hiervoor op zoek kunnen gaan naar externe financiering.
de voorwaarden van de projectovereenkomst Restore4Life, zoals gevoegd als bijlage, goed te keuren.